Следва

Rodarte, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Коя е Анджела Кели, гардеробиерката-приятелка на Елизабет II?

Вчера се навършиха 68 години от коронацията на кралица Елизабет, емблематично стилна по всички параграфи. Взимаме повод и разказваме за една много близка до покоите и сърцето на Нейно Величество дама - личната й гардеробиерка Анджела Кели 

All fashion преди 2 години

Тесен женски кръг без никакви мъже, състоящ се от дъщеря й, снаха й, братовчедка й и кралската гардеробиерка. Това са четиримата доверени хора, останали непосредствено близо до кралица Елизабет II по нейно настояване след смъртта на принц Филип. Кралицата се опитва да устои на удара, но загубата е тежка - партньорът ти в живота в последните 73 години вече го няма - затова и Нейно Величество се обляга на единствените дами, на които има безпрекословно доверие. Осъзнавайки празнотата, която ще остави след себе си, в бележки до децата си, принц Филип заръчва на принц Чарлз "да се грижи за Кралицата".

Кралица Елизабет с директорката на Британския моден съвет Карълайн Ръш, Анна Уинтур и нейната гардеробиерка Анджела Кели (вдясно)

Принцеса Ан е част от утешителния отбор. В сравнение с другите деца на Кралицата, при нея най-ясно се забелязват силния характер и сарказъмън, наследени от херцога на Единбург. Софи от Уесекс, въздържаната съпруга на принц Едуард, влиза със сълзи в замъка Уиндзор веднага щом чува трагичната новина. Кралицата я чувства много близка и предпочита нейното присъствие пред това на Кейт Мидълтън. Третата дама е лейди Памела Хикс, любимата братовчедка на Филип и приятелка на Елизабет, дъщеря на графа на Бирма Луис Маунтбатън, когото видяхме да загива в сериала „The Crown„ по време на атака на ИРА през 1979 г..

Единствено четвъртата жена от тесния кръг няма роднински връзки с Кралицата, но от доста време Елизабет не може без нея, до такава степен, че не иска да се разделят в никой момент от живота си. Става дума за Анджела Кели. Коя е тя и с какво е толкова специална?


Анджела Кели

Заслугата за това кралица Елизабет да бъде считана за много стилна жена, се дължи на многоцветния й гардероб, в който черните и неутрални цветове почти не присъстват. Този дрешник се намира на последния етаж на Бъкингамския дворец и е изцяло запълнен от различни тоалети. Изглежда Кралицата никога не е стъпвала там, защото досега не е имало нужда от това. За целта има хора, които го менажират, и чиито началник е Анджела Кели. През 2018 г. Кели е в центъра на скандалите покрай сватбения ден на Меган Маркъл. Сред 36-те налични диадеми, годеницата на принц Хари иска да носи тиарата „Greville Emerald Kokoshnik”. Гардеробиерката на Нейно Величество, леко възмутена от високомерието на Маркъл, й обяснява, че не тя решава как да се разпорежда с бижутата на короната и че освен това тиарата вече е била нарочена за сватбата на принцеса Южени. Така Анджела се озовава в черния списък на бившата актриса, без това ни най-малко да промени мнението на Кралицата за нея. Но силата на Кели се простира далеч отвъд рутината на монарха. Когато през юли 2020 г. принцеса Беатрис се появява на сватбата си в преработена и адаптирана стара рокля на баба си Елизабет, става ясно, че идеята е изцяло на Кели, която е шивачка и гардеробиерка, работеща за кралицата със званието Личен консултант на Нейно Величество. Тя отговаря за гардероба на Кралицата, но преди всичко е неин доверен човек. Британският суверен и приближената й стилистка се запознават през 1992 г. През октомври същата година на официално посещение в Германия, Кралицата гостува с принц Филип в дома на британския посланик сър Кристофър Малаби и съпругата му.

Кралската двойка е силно впечатлена от въздържаната и стриктна 24-годишна икономка на семейство Малаби, която заговарят с интерес, за да разберат повече за нея. Момичето се представя и споделя, че след този трудов стаж възнамерява да се върне в Обединеното кралство. Кралицата е жена, чиито симпатии произтичат от първите впечатления. Усещането й за момичето е добро и няколко месеца по-късно й предлага да се присъедини към екипа й от гардеробиери. Кели не произхожда от заможно семейство, а точно обратното. Отраства в Ливърпул и е дъщеря на медицинска сестра и строителен работник - кранист. Образованието й не е свързано с модата, но знае как да шие добре, защото майка й, която борави умело с иглата, я учи как сама да прави рокли за куклите си. Всъщност Анджела дори не е обмисляла идеята да ходи в колеж. И въпреки това тя се посвещава тялом и духом на задълженията си, защото счита за голям късмет огромното доверие от страна на Кралицата и започва да попива знания директно на терен. Отдава се изцяло на дизайнерското изкуство и на 28 години, три години след като се присъединява към персонала на Елизабет II, е повишена в старши гардеробиер, а през 2002 г. поема титлата, която носи и днес - официален стилист и дизайнер на Кралицата. 

Интервюирана непосредствено след повишението й, Кели заявява, че е „родена смирена и иска да остане такава“. Тя се опитва да даде обяснение за доверието от страна на Кралицата и от скромност не успява да го направи, но признава, че Нейно Величество я намира за „надеждна и дискретна“. Всеотдайната работа на Анджела Кели е завидна, защото, ако като дете шие рокли за кукли, днес има привилегията да ги избира и дори да ги създава сама за най-прочутата личност в света. Кели е автор на светложълтия костюм, който Кралицата носи на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2011 г. и на костюма с цвят мляко с мента, който носи в Деня на благодарността по време на своя Диамантен юбилей от 2012 г., и на десетки други емблематични кралски ансамбли.


2011г.


Гардеробиерката на Нейно Величество е толкова вдъхновена, че основава и собствена модна марка в колаборация с друга дизайнерка - Алисън Пордум, която наричат „Kelly & Pordum”. Също така издава две книги - „Dressing The Queen “ и „The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe”. Въпреки че Кралицата не обича да се разкриват детайли за личния й живот, тя не се дразни от официалния начин, по който довереничката й го прави, даже й присъжда званието лейтенант на Кралския Викториански Орден.

Книгите на Анджела Кели

Анджела Кели е една от малкото персони в света, упълномощени да докосват Кралицата - привилегия, запазена само за близки роднини. Въпреки че Елизабет й дава цялата тази увереност, гардеробиерката никога не прекрачва границата, която ги разделя. Твърди се, че двете прекарват доста време в разговори за мода и бижута. Когато Кели е забелязана в градините на Уиндзор да стои унила и неотменно с телефон в ръка, очевидно участвайки в организацията по  погребението на херцога на Единбург  и след което свободно се връща без проверки, става ясно, че връзката между гардеробиерката и Кралицата далеч надхвърля необходимостта от избора между две черни рокли...

More All fashion