The End след 50 години в модата? Не, Жан Пол Готие остава

The End след 50 години в модата? Не, Жан Пол Готие остава

Жан Пол Готие, мъжът, който от 50 години обинава модния връх, и най-важните моменти в модната му еволюция  

Фешън фанатиците затаиха дъх миналата седмица, след като в Инстаграм профила на френската модна къща се появи постът The End. Веднага започнаха спекулации, че вероятно брандът приключва дейността си, за което взеха да се спрягат куп причини - от кризата, през вероятната умора на Жан-Пол, до всякакви предположения от сорта на - нова маркетингова кампания или удар срещу директните конкуренти.

Няколко часа по-късно, същите тези фешън фанатици си отдъхнахме - Jean Paul Gaultier е всичко друго, но не и близо до "the end." Два дни след плашещото The End, в профила на марката се появи свежо видео, придружено от хаштаг #FutureisCollective. В монтирания материал изскачат множество модни лога, като тези на Charlotte Wales, SSENSE, Palomo, и още. Новите постове на луксозната модна къща след това са придружени от ново био: "Welcome to the new era of Jean Paul Gaultier." Вероятно то идва да ни каже, че Жан-Пол Готие отново ще прави демократичната си ready-to-wear линия, въпреки обявеното в началото на годината намерение брандът да се откаже от по-масовата мода и да остане само на полето но висшата мода. За това вероятно ще чуем скоро, а сега взимаме повод от това модно шумолене, за да се вгледаме с уважение в невероятната 50-годишна кариера на основателя на бранда - мосю Готие.

Кайли Миноуг, Мадона, Кейт Мос... всички носят Жан Пол Готие. Коя обаче е Музата?  


Готие, сн: Peter Lindbergh

Противно на всички очаквания, най-големият посланик на бранда не е модел, музикант или актриса, а очукано, раздърпано, много обичано мече от детството на име Нана - според Готие, „първата в света трансджендър мечка".

Именно Нана разпалва въображението на Готие и за първи път оживява модните му амбиции. Всичко започва в детството, когато Жано Пол смущава праволинейните си родители, пожелавайки да му купят русокоса Барби. Вярвайки, не без основание, че парижко момче може да бъде безмилостно осмяно от приятелчетата си заради желанието си да има кукла, те вместо това му купуват плюшено мече. И модната приказка започва!

Младият Готие весело се заема с осакатяването на клетата мечка - намушква я с шевни игли, маже я с блестящи неонови зелени сенки и симулира първата по рода си открита сърдечна операция във Франция, докато телевизорът прожектира истинското събитие на заден план. Тогава, разбира се, е и времето, когато той облича мечето в прототипа на своя емблематичен коничен сутиен. „Помня, че съм на около шест години, когато режа вестник и й правя малък конусевиден сутиен", спомня си дизайнерът. "Използвам грима на баба си и добавям малко въжета за коса." Години по-късно, абсолютно същият дизайн на Готие ще се появи върху Мадона, която прави творението известно, когато го демонстрира по време на турнето си през 1990 г. Blonde Ambition. И все пак, както той страстно ще спори, с намек за радостна сатира, мечката е тази, която го носи първа. „Сега е доста голяма звезда", размишлява той. „Нана обикаля света с изложбата „От тротоара до модния подиум - модният свят на Жан Пол Готие" и е на сцената всяка вечер по време на Fashion Freak Show, което организирам в парижкия Folies Bergère." Може би не е изненадващо, добавя той, но „Винаги върша работата си сериозно... и с много чувство за хумор."


Седмица на модата в Париж, 2020г.

Отделно от закачките с мечката, работата му е силно вдъхновена от израстването му около френската столица. Роден в парижкото предградие Аркюил, той прекарва голяма част от детството си „мечтаейки и скицирайки", докато създава ранни версии на кичозните класики на Готие, които очакваме от „гордо чудатия" дизайнер. „Обичам страната си, обичам клишетата като Айфеловата кула", ентусиазира се той. „Използвам ги непрекъснато в работата си."

Освен това морското рибарско селце Сен Жан дьо Луз, между бляскавия Биариц (някога предпочитан от Шанел) и знойната испанска граница, е другото му огромно вдъхновение. Като местоположението на втория му дом, това вдъхновява неговия „моряшки шик", последно видян върху сестрите Хадид, включително, разбира се, прочутите му бретонски райета.

И все пак, светът на Готие не е изпълнен само с лек хумор и повърхностен морски блясък. Някои от неговите проекти излъчват интензивни политически послания за равенството между половете и свобода. „Нашата работа е отражение на обществото, което ни заобикаля", разсъждава той.

„Когато лансирам пола за мъже, виждам, че мъжете се променят и са готови да покажат своята женска страна. Когато правя рокля с корсет, виждам, че моите приятелки отново започват да носят сутиени, след като майките им изгарят сутиените си през 70-те и искат да бъдат секси [отново, но] според собствените си условия. Единственият бизнес, при който на жените се плаща по-добре от на мъжете, е модата. Преди това да се промени, няма да имаме истинско равенство между половете. Нека и мъжете се разглеждат като сексуални обекти!"


Жан-Пол Готие на афтър парти след шоуто му на Седмицата на модата в Париж, 2020г.

Свобода на избора

Независимо дали подкопава стереотипите на пола или популяризира мъжката форма в предавания като „L'Homme Objet / Boy Toy", той със сигурност демонстрира много нюанси на мъжествеността. В отговор на филма „И Бог създаде жената" с участието на Брижит Бардо, Готие прави модно ревю с името „Et Dieu Créa l'Homme" („И Бог създаде човека"). Неговите дизайни и за двата пола са абсолютно нестандартни. От пищни сценични костюми и плътно пристегнати корсетни рокли до умишлено непрактични проявления на висшата мода, неговите дизайни през годините дори включват ярко оцветените пера на алените папагали ара. Не можем да очакваме нищо по-малко от мъжа, който някога приема за необходимо да подари живи пуйки като коледни подаръци и който прекарва своите ученически дни, тайно скицирайки „предизвикателни момичета в мрежи и пера" в клас.

Естествено неговите дизайни не са всеобщо обожавани и той понася своя дял от негативизъм и неодобрение, но не му пука особено. Както твърди танцьорката Дита фон Тийз, една от любимите му музи, „единственото, което е безопасно защитено от подигравки, е посредствеността" - това е философията, която Жан Пол изповядва през цялата си кариера.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.