Бохемската история на артистичните Париж и Ню Йорк от 80-те: страхотна фотоизложба в Париж

Бохемската история на артистичните Париж и Ню Йорк от 80-те: страхотна фотоизложба в Париж

Новата изложба в Галери Миранда в Париж обединява две брилянтни и всепоглъщащи поредици от Филип Ченсъл и Гари Грийн, документиращи ъндърграунд младежката култура от двете страни на Океана

Късните 70-те години в Париж са време на политическа и финансова нестабилност. Следвоенният бум постепенно отмира и сред младите хора се заражда носталгия по златните дни на рокендрола. Тийнейджърите сформират рокаджийски банди а-ла Westside Story, пускат дълги коси, обличат кожени бомбъри и къси поли, танцувайки по цели нощи под звуците на Америка, такава, каквато я познават от 1950-те.

Междувременно в Ню Йорк нова ъндърграунд музикална сцена процъфтява на фона на социалните и икономически сътресения. В нощните клубове като Max's Kansas City и CBGB, нововъзникващите пънк групи като Blondie, Television и The Ramones привлечат тълпи от артисти, поети и търсачи на удоволствия, обединени в стремежа за бягство към една нова, провокативна и в крайна сметка доста готина естетика. 

Бунтовници и дендита

И в двата града, дръзката мода, силната музика и младежкото чувство за свобода, пораждат множество фантастични възможности за снимки - както се вижда в работата на Филип Ченсъл и Гари Грийн, и двамата млади създатели на фотографии от онова време, базирани съответно в Париж и Ню Йорк. От 6 май, новата изложба, озаглавена Rebels and Dandies, ситуирана в Галерия Миранда в Париж, представя снимки, свидетелстващи за ефервесцентните субкултури, които кипят от двете страни на "езерото". Можем да я разгледаме до края на юни.


Аня и Рокси, Ню Йорк, 1976г.
 
Дейвид Йохансен, Лу Рийд и Анди Уорхол, Ню Йорк, 1978г.

Поредицата на Чансъл, "Бунтовници", овековечава живия нощен живот на "викингите" и "пантерите", две съюзни улични банди, съставени предимно от тийнейджъри от имигрантски семейства, привлечени от освобождението и социалната интеграция на следвоенна Америка и нейната култура. „Документирането на бунтовниците е голямото събитие на 20-те ми години", казва Чанс пред AnOther. „Интересувам се от маргиналите на обществото."


Ню Йорк, 1980г.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.