Виртуозният Борис Белкин отново гостува на Софийската филхармония

Виртуозният Борис Белкин отново гостува на Софийската филхармония

Александър Краповски, Александър Сомов и Симон Трпчески се включват в програмата с Тройния концерт на Бетовен

 

След като омагьоса българската публика през есента на 2020 г., именитият цигулар Борис Белкин отново се включва в сезона на Софийската филхармония по покана на маестро Найден Тодоров. Пред софийската публика той ще представи Шотландска фантазия от Макс Брух. При предишното си гостуване Белкин сподели, че харесва изключително много това произведение: „Макс Брух ме вълнува с всичко, забележителен композитор. Много го обичам. Музиката му изпълняват много и аз съм го записал няколко пъти. Вече възрастен научих Шотландската фантазия за цигулка и оркестър на Брух. За мен това е неговият шедьовър."


Борис Белкин

Първата изява на Борис Белкин пред публика е на девет години с големия диригент Кирил Кондрашин. Това сякаш предопределя съдбата му на водещ световен цигулар.
През 1973 г. печели първа награда в Националното състезание за цигулари на Съветския съюз. След като не го допускат до конкурсите „Чайковски" и „Паганини" през 1974 г. решава да емигрира и оттогава редовно работи с диригенти като Ленард Бърнстейн, Владимир Ашкенази, Зубин Мета, Лорин Маазел, Рикардо Мути, Сейджи Озава, Юрий Темирканов, Шарл Дютоа, Джанлуиджи Джелмети и мн. други, с които се изявява с водещи световни оркестри като Бостънската филхармония, Филхармонията на Кливланд, Берлинската филхармония, Израелската филхармония, Лосанджелиската филхармония, Питсбъргската симфония, Кралския Концертгебу оркестър и големите британски оркестри. Белкин подхожда с изключително внимание към нотните текстове, изучава историята на произведенията, които свири, живота на композиторите и епохата на създаването им. Това помага интерпретациите му да звучат завършено. Виртуозът приема малко ангажименти, защото вярва, че музикантът трябва да съхранява своята индивидуалност, което е невъзможно при силно натоварените графици.

Този път той ще свири под диригентската палка на Григор Паликаров.

Второто произведение в програмата е Тройният концерт на Лудвиг ван Бетовен - за цигулка, виолончело и пиано. Една от най-светлите, радостни и празнични творби, тя с право се нарежда сред шедьоврите на немския гений. В София тя ще звучи в изпълнение на Александър Краповски – цигулка, Александър Сомов – виолончело и Симон Трпчески – пиано.

Александър Краповски е първият музикан от Македония, който като солист свири в легендарната зала Карнеги Хол. Той си сътрудничи с водещи Европейски оркестри и ансамбли в Испания, Македония, България и рецитали на музикалните сцени в Испания, Македония, България, Турция, Германия и Малта.


Александър Краповски

Краповски е действащ член на оркестъра на Гран театре дел Лисеу в Барселона, гостуващ концертмайстор с Оркестъра Симфоника де Валес, Кралската филхармония на Галисия, Симфоничният оркестър на Тенерифе, Националният оркестър на Испания и Операта във Франкфурт, Германия.

Биографията на Александър Сомов включва сътрудничество с водещи световни оркестри и музиканти като Тиери Фишер, Пол Макрийш, Томас Цеетмайер, Maрк Албрехт, Дейвид Пери, Питър Унджиан, Лионел Бренге, Джеймс МакМилан, Теодор Гушлбауер, и др. Свири камерна музика в партньорство с Томас Цеетмайер, Жан-Ив Tибоде, Taсмин Литъл, Борис Mарлицки, Джон Йорк, Нейтън Уилямсън, Богдана Попова, Люси Джил, Венера Божкова и Maнфредо Фрация, в прочути зали във Великобритания, Франция, Швеция, Германия, Испания, Кипър, Мексико и България.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.