Следва

Скули, любов моя! 7-та начина да направим лицето тънко

ФБР: "Човек с нормално емоционално здраве се грижи за косата си" и още от психологията на косата

Експертът по невербалната комуникация и автор на бестселъра "What Every Body is Saying" Джо Наваро по темата какво казва косата за нас

Hair преди 2 години

Жените пипаме косата си по сто пъти на ден. Почти всяко от тези стотици движения има своето психологично значение. Бившият агент на ФБР Джо Наваро обяснява какво показва вида на косата ни, каква е връзката ни с нея, какво говори тя за нас и как да разберем дали си имаме работа с луд човек, правейки си извод от прическата му. 

Колко важна е косата в невербалната комуникация?

Състоянието на косата говори много за възрастта, здравето, хигиената, културата, социалната среда и професионалната заетост на човек. Тя също така ни помага да се откроим - колкото по-здрава и добре поддържана коса, толкова по-добре се възприемаме от другите. Не забравяйте, че това е първото нещо, на което човек обръща внимание отдалеч.

Какво най-често казва косата ни?

Човек в нормално емоционално здраве се грижи за косата си. Този, който се чувства депресиран, не й обърща никакво внимание. Това е основата на връзката между емоциите и косата. Например, ако ни предстои важна среща, първото нещо, което проверяваме пред огледалото, е косата си. Когато искаме да бъдем забелязани, често прокарваме пръсти през нея. Когато разговаряме с някого, когото харесваме, през повечето време навиваме кичури коса около пръста си. Колкото по-висок статус има човек, толкова по-бавно и плавно се движи - това важи и за начина, по който докосва косата си. Ако вашият събеседник слага кичури коса или бретон пред очите си, за да ги скрие по време на разговор, той най-вероятно крие нещо или лъже. Между другото, децата често също правят това. И обратното - ако по време на разговор човек премахва косата от лицето или я прибира зад ухо, това е израз на интерес, внимание и отдаденост в комуникацията.

via GIPHY

Флиртуваме ли с косата си?

Косата е чудесно средство за флирт: докосвайте я, играйте си с къдриците, преместете я през раменете си. Хората винаги забелязваме това и често то е изключително възбуждащо. 

Можем ли да променим поведението и същността си, ако се подстрижем?

Често виждаме подобни примери във филми: жена, която обикновено носи стегнат кок, изведнъж разпуска грива или отрязва косата си до крайност и се превръща в друг човек. Тя веднага започва да изглежда различно - много по-жива и по-секси - тоест, отгворът е Да, промяната в прическата е промяна на характера. 

via GIPHY

Как косата подчертава професионализма?

В работен контекст косата, дръпната назад на кок или опашка, означава твърдост и решителност. Като повдигаме косата си нагоре или я закрепваме с импровизирани средства като молив, например, жената показва готовността си да решава проблеми. А ниската опашка издава състояние на замисленост, премереност и лека нерешителност.

Какво казват честите промени във формата или цвета на косата?

Ако една жена обича да играе с външния си вид, тогава можем да предположим, че е смела, има свой собствен поглед към красотата и не зависи от мнението на другите. Желанието й за промяна говори и за любопитството й: "Как ще реагират хората, когато ме видят? Как ще се чувствам с тази дължина?" Любовта към трансформацията показва и желание да бъдем по-ценни - в крайна сметка тези, които рискуват, предизвикват повече уважение. Има я и другата крайност - ако човек твърде често променя прическата или цвета на косата си, животът му най-вероятно е сив и инертен и външната промяна е всъщност реакция и опит да се задоволи душевното желание за приключения. 

via GIPHY

Като агент на ФБР помните ли времената, в които косата играе важна роля в разследването?

Да, веднъж заподозрян се опита да се скрие, представяйки се за жена. По време на наблюдението забелязахме, че когато докосва косата си, не го прави като жена - не си играе естествено с дългата коса, не я навива около пръста си, сякаш не обича да я докосва. Така разбрахме, че това е мъж с перука. Докосването на косата стимулира нервните окончания на скалпа и има релаксиращ ефект - с перука престъпникът не можеше да я усети, което го издаде. 

More Hair