Следва

News Екстаз: Много красота през последните 168 часа!

Музей на еклектиката, смелостта и настоящето: Gucci Garden Archetypes, празникът за Gucci на 100

"Направихме Gucci прекалено еклектична марка, защото живеем в прекалено еклектична реалност" - Алесандро Микеле

Events преди 2 години

Креативният директор на Gucci обожава с маниашки и идиосинкратични неща, затова прави изключително еклектична и смела изложба, почитайки това, което всички обичаме - Gucci. Колекцията Resort 2022 е също част от божествения празник, разглеждаме я ТУК, а историята на Gucci Garden Archetypes ни кара да искаме три неща - Италия, Сега, Веднага. 

Archetypes е завладяващо и доста чудно мултимедийно изживяване, открито преди два дни в Gucci Garden във Флоренция. Микеле пресъздава 15 от най-авантюристичните и визуално въздействащи рекламни кампании, реализирани от самия него през шестте години и половина, в които е начело на италианския дизайнерски бранд. На социално дистанцирана пресконференция, проведена в Градината, Микеле определя изложбата като "площадка за емоции“. Всъщност, виейки се из лабиринтните стаи на музея, кинематографичните инсталации придават забавен отпечатък на необузданото въображение и дързостта на дизайнера, достойни, по наше мнение, за век съществуване. 

Като вид изискан, но забавен amuse-bouche, стълбите, водещи до изложбата, са тапетирани с ръчно рисувани графити, напомнящи на колекцията на Микеле от есента на 2018-та - "Gucci Dans Les Rues“, която е отдаване на почит към бунтовете в Париж през май 1968-ма. От стая в стая и от пода до тавана, се сблъскваме с многото страсти на Микеле, представени в кампанията "Gucci Collectors“ през есента на 2018 г., 1400 пеперуди, 110 перуки, на които Мария Антоанета би завидяла, 420 чифта разнообразно украсени маратонки, 182 часовника с кукувици, всеки от които е настроен в различно време, и огромен брой плюшени играчки.

След това виждаме червена "лакирана" баня, "възстановка" подобна на сцена от нощен клуб в Берлин, където е заснета кампанията през пролетта на 2016-та за колекцията "Rebellious Romantics“. Колекция, вдъхновена от младежките субкултури на колоритния и радикален немски град. В крайна сметка това е епично преживяване със сензорно претоварване, но също така и терапевтично след една година социален ступор. 

"Доведохме Gucci на лудо пътуване в неизследваните територии на мечтите и поезията“, казва Микеле, кредитирайки изпълнителния директор Марко Бизари, който се появи небрежен и мил на пресконференцията, даващ цялата си подкрепа на Алесандро. Изпълнителният директор похвали Микеле така: "Влюбен съм в това, което прави Алесандро, защото той продължава и продължава да ме изненадва.“

"Последните шест години и половина бяха нещо като психоаналитично пътуване“, продължи Микеле. "Усещам работата си като дълбоко ровене във всичко, сякаш трябва да разследвам несъзнателно марката задълбочено, но без носталгия, защото в основата й винаги има удар на неочаквана жизненост, който я прави жива и вълшебна.“ Неговият дар и настроеност към духа на времето идват "интуитивно, инстинктивно и от мен самия като еклектик, който лесно се влюбва и също толкова лесно се отегчава“, казва той. "Трябва ми да се чувствам постоянно предизвикан и да ми е дори леко дискомфортно. Всичко, което направихме, не е, защото сме самодоволни, то се роди от някакъв вид дискомфорт."

Разказът на Микеле, олицетворен от Gucci Garden Archetypes, е широкообхватно културно оръжие, целящо да достигне до аудитории от всички възрасти, раси и полове: "Вероятно сме помогнали да се взриви нещо наистина мощно и несъзнавано, което вече е съществувало - това е в психоаналитичния процес. Говоря за нещо, което вече е налице, но вие“ не сте наясно с него“, казва той. "Не вярвам в модата, която говори за бъдещето, като Пиер Карден или Пако Рабан. За мен модата разказва точния момент, който преживяваме; очевидно съдържа семето на бъдещето, защото настоящето е единственото възможно бъдеще, което познаваме. Голямата сила на Gucci е, че успява да включи и насочи емоционалната гледна точка на огромно разнообразие от хора. Това е почти вълшебно."

Виртуална обиколка на изложбата е свободна от днес, 17 май, до последния ден на месеца в Roblox, онлайн платформата, с която Gucci си партнира по различни проекти. Посетителите можем да разгледаме виртуална галерия, вдъхновена от рекламните кампании, изложени в Gucci Garden, в която Gucci става цифровият еквивалент на изкуство на нашето време. 

"Това не е лесно пътуване - признава Микеле, - защото бюти и фешън индустрията държат здраво на правилата, които карат техния бизнес да функционира. Но в Gucci отваряме вратите и разбираме, че улицата е новият правилник и че всички споделяме силата на красотата. Направихме Gucci прекалено еклектична марка, защото живеем в прекалено еклектична реалност. "

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.