Следва

Win It

10% дами в новото служебно правителство на България

Направи ни впечатление фактът, че от назначеното с указ на Президента Румен Радев служебно правителство липсва дамска представителност

All About Life преди 2 години

Решихме, че нещо бъркаме, ние сме дамска редакция и знаем колко добра работа могат да свършат жените, затова отново преброихме хората на снимката. От 19 души министерски съвет, дамите са две или 10% и половина. Двете представителки на нежния пол са Виолета Комитова - министър на регионалното развитие и благоустройство и Стела Балтова - на туризма.

Далеч сме от коментара на волейболната ни легенда Цветана Божурина във Фейсбук, че правителство в този му вид е сексистко, но неизбежно признаваме: процентът на жените е видимо много малък. Не е чак обидно, не е и кой знае колко странно по нашите географски ширини, не е и неочаквано. Но, убедени сме, равенството е важно, включително на половете, затова 50 на 50 ни се струва резонното, а не едно към 10.

Не сме Румен Радев и не се наемаме да гадаем защо така е преценил Президентът. Но слабото, твърде слабо представителство на женския пол в новото правителство ни накара да се обърнем назад към историята и конкретно последните две десетилетия и да направим кратка справка за присъствието на дами във висшия ешалон на изпълнителната власт на Република България.

Ето какво сочат данните:

През далечната 1994, когато на власт е служебното правителство на Ренета Инджова, в него влизат точно две дами - самата министър-предстедателка и вицето Христина Вучева. Веднага след това, в министерския съвет на Жан Виденов (1995-1997), сред 18 министри присъства едничка Мими Виткова като министър на здравеопазването. Същата е ситуацията и в последвалото служебно правителство на Стефан Софиянски - три месеца през 1997-ма, със само Даниела Бобева - министър на търговията и външноикономическите връзки, от общо 17 души. В правителството на Иван Костов (1997-2001) има три жени - Надежда Михайлова - външни работи, Емма Москова - култура и Евдокия Манева - околна среда, от общо 18.

Следва Симеон Сакскобургготски с две дами в състава - Лидия Шулева, заместник МП и министър на труда и социалната политика, и Долорес Арсенова - околна среда и води. В следващия състав, този на Сергия Станишев (2005-2009), отново имаме представителство с три министерски кресла - Емел Етем, бедствия и аварии, Меглена Кунева, европейски въпроси, и Емилия Масларова - труд и социална политика.

В исторически план, на ред е Борисов 1 (2009 - 2013) - 4 дами в съвета - Румяна Желева - външни работи, Маргарита Попова - провосъдие, Йорданка Фандъкова - образование, младеж и наука, Нона Караджова - околна среда и води. Следва служебното правителство на Марин Райков през 2013-та, отново с 4 жени в състава си - Екатерина Захариева - заместник МП и министър на регионалното развитие и благоустройството, Деяна Костадинова - труд и социална политика, Илияна Цанова, заместник МП и Петя Първанова - вътрешни работи.

В министерския съвет, оглавяван от Пламен Орешарски (2013-2014), назначените жени са повече, цели 6. Това са Зинаида Златанова - заместник МП и правосъдие, Десислава Терзиера - регионално развитие, Искра Михайлова - околна среда и води, Таня Андреева - здравеопазване, Анелия Клисарова - образование и наука, и Мариана Георгиева - младеж и спорт.

Правителството на Орешарски подава оставка, назначено е служебно с премиер министър Георги Близнашки (2014). Тук имаме отново присъствие на 6 дами - Екатерина Захариева - заместник МП и регионално развитие, Илияна Цанова - заместник МП, Николина Ангелкова - транспорт, инф. техн и съобщения, Румяна Коларова - образование и наука, Евгения Раданова - спорт, Светлана Жекова - околна среда и води.

В кабинета Борисов 2 (2014-2016) министерски места получават Румяна Бъчварова и Меглена Кунева - заместник министър-председатели, Лиляна Павлова - регионално развитие и благоустройство, Ивелина Василева - околна среда и води, Десислава Танева - земеделие и храни, Теменужка Петкова - енергетика, Николина Ангелкова - туризъм. Общо 7.

В служебния кабинет на Огнян Герджиков през 2017 са назначени отново 6 дами - Малина Крумова - заместник МП, Деница Златева - заместник МП, Мария Павлова - правосъдие, Даниела Дашева - младеж и спорт, Ирина Костова - околна среда и води, Стела Балтова - туризъм.

В Борисов 3 (2017-2021) жените са Екатерина Захариева - заместник МП и външни работи, Цецка Цачева - правосъдие, Лиляна Павлова - Европредстедателство, Теменужка Петкова - енергетика, Николина Ангелкова - туризъм, по-късно и Петя Аврамова - регионално развитие, Марияна Николова - заместник МП и туризъм, Десислава Танева - земеделие, храни и води, Деница Сачева - труд и социална политика, Десислава Ахладова - правосъдие. Общо 10.


Служебно правителство на Огнян Герджиков

Във времето, в което живеем, е изключително важна експертизата. Важни са още опитът, екипните качества, професионализмът и отдадеността. Но също толкова важни са смисловите послания, сред тях символиката, толерантността, равенството, равнопоставеността. Колеги от български медии писаха, че било много кавалерско, че министрите в новото правителство на републиката, били дали път на дамите, като ги пуснали да се наредят отпред за общата снимка.

Ние не го разбираме така.

Целият състав на служебното правителство на Стефан Янев е тук.

More from View Sofia

Сватбата на годината: Дженифър Афлек показа роклята и халката

Celebrities преди 1 година

Дженифър Лопес и Бен Афлек се ожениха. Една дълга любов, осеяна с изпитания, раздели, кризи, други бракове, деца, събирания и възраждания, ковиди и звездни кариери се увенча със заветното Да! Тръпнем, много е хубво...   

Мента? Отлична идея, особено ако улучим нюанса на Кейт Мидълтън

Celebrities преди 1 година

Рокля, изработена от най-специалния шивач в двореца и носена от най-спациалната жена в двореца = приказен кралски стил! Ето и подробностите за поредния ултра сполучлив пролетен тоалет на херцогинята на Кеймбридж  

Man in black: хубавият Ромео и татко Бекъм - много елегантни на галата на УНИЦЕФ

Celebrities преди 2 години

Някой беше казал, че няма по-голямо щастие от това да си редом до  децата си, когато те вече са с една глава по-високи. В случая с многодетния Дейвид Бекъм това щастие е почти по 4, ако приемем, че най-малката му рожба, Харпър, все още не го е стигнала. В случая с 19-годишния Ромео, вторият по ред син в семейството на Дейвид и Виктория, най-хубавото е факт. Баща и син Бекъм се появиха в чудесно кореспондиращи настроение и стил на гала събитието "Синята луна", организирано от УНИЦЕФ в Лондон  

More All About Life

Sugar Daters вече и в България

All About Life преди 4 дни

SugarDaters, водеща sugar dating платформа, е развълнувана да обяви разширяването си в България, в отговор на нарастващото търсене на sugar dating запознанства в региона. Стратегическият ход идва след превода на уебсайта на български и стартирането на персонализирани блог постове, насочени към българските потребители.

Франция стана първата страна в света, чиято Конституция гарантира правото на аборт

All About Life преди 1 седмица

Франция стана първата страна в света, в която правото на жените на аборт е официално записано в конституцията. Съответната поправка, която бе приета от френския парламент, е официално одобрена, съобщи телевизионният канал Public Senate.