Следва

5-те най-тренди начина да стилизираме своята Chanel 11.12

История, внушение и символика на 5-те НАЙ-ВЕЛИКИ модни лога

Живеем в годината на логата, so...

All fashion преди 2 години

Колекците и кампаниите еволюират всеки сезон, но логото остава върху чантите, магазините, уебсайтовете, социалните мрежи и всичко, свързано с модните брандове, докато дизайнерът или творческият директор на бранда не реши, че е необходима промяна. Въпреки превратностите с размера, формата и позиционирането на заветните букви или илюстрации, логата ни дават много добра представа за т.нар. ДНК на марката чрез всичко - от шрифта, през аранжимента до изобразените мотиви. Говорим в подробности за ТЯХ днес, а и не само...


Четете още: ЛОГОМАНИЯТА: голямата мания на 2021-ва


1. Céline от Питър Майлс (2008)

"Просто си помислих, че ще "изчистя" Celine, ще е силна и мощна - нещо като нов прочит на съвременния минимализъм," казва Фийби Фило, когато се присъединява към френската дизайнерска къща през 2008 г. Същият подход е приложен и към логото. Тогавашното лого с главна буква се усъвършенства чувствително под ръководството на Фило. "Не мисля, че някога съм работил с някой толкова точен и детайлен като Фийби", казва Питър Майлс, базираният в Ню Йорк дизайнер, който разработва новата идентичност на марката. "Тя вижда нещата микроскопски: "Можете ли просто да направите логото с два милиметра по-прибрано?", "Можете ли да го преместите натам с три милиметра? - Трябваше да променям нещата с най-малкия марж... но винаги ми се даваше основателна причина."

Модна къща Céline е основана през 1945 г. от съпрузите Ричард и Селин Випиана, които първоначално изработват по поръчка детски обувки. Първото лого на къщата е червен слон, създадено от Реймънд Пейнет. През 1967 г. компанията отваря първия си магазин на St.-Germain des Prés и пуска първата колекция от елегантни спортни облекла за жени, както и логото с коня Sulky, базирано на американска гравюра от 19-ти век, открита от Ричард Випиана в наръчник за ранно рекламно изкуство. Редица други къщи също представят коне във версиите на своите лога, включително Hermès, Coach и Longchamp. През 1973 г. дебютира логото "Blazon Chaine", състоящо се от две фини C-та, разделени със сложен дизайн в средата. Випиана намира своето вдъхновение в ниските вериги, които опасват Триумфалната арка. Той използва същия подход C-back-to-back като логото на Chanel. Слонът, конят и двете C-та вече не се използват.


Винтидж рекламна кампания на Cèline

През 2005 г. Питър Майлс поръчва на типографския дизайнер Ханес Фамира да създаде персонализиран шрифт за корпоративния дизайн на Céline. Той се основава на шрифт, наречен Semplicità (1931), създаден за Fonderia Nebiolo от италианския шрифт-дизайнер Алесандро Бути. "След първоначалния ни разговор Питър ми изпрати редица сканирани файлове на оригиналните страници с ориентировачни образци", обяснява Фамира. "Макар качеството на документите да беше страхотно за цялата страница, когато приближавах всеки отделен знак, се оказа, че всичко е доста размазано. Вместо дефект, тази подробност се оказа истински пръст на съдбата. Бързо осъзнах какъв съм късметлия, че нямам под ръка скици с по-високо качество, тъй като това ми осигурява доста добра възможност за игра на въображението. Реших да направя визуални корекции в стила Semibold и да го вмъкна отново като междинна корекция. Третият опит гарантира така желаните фини преходи на тежест и контраст между Light и Bold. "

През 2009 г. Питър Майлс продължава работа по логото под ръководството на Фило. "Засега е просто, но предстоят подробностите", съобщава The New York Times. "Celine се появява върху онова, което г-н Майлс нарича "a left in the sun black" върху кремавобял фон с детайл от тъмночервени пръски. Вместо да постави логото върху опаковките и продуктите на бранда, както са склонни да постъпват други марки, той го издълбава в повърхността, за да създаде фини сенки."

2. Yohji Yamamoto от Йоджи Ямамото (1988)

Собственоръчно изработеният надпис на Ямамото е проектиран през 1988 г. от самия сър Йоджи. Първоначално нарисуван с креда, той бележи откриването на Aoyama Stores, първия му бутик в Токио. Със своята монохроматична цветова палитра, две огромни главни букви Y, стилистичния наклон и подчертаната линия, пресичаща буквата T, логото символизира елегантния, скулптурен стил на работа на Ямамото и естетиката на японския нуар. Освен това е много лично: интимен жест от закачлив концептуален дизайнер.

