Следва

Наоми Кембъл с първа рожба

Best Practice in Town: DSD или планът за съвършени зъби

"Какво планираш за своя див и безценен живот?", казва Мери Оливър  

Health преди 2 години

Ами, ние планираме да сме безмерно щастливи, смеещи се, хубавеещи, наслаждаващи се. Даваме си сметка, че плановете тук и там не са най-обещаващият начин на действие, но в случая не говорим за "тук и там", а за едно високопрофесионално, лично, спокойно и модерно място, в което планът е на почит, планът ни е приятел и където планираме грандиозно подобряване в изгледа на усмивката си - знаете, че говорим за луксозната дентална клиника Panov Dental. Но, first things first...  Д-р Павел Панов обяснява всичко за дигиталния дизайн на усмивката, задължителната базова стъпка, преди поставянето на фасети или бондинг, за които предстои да си говорим. 

View Sofia: Коя е стъпка първа в плана, тоест в дигиталния дизайн на усмивката ни? 
Д-р Пaвел Панов:
Първото нещо, когато започваме да работим по промяната или подобряване на усмивката, е така нареченият дигитален дизайн на усмивката, (digital smile design или DSD)Kакво представлява това? Когато пациентът дойде за пръв път, правим серия от фотографски снимки, разговаряме и в кратко интервю, питаме как си представя усмивката си и правим няколко клипчета от по около 20-30 секунди. На базата на тази информация, вкарана в определен софтуер, много лесно можем да анализираме какви зъби биха подхождали на този пациент. Като форма, височина и ширина на фронталните зъби, с какъв наклон, колко от зъбите да се подава, колко от венеца да се вижда и къде да бъдат разположени. Това е първият и най-ключов момент при промяната на усмивката.


Д-р Павел Панов за продуктите, които гарантирано правят усмивката ни "холивудскa"


V.S.: Как разбираме какви зъби най-добре пасват на нас, нашето излъчване и нуждите ни? 
Д-р П.П.:
Разбира се, дизнайните могат да са всевъзможни, но трябва да бъдат съобразени с много неща, за да са индивидуални. Имам предвид, че те трябва да бъдат в синхронизиран с възрастта на пациента на първо място; с пола, защото определени форми подхождат повече на мъже, а други - на жени. С формата на лицето - дали е овално, кръгло или триъгълно Цветът на зъбите също има значение! Изключително белите зъби при хора с по-тъмна кожа не са особено подходящи за тях, те биха подхождали повече на такива с много светъл тен.

V.S.: Има ли риск да не се харесаме и да се наложат корекции след изработката на модела?
Д-р П.П.: Обикновено когато проектът е изработен и анализиран с достатъчно старание и знание от страна на зъболекаря, пациентът се възприема много добре и повечето хора се съгласяват с препоръката и планирания модел. За нас, лекарите, е важно, след като прехвърлим този проект в устата, да оценим естетичните критерии на цялото лице.
- Дълги ли са зъбите?
- Колко се подават под горната устна?
- Пречат ли на говора?
- Може ли безпроблемно да затвори уста?

Ако нещо не ни хареса, винаги можем да преработим проекта и отново да го визуализираме, като го прехвърлим в устата на пациента чрез композит и определен индивидуален ключ(отпечатък). Когато имаме одобрението на пациента, че желаната форма за промяната на усмивката е точно тази,която иска и си представя от тук натататък за нас е много лесно да следваме един педантичен протокол и да направим само copy-paste на бъдещите зъби.

V.S.: Дигиталният дизайн звучи като естетически механизъм от бъдещето!
Д-р П.П.: Именно затова обръщам толкова внимание на DSD-то, защото в миналото това нещо се правеше по една фотографска снимка, на която чертаехме с молив и обяснявахме на зъботехника как трябва да бъдат променени зъбите. Спазвайки принципите на минимална инвазивност в стоматологията, е много добре да се направи дигитален дизайн на усмивката, защото той включва добавянето само на изтритите фини парченца от зъбите корекция на ъглите, или затваряне на пространства между тях, за да можем да стигнем до идеалната усмивка. В съвременната стоматология, независимо от какво ще бъдат възстановени окончателно зъбите - дали ще се използват керамични фасети, композитни фасети или ще направим директен бондинг в устата, ние задължително трябва да имаме някакъв ориентир, който да е верифициран и одобрен от пациента. 

V.S.: Разбираме, че след изработката и пробата с DSD, следва изборът на фасети или бондинг, с които реално навлизаме в света на съвършените зъби. Как се случва преходът? 
Д-р П.П.: Дигиталният проект, веднъж пренесен в устата на пациента, бихме могли да, махнем още в същото посещение и да пуснем пациента със старите зъби. Но бихме могли да го залепим върху зъбите и да оставим пациента да свикне с него. Това би могло да стане за различен период от време ден, седмица, две, или в някои случаи, които касаят хирургични намеси или по-сложни манипулации, този проект може да остане и за месеци в устата. Независимо за колко време го оставяме целта на проекта е, ако мога да направя аналогията, тест-драйв. Когато си купуваме кола, не да я пробваме за час, как върви и как се чувстваме, а да я вземем за един уикенд или за седмица, да поживеем малко с такъв тип кола, за да преценим дали е подходящата за нас , дали е достатъчно сигурна, бърза, комфортна, дали задоволява нуждите ни. Това е идеята на този пренесен проект, който се казва mock-up. Имайки този проект, вече имаме перфектните ориентири къде точно да бъдат разположени режещите ръбове на зъбите, колко дълги да бъдат , колко , широки и пр., и оттам нататък се съсредоточаваме върху цвета и предната повърхност на зъбите. Затова разделих цялата тема на три, за да обясня първо как да стигнем до този заветен дизайн. (очаквайте втора и трета част на този разговор, за всичко, което е важно да знаем за първокласните стоматологични услуги и лечение), Отново ще направя аналогия: случаят е като със строенето на къща. Ако имаме план, скица, която е проектирана и знаем какво точно ще имаме на първия етаж, на втория етаж, къде ще минават всички комуникации и системи, ще построим къщата по много правилен начин. Така е и със зъбите - ако имаме много точен план, много добра скица,няма да ни се налага да преработваме нещо на финала.


Best Practice in Town: За избелващите процедури и за зъби, бели като сняг



 Best Practice in town: Дори когато на зъбите ни им "няма нищо", те са най-застрашени


Panov Dental, клиниката, в която плановете стават истински хубава реалност, е на ул. "Отец Паисий" 47, София, контакти намираме на сайта им, а във Фейсбук ги следваме за новини и любопитна информация. Очаквайте второта част на разговора ни с д-р Панов скоро.  

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.