Следва

Lunchtime shopping: Кроптопчета с всякакъв фасон

Колкото по-винтидж, толкова по-секси: най-модерните чанти NOW

Днешните чанти залагат на успехите от миналото, след 50-те години

All fashion преди 2 години

Те притежават цялата привлекателност на винтидж моделите, но са чисто нови издания на легендарните it чанти. С други думи това са вдъхновени от историята образци, които трябва да притежаваме - истински евъргрийн модели, неизлизащи от мода. Дизайнерите се надпреварват да пуснат своя собствена версия на най-обичаните и желани модни аксесоари на всички времена, превръщайки ги в съвременен тренд. Десетилетията на вдъхновение са 50-те, 60-те и 70-те години.

50-те

Това са годините на бърз икономически разстеж и на възстановяване след Втората световна война, когато надделява копнежът за радост и цветност. За първи път по-независимите жени се нуждаят от дамска чанта, за да излязат от вкъщи. Дизайнерските модели се утвърждават, благодарение и на образите на известни актриси, заснети с най-красивите винтидж чанти в ръцете си. Такъв пример е моделът "Kelly” на Hermès. Това историческо творение на Емил-Морис Хермес, първоначално е носило името "Sac à dépêches“ (Пощальонска чанта) и е произведено през 1935-та, за да бъде носено от съпругата на създателя. Чантата придобива популярност двадесет години по-късно, когато през 1956-та принцеса Грейс Кели използва "Sac à dépêches“ за да скрие бремеността си от папараците. Следват многобройни поръчки към модната къща. По този повод френският моден гигант решава да преименува модела в чест на принцесата на Монако.


Fashion Starter: Безупречните стил умения на Грейс, принцесата на Монако


Fendi, Пролет/Лято 2021

През 50-те години на миналия век е създадена и една от най-известните чанти за всички времена: Chanel 2.55. Името на модела идва от "рождения му ден" - 2 февруари 1955 година. Мадмоазел Коко сътворява тази чанта за работещата и динамична жена. Тя е от черна ватирана кожа с шев и катарама, върху която стои емблематичното двойно C като закопчалка. Украсена е и с преплетена верижка за носене през рамо вместо дръжка. Това са детайлите на една истинска легенда, която никога няма да излезе от мода. Доказателство за това са майките, които я дават на заем на дъщерите си като хубав наследствен подарък. Както тогава, така и днес, този модел е много търсен и е възпроивеждан в различни размери и от различни кожи.

60-те

60-те години бележат истински поврат в историята на модата. Ако 50-те се увенчават със знака на женствената и пленителната мода, то през следващото десетилетие е установен различен, андрогенен, по-момичешки стил. Естетичните канони, цветовете и формите се променят. Има много причини за възхищение от този период: Белите ботуши go-go, Balenciaga, Бийтълс, мини полата и други. Чантите на тогавашния момент трябва преди всичко да бъдат практични и функционални и тук звездите налагат своя стил. Одри Хепбърн се влюбва в модела "Speedy“ на Louis Vuitton, модел от 30-те години на миналия век. Успехът й в световен мащаб идва през 60-те години, когато сакът се превръща в пътна чанта. Този образец вдъхновява и е задължителен must have аксесоар. През 1965-та Хепбърн си поръчва персонализирана версия, малко по-малка от предлаганата на пазара по това време, която е 30 сантиметра. Така се ражда най-малкият модел "Speedy 25”.


Джаки Кенеди с чанта Gucci Jackie 1961

Емблематично творение за периода е "Jackie 1961” на Gucci, една от отличителните винтидж чанти, произвеждана и до днес. Чантата е кръстена в чест на първата си почитателка: Джаки Онасис. Бившата първа дама е носила безброй пъти хобо чантата Gucci, изстрелвайки я в класацията на най-желаните винтидж чанти някога. Отличителните черти на този модел са формата на полумесец, полу-лъскав оттенък на кожата и позлатен метален механизъм за затваряне.

70-те

През 70-те години жената е все по-заета и не излиза никъде без чантата си, докато ритъмът на живота е все по-френетичен. Безспорните действащи лица от този период са функционалните модели: чанти през рамо, с джобове или със скрити ципове. Всеки модел е изготвен с внимание и грижа, като се мисли за човека, който ще го носи и за нуждите на ежедневието му. От добре дефинираната форма, като "Messenger” чантата от кожа и велур, до по-меки винтидж чанти с хипи мотиви, с пачуърк дизайни, с ресни и мъниста.


Alberta Ferretti, Пролет/Лято 2021

More All fashion