Следва

Родена на 25 май: припомняме си важното за Кралицата на трикото Соня Рикел

The End след 50 години в модата? Не, Жан Пол Готие остава

Жан Пол Готие, мъжът, който от 50 години обинава модния връх, и най-важните моменти в модната му еволюция  

All fashion преди 2 години

Фешън фанатиците затаиха дъх миналата седмица, след като в Инстаграм профила на френската модна къща се появи постът The End. Веднага започнаха спекулации, че вероятно брандът приключва дейността си, за което взеха да се спрягат куп причини - от кризата, през вероятната умора на Жан-Пол, до всякакви предположения от сорта на - нова маркетингова кампания или удар срещу директните конкуренти.

Няколко часа по-късно, същите тези фешън фанатици си отдъхнахме - Jean Paul Gaultier е всичко друго, но не и близо до "the end." Два дни след плашещото The End, в профила на марката се появи свежо видео, придружено от хаштаг #FutureisCollective. В монтирания материал изскачат множество модни лога, като тези на Charlotte Wales, SSENSE, Palomo, и още. Новите постове на луксозната модна къща след това са придружени от ново био: "Welcome to the new era of Jean Paul Gaultier." Вероятно то идва да ни каже, че Жан-Пол Готие отново ще прави демократичната си ready-to-wear линия, въпреки обявеното в началото на годината намерение брандът да се откаже от по-масовата мода и да остане само на полето но висшата мода. За това вероятно ще чуем скоро, а сега взимаме повод от това модно шумолене, за да се вгледаме с уважение в невероятната 50-годишна кариера на основателя на бранда - мосю Готие.

Кайли Миноуг, Мадона, Кейт Мос... всички носят Жан Пол Готие. Коя обаче е Музата?  


Готие, сн: Peter Lindbergh

Противно на всички очаквания, най-големият посланик на бранда не е модел, музикант или актриса, а очукано, раздърпано, много обичано мече от детството на име Нана - според Готие, „първата в света трансджендър мечка".

Именно Нана разпалва въображението на Готие и за първи път оживява модните му амбиции. Всичко започва в детството, когато Жано Пол смущава праволинейните си родители, пожелавайки да му купят русокоса Барби. Вярвайки, не без основание, че парижко момче може да бъде безмилостно осмяно от приятелчетата си заради желанието си да има кукла, те вместо това му купуват плюшено мече. И модната приказка започва!

Младият Готие весело се заема с осакатяването на клетата мечка - намушква я с шевни игли, маже я с блестящи неонови зелени сенки и симулира първата по рода си открита сърдечна операция във Франция, докато телевизорът прожектира истинското събитие на заден план. Тогава, разбира се, е и времето, когато той облича мечето в прототипа на своя емблематичен коничен сутиен. „Помня, че съм на около шест години, когато режа вестник и й правя малък конусевиден сутиен", спомня си дизайнерът. "Използвам грима на баба си и добавям малко въжета за коса." Години по-късно, абсолютно същият дизайн на Готие ще се появи върху Мадона, която прави творението известно, когато го демонстрира по време на турнето си през 1990 г. Blonde Ambition. И все пак, както той страстно ще спори, с намек за радостна сатира, мечката е тази, която го носи първа. „Сега е доста голяма звезда", размишлява той. „Нана обикаля света с изложбата „От тротоара до модния подиум - модният свят на Жан Пол Готие" и е на сцената всяка вечер по време на Fashion Freak Show, което организирам в парижкия Folies Bergère." Може би не е изненадващо, добавя той, но „Винаги върша работата си сериозно... и с много чувство за хумор."


Седмица на модата в Париж, 2020г.

Отделно от закачките с мечката, работата му е силно вдъхновена от израстването му около френската столица. Роден в парижкото предградие Аркюил, той прекарва голяма част от детството си „мечтаейки и скицирайки", докато създава ранни версии на кичозните класики на Готие, които очакваме от „гордо чудатия" дизайнер. „Обичам страната си, обичам клишетата като Айфеловата кула", ентусиазира се той. „Използвам ги непрекъснато в работата си."

Освен това морското рибарско селце Сен Жан дьо Луз, между бляскавия Биариц (някога предпочитан от Шанел) и знойната испанска граница, е другото му огромно вдъхновение. Като местоположението на втория му дом, това вдъхновява неговия „моряшки шик", последно видян върху сестрите Хадид, включително, разбира се, прочутите му бретонски райета.

И все пак, светът на Готие не е изпълнен само с лек хумор и повърхностен морски блясък. Някои от неговите проекти излъчват интензивни политически послания за равенството между половете и свобода. „Нашата работа е отражение на обществото, което ни заобикаля", разсъждава той.

