ФБР:

ФБР: "Човек с нормално емоционално здраве се грижи за косата си" и още от психологията на косата

Експертът по невербалната комуникация и автор на бестселъра "What Every Body is Saying" Джо Наваро по темата какво казва косата за нас

Жените пипаме косата си по сто пъти на ден. Почти всяко от тези стотици движения има своето психологично значение. Бившият агент на ФБР Джо Наваро обяснява какво показва вида на косата ни, каква е връзката ни с нея, какво говори тя за нас и как да разберем дали си имаме работа с луд човек, правейки си извод от прическата му. 

Колко важна е косата в невербалната комуникация?

Състоянието на косата говори много за възрастта, здравето, хигиената, културата, социалната среда и професионалната заетост на човек. Тя също така ни помага да се откроим - колкото по-здрава и добре поддържана коса, толкова по-добре се възприемаме от другите. Не забравяйте, че това е първото нещо, на което човек обръща внимание отдалеч.

Какво най-често казва косата ни?

Човек в нормално емоционално здраве се грижи за косата си. Този, който се чувства депресиран, не й обърща никакво внимание. Това е основата на връзката между емоциите и косата. Например, ако ни предстои важна среща, първото нещо, което проверяваме пред огледалото, е косата си. Когато искаме да бъдем забелязани, често прокарваме пръсти през нея. Когато разговаряме с някого, когото харесваме, през повечето време навиваме кичури коса около пръста си. Колкото по-висок статус има човек, толкова по-бавно и плавно се движи - това важи и за начина, по който докосва косата си. Ако вашият събеседник слага кичури коса или бретон пред очите си, за да ги скрие по време на разговор, той най-вероятно крие нещо или лъже. Между другото, децата често също правят това. И обратното - ако по време на разговор човек премахва косата от лицето или я прибира зад ухо, това е израз на интерес, внимание и отдаденост в комуникацията.

via GIPHY

Флиртуваме ли с косата си?

Косата е чудесно средство за флирт: докосвайте я, играйте си с къдриците, преместете я през раменете си. Хората винаги забелязваме това и често то е изключително възбуждащо. 

Можем ли да променим поведението и същността си, ако се подстрижем?

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.