3. YSL от Адолф Мурон Касандр (1961)

Украинско-френският артист, комерсиален художник на плакати и дизайнер на шрифтове, Адолф Мурон Касандр проектира емблематичното лого "YSL" през декември 1961 г., докато Ив е начело на модната къща. Роден през 1901 г., Касандр е силно повлиян от кубизма и сюрреализма и проектира редица смели шрифтове, включително Bifur през 1929 г., sans serif, Acier Noir през 1935 г. и универсален шрифт, наречен Peigot през 1937 г., както и поразителни плакати и корици за Harper's Bazaar. Той се бие във френската армия срещу германците през Втората световна война и работи като художник на костюми и сценограф в театъра до самоубийството си в Париж през 1968 г.

Логото на Касандр, което използва трите инициала на Ив във вертикална подредба, е от основно значение за френската дизайнерска къща в продължение на повече от четири десетилетия, обикновено изпълнено в поразително черно или златно. Логото е особено символично за времето, в което Стефано Пилати ръководи къщата, като се появява като фокусна точка в безброй рекламни кампании (Кейт Мос, надничаща през прозореца, и Клаудия Шифър, облегната на YSL табела в Холивуд Хилс) и в дизайна на неговите дрехи и аксесоари. След назначаването на Еди Слиман през март 2012 г. е обявено, че работата му за бранда ще бъде отбелязана с промяна на името и логото за ready-to-wear колекция на Saint Laurent Paris, което ще се използва заедно с логото на Касандр. През 1966 г. къщата, произвеждаща тогава единствено висша мода, дебютира и с ready-to-wear под името Saint Laurent Rive Gauche с лого с оранжеви и розови квадратчета, проектирано от Yves в сътрудничество с дизайнера на парфюми Пиер Динанд. 

4. Lacoste от Питър Савил (2013)

Основана през 1933 г., Lacoste използва зелено лого с крокодил. Рене Лакост, съосновател на компанията, получава прозвището "Крокодилът" от феновете си заради упоритостта му на тенис корта. Въпреки че компанията твърди, че това е първият пример за търговско лого, което се появява от външната страна на дадено облекло, логото "Jantzen girl" се появява от външната страна на банските на Jantzen Knitting Mills още през 1921 г. През 2003 г. е решен и дългогодишният спор за логото на Lacoste с базираната в Хонг Конг компания за спортни облекла Crocodile Garments. По това време Lacoste използва логото крокодил, което е обърнато надясно (регистрирано във Франция през 1933 г.), докато Crocodile използва такова, което е обърнато вляво (регистрирано в различни азиатски страни през 40-те и 50-те години). Lacoste се опитва да отхвърли заявлението на Crocodile за регистрация на логото в Китай през 90-те години и спорът завършва с помирение. Като част от споразумението, Crocodile Garments се съгласява да промени логото си и сега техният крокодил има по-люспеста кожа, по-големи очи и опашка, която се издига вертикално.

През 2013 г. именитият графичен дизайнер Питър Савил е офериран да създаде ново лого за 80-годишнината на Lacoste и да преинтерпретира известното си лого на крокодил за колекция специални поло тениски. Той създава поредица от хаотични, заиграни и минималистични вариации на влечугото и логото е запазено с приблизително еднакъв размер и форма, въпреки че някои дизайни са по-абстрактни от други.

5. COMME des GARÇONS PLAY от Филип Паговски (2002)

Линията PLAY, пусната през 2002 г., е описвана от бранда като "знак, символ и чувство". Емблематичното лого е проектирано от полския художник Филип Паговски, който за първи път се свързва с Рей Кавакубо през 1980 г., изпращайки й свои снимки от модни ревюта. Впоследствие той присъства на редица ревюта за мъжка мода и е избран за лятото на 1992 г. "Изображението на сърцето създадохме почти случайно и независимо от създаването на линията PLAY. Сякаш [Рей Кавакубо и аз] бяхме повлияни подсъзнателно от работата на другия", обяснява Паговски. "Спомням си как работя върху нещо, което не е свързано с нищо... Връхлетя ме идея за червено сърце с две очи. Начертавам го мигновено и първият проект е налице. Представих го за друг проект на CdG, с който не се получиха нещата, но в крайна сметка това лого се възвърна, този път като лого за линията PLAY," разказва Паговски.

Брандът традиционно разчита на главни букви. Оригиналното лого на COMME des GARÇONS се появява във вертикална линия; а тук надписът PLAY е извит като арка, което го прави още по-закачлив. Логото се появява върху различни продукти от пускането му на пазара - от емблематичните тениски и памучни пуловери до парфюми и кенчета Coca-Cola. Повече от всяко друго лого, този дизайн има силата да накара притежателя му да се почувства част от клуб, от общност.

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.