Следва

Разточително телешко варено. Като за неделя. В Пикадили

Константина Хаджиева - Най-голямото ми желание е да науча повече хора на магията пилатес

Сигурно си спомняш, че ти говорихме за...

All About Life преди 14 години

Сигурно си спомняш, че ти говорихме за Константина Ханджиева преди няколко дни.

Красивата солистка на балет Арабеск е решена да научи хората как да прилагат методите на йога и пилатес, за да укрепят тялото си, а покрай него и самочувствието.

За да научиш повече за пилатес, а и за нея самата, чети по-надолу.

Пилатес нашумя скоро? Колко още години ще бъде на гребена на вълната?
Така е. Наистина наскоро, но очаквам бързо да добие широка популярност. Сигурно се питате защо? Плюсовете са много. Първо, пилатес може да се прави и от млади, и от възрастни, от хора без никаква физическа подготовка, и от активно спортуващи. За да практикувате пилатес, е нужно само малко пространство и постелка, на която да легнете, а някои упражнения може да се практикуват и докато работите, стоите, пътувате, ходите, излежавате се в леглото, и т.н. Заради всичко това очаквам пилатес да става все по-популярен с годините.

Какви са му предимствата пред каланетиката, например?
В каланетиката се активизират големите мускулни групи чрез фини, пружиниращи движения. И тя, като пилатес, развива сила и гъвкавост, но методът пилатес освен това представлява прекрасна система за рехабилитация на гърба, коленете, таза, раменете, помага при травми от постоянно натоварване. Тук се развиват всички мускули, които при нито един друг спорт или фитнес метод не се развиват достатъчно.

Пред балета?
Танците и пилатес са близки и се допълват. Пилатес за разлика от танците е напълно безопасен, избягват се травми и прекалено натоварване.

Ти преподаваш също и йога. Важни са дихателните упражнения и хранителният режим. Важи ли това и за другите спортни активности?
Съчетавам пилатес с йога защото без известна гъвкавост някои упражнения в пилатес е трудно да бъдат извършени. Йогата увеличава амплитудата на движение на гръбнака и ставите, разтяга мускулите и едно страхотно допълнение към пилатес. Мисля, че хранителният режим е абсолютно задължителен за всички. Аз лично се стремя да се храня природосъобразно, избягвам мазнините, но не се ограничавам в количеството на храната, която поемам. Просто не спирам да се движа.

Казват, че йога, пилатес, балет допринасят за душевното равновесие. Вярно ли е и до каква степен?

Абсолютно вярно. Те тонизират мускулите и подобряват настроението. Напълно нормално е да имате по-добро самочувствие след няколко тренировки пилатес плюс йога. Неусетно стойката се подобрява, вече ходите по-изправени, фигурата става по-стройна.

Има ли ментета на пилатес? Как да ги разпознаем?
След няколко тренировки се усеща кой инструктор колко знае и може, дали обяснява правилната работата на мускулите в съчетание с правилното дишане и позите в пилатес. Както при повечето ментета един поглед е достатъчен за да си извадиш заключение.

Трите причини, поради които трябва да се запишем?
Причините са много повече. С пилатес и йога ще имате по-стегнати седалищни мускули, по-издължена мускулатура, по-добра стойка, по-плосък корем, по-малко болки в гърба, по-голяма гъвкавост, по-пълноценен сексуален живот, по-голяма сила на мускулите.

Трите думи, които описват най-добре най-симпатичната преподавателка по йога и пилатес?
Симпатична, спокойна, отдадена на целта хората да усетят удоволствието от пилатес.

Кое в живота ти те тласна в тази посока?
Болките в гърба, които вече почти са изчезнали благодарение на пилатес.

Какво правиш, когато ти е трудно?
Не се отказвам и го правя пак и пак…

Напоследък много говорихме за диети. Каква е твоята диета?
Ям всичко без мазно. Ям колкото ми се яде и не се ограничавам в количествата. След това задължително се натоварвам активно.

Важи ли за Константина постулата на Мечо Пух "Колкото повече, толкова повече"?
Разбира се. И все повече!

А пък най-много искаш да...
Да науча повече хора на магията пилатес!
 

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 11 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 11 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.