Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 24.05 - 30.05

Бохемската история на артистичните Париж и Ню Йорк от 80-те: страхотна фотоизложба в Париж

Новата изложба в Галери Миранда в Париж обединява две брилянтни и всепоглъщащи поредици от Филип Ченсъл и Гари Грийн, документиращи ъндърграунд младежката култура от двете страни на Океана

Celebrities преди 2 години

Късните 70-те години в Париж са време на политическа и финансова нестабилност. Следвоенният бум постепенно отмира и сред младите хора се заражда носталгия по златните дни на рокендрола. Тийнейджърите сформират рокаджийски банди а-ла Westside Story, пускат дълги коси, обличат кожени бомбъри и къси поли, танцувайки по цели нощи под звуците на Америка, такава, каквато я познават от 1950-те.

Междувременно в Ню Йорк нова ъндърграунд музикална сцена процъфтява на фона на социалните и икономически сътресения. В нощните клубове като Max's Kansas City и CBGB, нововъзникващите пънк групи като Blondie, Television и The Ramones привлечат тълпи от артисти, поети и търсачи на удоволствия, обединени в стремежа за бягство към една нова, провокативна и в крайна сметка доста готина естетика. 

Бунтовници и дендита

И в двата града, дръзката мода, силната музика и младежкото чувство за свобода, пораждат множество фантастични възможности за снимки - както се вижда в работата на Филип Ченсъл и Гари Грийн, и двамата млади създатели на фотографии от онова време, базирани съответно в Париж и Ню Йорк. От 6 май, новата изложба, озаглавена Rebels and Dandies, ситуирана в Галерия Миранда в Париж, представя снимки, свидетелстващи за ефервесцентните субкултури, които кипят от двете страни на "езерото". Можем да я разгледаме до края на юни.


Аня и Рокси, Ню Йорк, 1976г.
 
Дейвид Йохансен, Лу Рийд и Анди Уорхол, Ню Йорк, 1978г.

Поредицата на Чансъл, "Бунтовници", овековечава живия нощен живот на "викингите" и "пантерите", две съюзни улични банди, съставени предимно от тийнейджъри от имигрантски семейства, привлечени от освобождението и социалната интеграция на следвоенна Америка и нейната култура. „Документирането на бунтовниците е голямото събитие на 20-те ми години", казва Чанс пред AnOther. „Интересувам се от маргиналите на обществото."


Ню Йорк, 1980г.


Париж, 1982г.

Междувременно Грийн прекарва нощ след нощ в емблематичните за онова време музикални горещи точки на Ню Йорк, обръщайки обектива си към тълпите и звездите (Анди Уорхол, Пати Смит и др.) И декора, в резултат на което се появява неговият вълнуващ сериал When Midnight Comes Around.  „Чувствах, че това, което изпитвах, е на някакво историческо ниво", обяснява Грийн. „За мен бе важно да участвам по някакъв начин в тази сцена, като правя снимки, които ще станат, надявах се, част от историческия архив на времето."


Пати Смит и Лени Кей, Ню Йорк, 1980-те
 
Деби Хари на репетиция в Hilton New York, 1976г.

И двамата казват, че се потапят изцяло в обкръжаващата ги среда, за да спечелят доверието и приемането, необходими за заснемането на такива интимни снимки. Във всяка от двете авторски поредици откриваме себе си в страстните целувки, непримиримите пози, откровените разговори и радостта от мига. „Прекарвах дълги месеци с бандите, споделяйки напрежението и вълнението им", казва Чанс за своите страхотно близки и нефилтрирани изображения. „Тази сурова енергия е, което исках да уловя."


Лора Дийн, 1978г.

„За мен стените в CBGB (историческият музикален клуб в Ню Йорк) бяха от същото значение като потта на тениската на Дебора Хари по време на репетиция или мазната и олющена стена от  портрета на анонимната млада жена, седнала в сепарето", казва Грийн за своята забележителна поредица.


Ню Йорк, 1970-те 

Погледнати заедно, и двете фотографски експресии отдават почит към спонтанността на младостта, както и към обединяващата сила на музиката, която извисява и обединява по време на социални и политически сътресения.


Париж, 1982г.


Париж, 1982г.

Rebels & Dandies е в Galerie Miranda, Париж от 6 май до 26 юни 2021 г.

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 20 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.