Следва

In the summer, in the city: 6-те зодии, които ще срещнат любовта това лято

Стилът на Лайза Минели: обличай се така, сякаш всеки ден е специален

Като загледате новата продукция на Netflix - Halston, посветена на живота и работата на един от най-големите американски дизайнери за всички времена - Рой Холстън, ще ви направи огромно впечатление, че Лайза Минели, тази музикална и артистична чародейка, е жената, коята прави възможно издигането му  

Celebrities преди 2 години

Днес почти никога не използваме думата „шоубизнес“ в контекста на необикновени сценични тоалети. Каскадни рокли с волани, километрични ресни, слънчеви очила с размерите на чинийка за чай - тези смели модни решения днес отсъстват от полезрението ни, съответно е невъзможно да не се възхитим на цялото това великолепие, с което миналото изобилства. Представете си ситуация: седите в ресторант и в края на вечерята решавате да поръчате десерта на заведението. Сервират ви го със свещи и фанфари, и всички посетители обръщат глави от любопитство. В света на модата добрите стари шоубиз-облекла имат подобен ефект.


Бианка Джагър, Холстън и Лайза Минели в Студио 54, 1979г.

Основният критерий за този стил е всички погледи да са насочени към вас. Розовото имение на Джейн Мансфийлд с басейн във формата на сърце, грандиозната колекция бижута на Елизабет Тейлър, култът към Гуинет Полтроу, кръстен на себе си - това е шоубизнесът.

През 2021 г. ни липсва тази артистична прекомерност. Съдейки по Instagram, гардеробът на добрата половина в модата се състои изключително от секси бикини. Може би затова ни хареса толкова много биографичният филм на Райън Мърфи "Холстън" за живота на американския дизайнер Рой Холстън Фроуик, изигран от Юън Макгрегър.


Стърлинг Сейнт Жак и Лайза Минели на рождения ден на Лорна Лъфт, Ню Йорк, ноември 1977г.; © Ron Galella

Въпреки факта, че някои членове на семейството на дизайнера настояват за груби неточности в сериала, един факт не може да бъде отречен - Холстън е истинското въплъщение на шоубизнеса от 60-те на миналия век. Същото може да се каже и за любимците му, така наречените халстонети - невероятно красиви и талантливи жени, сред които Елизабет Тейлър, Шер, Елза Перети и Лайза Минели, с които дизайнерът се мотае безкрайно дълги часове в нюйоркското свърталище на звезди Studio 54. Ролята на Лайза в биографичния филм на Мърфи се играе от актрисата Криста Родригес - ексцентричният и пищен носител на титлата EGOT (името на артистите, които имат всички основни награди в своя арсенал: Еми, Грами, Оскар и Тони). 

Минели е родена в наистина холивудско семейство: нейните родители са актрисата Джуди Гарланд и режисьорът Винсент Минели. Тя, макар и не без затруднения, успява да изгради грандиозна кариера и да запази титлата си "грамадна музикална звезда" повече от 70 години (през март Лейза навърши 75, но е под прожекторите от дете). През 1965 г., на 19-годишна възраст, Минели печели наградата "Тони" за най-добра актриса в първия си мюзикъл на Бродуей, "Флора, Червената заплаха", като красноречиво признание за талант и труда й.

Танцът е крайъгълният камък на сценичните й изяви, така че в ежедневието си Минели предпочита минималистична „униформа“ от черно поло, прав панталон или клин и обувки "Мери Джейн". Пикси прическата перфектно подчертава спокойния й характер. Този й вид се помни и до днес. През 1973 г. Минели взема „Оскар“ за най-добра актриса в мюзикъла „Кабаре“ (1972) на Боб Фос, след което този й сценичен стил се превръща в нейна запазена марка.


Бианка Джагър и Лайза Минели в Студио 54, 1978г.; © Sonia Moskowitz

Разглеждайки снимките на Минели от този период, е невъзможно да не се заразим с нейната невероятна енергия - още по-трудно е да отклоним поглед от ослепителните сценични костюми. В ежедневието тя носи двуредни якета и мъжки вратовръзки, а за пътуванията си избира овчи кожуси и блузи с обемни ръкави, дълги до пода. На много снимки я виждаме как говори с някого, без да обръща и грам внимание на камерата. Джаз движения, цигари и огромни мигли - така изглежда шоубизнесът на Лайза. Тя е приятелката, която ви заема ефектни тоалети, убеждава ви да се отбиете в бара „само за чашка“ и не се колебае да пее с пълен глас в таксито, откарващо я у дома. Всичко това ни липсва много днес, затова разглеждаме надолу фантастични снимки на Лайза Минели от онова време, красиво, пищно и бохемско, което няма да се върне повече, но за което ще мечтаем винаги...  


Лайза Минели на снимачната площадка на шоуто на Анди Уилямс, 1960-те; © Martin Mills


Лайза на репетицията на телевизионния сериал "Мистър Бродуей", юли 1964 г.; © CBS Photo Archive


Лайза Минели, Париж, 60-те години; © Pierre Vauthey


Лайза Минели в хотел Американа, ноември 1966 г.; © New York Daily News Archive


Реч на Лайза Минели, 1965 г.; © Silver Screen Collection


Лайза Минели на церемонията по награждаване с "Тони", март 1967 г.; © Santi Visalli

Минели на шоу в Холивудския дворец, февруари 1967 г.; © ABC Photo Archives


Лайза в шоуто на Ед Съливан, януари 1969 г.; © CBS Photo Archive


Минели на премиерата на "Денди в желе", април 1968 г.; © Ron Galellа


Лайза Минели на летище Льо Бурже, Франция, 1969 г.


Минели, Джоел Грей и Мариса Беренсън празнуват премиерата на "Кабаре", Париж, септември 1972 г.; © AFP


Снимките на "Кабаре", 1972; © Ullstein Bild


Лайза Минели и Сами Дейвис младши, Лас Вегас, декември 1976 г.; © Bettmann


Нова година в Студио 54: Холстън, Даяна Рос, Джак Хейли младши, Лайза Минели, Бианка Джагър и Анди Уорхол, 1978 г.; © Robin Platzer


Холстън и Лиайза Минели в Метрополитън опера, юни 1978 г.; © Ron Galella


Голди Хоун, Марк Геро и Лайза Минели, Бевърли Хилс, април 1980 г.; © Ron Galella


Лайза на летище Хийтроу, Лондон, юни 1973 г.; © Mirrorpix


Лайза Минели, 1980 г.; © Diana Walker


Холстън и Минели, юни 1981 г.; © Ann Clifford


Лайза и Холстън на рождения ден на Бианка Джагър, Ню Йорк, юли 1980 г.; © Ron Galella


Робърт Де Ниро и Лайза Минели, Ню Йорк, 1981 г.; © Images Press


С Рой Холстън на парти, юли 1981 г.; © Time & Life Pictures


Шер и Лайза Минели в Студио 54, януари 1982 г.; © New York Daily News Archive


Репетиция, февруари 1982 г.; © Bettmann

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 22 часа

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.