Следва

Еволюция на вечността: Да си мъж в кроптоп отново е модерно, историята на късата блуза и силния пол

Не само Мелания Тръмп обожава обувките на Manolo Blahnik. И киното не може без него!

От любовта на Маноло Бланик към седмото изкуство до най-красивите модели обувки на героини в известни кинематографични сцени

All fashion преди 2 години



Маноло Бланик е един от най-обичаните дизайнери на обувки в света. Испанец, роден през 1942 година, той е мъжът, чието име се асоциира с много висока обувка-деколте, която,  въпреки че често е повдигната на 10, дори 11 или 12 сантиметра, от което прави крака да изглежда невереоятно красив, е удобна, лека и спокойно носима в продължение на часове.



Открит е от Даяна Врийланд покрай общата им приятелка, очарователната Палома Пикасо, която силно се вълнува от модата. Тази щастлива среща го подтиква към създаването на обувки, които да бъдат носени от много специални жени. Останалото е история, тъй като неговите творения красят краката на много знаменитости, даже и на взискателната Анна Уинтър. Бившата първа дама на САЩ, стил-любимката Мелания буквално не ги сваляше от краката си, а и ние имаме по чифт, защото без тях нищо не е ксъщото.

Успехът на сеньор Бланик е съпроводен освен с креативност и огромен търговски успех, и с поредица знакови сътрудничества.

Първоначално с няколко престижни модни гиганти като Oscar de la Renta, Calvin Klein и John Galliano, а след това и със света на киното. Известно е, че „дизайнерът на обувки“ е страстен фен на седмото изкуство, киноманиак, който непрестанно черпи вдъхновение от Холивуд.

Преди да се появят в модния гардероб на Кари в „Сексът и градът” обувките Manolo Blahnik, подарени й от Тузаря в знак на любов (Кари получава чифт високи деколте Hangisi в син сатен, вместо годежен пръстен), те са протагонисти в няколко филмови сцени. Появявайки се на големия екран, логично се превръщат не само в неустоим обект на желание, но и в моден герой в различни любовни истории.


"Сексът и Градът"

През 1996 г. Клеър Дейнс влиза в ролята на съвременна Жулиета в лентата „Ромео и Жулиета“. Продукцията превръща шекспировата класика в култов филм за поколението на MTV. Дрехите и аксесоарите са от съществено значение за успеха сред младата публика, като Капулети и Монтеки са облечени в Prada и Dolce&Gabbana, докато сладката влюбена героиня носи светла рокля туника и чифт сандали на Manolo Blahnik.

Омагьосани от любовта между Бела Суон (Кристен Стюарт) и Едуард Кълън (Робърт Патинсън), феновете на сагата „Здрач” много бързо ще познаят обувките, избрани за сватбения тоалет на главната героиня. Роклята е на Carolina Herrera, а под нея се показва модела деколте с бижута като детайли, който по-късно е преименуван на "Лебедовите токчета".


"Здрач"

Един от най-важните кинематографични моменти за Маноло Бланик е свързан с филма „Мария Антоанета” на София Копола. Дизайнерът на обувки проектира истинска феерия за Кирстен Дънст. За снимките той създава над сто модели от сатен, памук и кадифе, по един за всяка прищявка на младата кралица.


"Мария Антоанета"

Говорейки за мода, не можем да не споменем, че с Manolo Blahnik се появяват доста пъти и героините от сериала „Gossip Girl” Блеър Уолдорф (Лейтън Мийстър) и Серена ван дер Уудсен (Блейк Лайвли). Марката се споменава и във филма „Дяволът носи Прада“, когато Андреа (Ан Хатауей) намира утеха в думите на Найджъл. Обещаващата стажантка се катапултира в гардероба на мечтите, превръщайки се от „ момичето с полата на баба си и пуловер в небесно синьо“ в истинска фешън дама. В джунглата от дрехи и аксесоари се появяват и чифт обувки Manolo Blahnik (Четете още: Всички носят: Маноло, моя Любов!).


"Дяволът носи Прада"

More All fashion

Страст и обожание: шоуто на Saint Laurent в Париж

All fashion преди 3 дни

По време на своето шоу Есен/Зима 2024/25, празнуващо прозрачните силуети, така скъпи на самия Ив Сен Лоран, творческият директор на модната къща Антъни Вакарело отдаде почит на гения на Ив с още един феноменален детайл - известната брошка със сърце, превърната в огърлица.