Следва

Музей на еклектиката, смелостта и настоящето: Gucci Garden Archetypes, празникът за Gucci на 100

Истинската история зад „Halston" на Netflix

Дизайнерът, който превръща ерата на Studio 54 в основоположник на стила десетилетия след края на най-епикурейската епоха в най-новата ни история, е герой в ново, задължително за гледане шоу по Netflix. Ето защо си струва да си припомним какъв е животът на най-бляскавата парти сцена на Ню Йорк?

Movies & TV преди 2 години

Зрителите, които се оплакват, че приказният, разточителен шик отстъпва място за сметка на разтърсващи истории като The Queen's Gambit през 2020 г., вече са компенсирани с нов хит, който с нетърпение очакват тази пролет. Става дума за поредицата "Холстън" - биографичен филм от пет части от Райън Мърфи, който се приземи в ефира на платформата на 14 май, разказвайки несъмнено по-голямата от живота история на Рой Холстън Фроуик (известен като „Холстън", човекът, променил американската мода завинаги). Юън Макгрегър играе главната роля, подкрепян от две звездни дами, спечелили си прозвището „Halstonettes" - Криста Родригес (в ролята на Лиза Минели) и Ребека Даян (Елза Перети).


Възходът и падението на Рой Холстън – дизайнерът, който предефинира американската мода



Бианка Джагър, Хoлстън и Лиза Минели се завръщат в апартамента на Хoлстън в Олимпик Тауърс след нощ в Студио 54 в Ню Йорк, 1979 г.

„Холстън и Лиза се срещат, а той просто започва да драпира плат по тялото й", разказва Родригес пред Vogue, докато представя виртуалната премиера на шоуто от дома си в Ню Йорк тази седмица. „Юън премина през интензивно обучение, за да разбере как се случва процесът на драпиране и в резултат се получи най-добрата рокля, която някога съм слагала върху тялото си."

В реалния живот, кумата на Минели, Кей Томпсън, прави премиера на дизайнера, като уговоря среща в студиото си. „Паснахме си моментално и той стана моят моден партньор", спомня си Минели за тази магнетична първа среща. Скоро тя се присъединява към него в „101" - неговия дом на номер 101 изток на 63-та улица, който играе ролята на клуб за творческия елит на града - и придобива известност като Студио 54. Сред тях са Елизабет Тейлър, Анди Уорхол, Бианка Джагър, Анжелика Хюстън, Шер и моделът Пат Кливланд. Именно Холстън е домакин на скандално упадъчното бяло тематично парти „Студио 54" в чест на Джагър, това, на което Минели и Джагър са щракнати, пускайки бели гълъби.(Четете още: Животът, както беше: 7 велики тоалета на Бианка Джагър)


Бианка Джагър държи гълъби, докато е на парти, организирано от Холстън в Студио 54

По това време дизайнерът в Средния Запад вече е добре познато име. Талантите на Холстън и безупречният му вкус го превръщат в гръмоотвод за клиентите на висшето общество на Бергдорф Гудман, един от които ще се окаже особено влиятелен. Докато светът гледа как Джон Ф. Кенеди полага своята президентска клетва от 1961 г., съпругата му Джаки също ще бъде помазана със статута на световна културна икона - дизайнът на шапката, изработена от Холстън, великолепно се синхронизира със синьото й палто (сътворено от "придворния" дизайнер на клана Кенеди - Олег Касини). Поразяващо „чистият" вид е повратната точка, която въвежда модерността в масовия стил поток. Но има и нещо необичайно в Холстън, обясняващо защо и как дизайнерът се превръща в световна сензация в прединтернет епохата.

Осем години по-късно, през 1969 г., той лансира едноименния си моден лейбъл, който ще се превърне в отличителен белег на праха от кокаина в Studio 54. Неговите дизайни стават бестселъри от (почтиr) самото начало. Горещи, секси панталони и тъкан като от "перална машина" - Ultrasuede, стават символ на неповторим, но достъпен и дори лесен лукс. И все пак, безконфликтните дизайни опровергават неговата ненаситна амбиция да трансформира индустрията. Холстън не крие нито желанието си да „облече цяла Америка", нито важността на разнообразието.

Именно чрез бизнес сделките, героичната същност на Холстън попада в опасност. Сделката от 1973 г. го кара да загуби контрол над името си и през 1982 г. той подписва партньорство с JCPenney, като по ирония на съдбата очертава плана за безброй сътрудничества в сферата на висшата стрийт мода.


Холстън и модели на тържеството на Diana Vreeland’s Costume Institute в Metropolitan Museum of Art на 8 декември 1981г.

Ето как го запомня дизайнерът на костюми, превърнат в режисьор Джоел Шумахер (St Elmo's Fire, The Lost Boys), изигран в шоуто от Рори Кълкин. „Всички правят нещо креативно. И всички вземаме наркотици. Ако успеете да оцелеете през 60-те години, осъзнавате, че един ден сте просто наркоман и вече не сте миролюбива душа." Първата филмова проява на Шумахер като дизайнер на костюми е, между другото, адаптацията от 1972 г. на Joan Didion's Play It As It Lays, за която Холстън щедро предоставя изискани модни дрехи. „Той е един от най-любящите и най-мили приятели, които някога съм имал", добавя Шумахер.

Животът на Холстън приключва трагично. Умира от свързаните със СПИН усложнения през 1990 г. в Калифорния, оставяйки след себе си ярко наследство. За малко повече от две десетилетия той успява да промени начина, по който жените се чувстват в дрехите си, и демонстрира изключително положителното влияние, което един дизайнер може да окаже върху нашето ежедневие. Вместо поучителна приказка за амбиция и разточителство, се надяваме, че филмът "Холстън" ще бъде апотеоз на майсторството и дръзновението на един от най-големите визионери в модата. Наследете се. Netflix.


Пат Кливланд и Холстън, 1972г.


Холстън и Бианка Джагър в Студио 54, Ню Йорк, 1970г.

More Movies & TV