„Когато лансирам пола за мъже, виждам, че мъжете се променят и са готови да покажат своята женска страна. Когато правя рокля с корсет, виждам, че моите приятелки отново започват да носят сутиени, след като майките им изгарят сутиените си през 70-те и искат да бъдат секси [отново, но] според собствените си условия. Единственият бизнес, при който на жените се плаща по-добре от на мъжете, е модата. Преди това да се промени, няма да имаме истинско равенство между половете. Нека и мъжете се разглеждат като сексуални обекти!"


Жан-Пол Готие на афтър парти след шоуто му на Седмицата на модата в Париж, 2020г.

Свобода на избора

Независимо дали подкопава стереотипите на пола или популяризира мъжката форма в предавания като „L'Homme Objet / Boy Toy", той със сигурност демонстрира много нюанси на мъжествеността. В отговор на филма „И Бог създаде жената" с участието на Брижит Бардо, Готие прави модно ревю с името „Et Dieu Créa l'Homme" („И Бог създаде човека"). Неговите дизайни и за двата пола са абсолютно нестандартни. От пищни сценични костюми и плътно пристегнати корсетни рокли до умишлено непрактични проявления на висшата мода, неговите дизайни през годините дори включват ярко оцветените пера на алените папагали ара. Не можем да очакваме нищо по-малко от мъжа, който някога приема за необходимо да подари живи пуйки като коледни подаръци и който прекарва своите ученически дни, тайно скицирайки „предизвикателни момичета в мрежи и пера" в клас.

Естествено неговите дизайни не са всеобщо обожавани и той понася своя дял от негативизъм и неодобрение, но не му пука особено. Както твърди танцьорката Дита фон Тийз, една от любимите му музи, „единственото, което е безопасно защитено от подигравки, е посредствеността" - това е философията, която Жан Пол изповядва през цялата си кариера.


Любимата муза на Готие, Дита фон Тийз, в рокля с катарама на модния подиум на Парижката седмица на модата, 2020г.

„Не гледам какво говорят другите за мен", казва той. „В противен случай няма да направя това, което правя цял живот. Пиер Карден, с когото работих в началото на кариерата си, ме научи, че най-важното е да запазиш свободата си. Никога не вярвам на статистики или маркетингови проучвания, правя това, което смятам подходящо за времето си."

Ясно е, че смелостта в убежденията му се отплаща. Работата му с Карден е първята, която го тласка към по-високи постижения в индустрията - лимитираната работа в бутика му в Манила му урежда да облича Имелда Маркос, първата дама на Филипините.

Преди този пробив работата му е доста по-малко вдъхновяваща. Веднъж той фалшифицира смъртта на собствената си баба, за да се измъкне рано от скуката на нежелана работа. Когато казва на Маман Готие, настъпва секунда шокираща тишина. Дамата се обръща и си тръгва. Дали действията й са протест, заявка за пренебрежение и дори презрение? Напротив - тя бърза да облече най-добрите си траурни дрехи, подготвяйки се да получи добър процент от заплатата на сина си.


Седмица на модата в Париж, 2020г.


Седмица на модата в Париж, 2020г.

Монетата обаче се обръща - днес мултимилионерската мода на Готие включва в списъка си с клиенти Карла Бруни, певица, супермодел и бивша съпруга на бившия френски президент Никола Саркози. По време на Седмицата на модата в Париж 2020, тя е само една от многото, които гордо се качват на сцената за последното му шоу. Започвайки с траурна група, носеща ковчези, за да символизира смъртта на кариерата на Готие, такава, каквато я познаваме, и завършвайки с широко ухиления дизайнер, който сърфира през тълпата, тя се трансформира от мрачно погребение в шумен купон в рамките на само час .

Човек с малко думи и много загадки, що се отнася до причините за напускането на модния подиум, той просто казва: „Петдесет години са много време". В крайна сметка обаче той уточнява, че „ще трябва да преосмислим напълно бъдещето на модната индустрия".

Устойчиво бъдеще

Как така? Отвратен от съобщенията, че Burberry изгаря складови наличности на стойност над 28 милиона евро за една година, за да предпази марката от кражба - загуба, която той осъжда като „скандална" - той решава да се отклони от индустрията. „В модата има твърде много от всичко!" - възкликва. - Твърде много дрехи, но недостатъчно хора, които да ги носят."


Седмица на модата в Париж, 2020г.

По ирония на съдбата за човек, който прекарва десетилетия, демонстрирайки така наречената „мода за еднократна употреба", чрез линия рокли от 1980 г., изработени от торби за боклук, колекция от 2015 г. за бюджетен магазин Target и, разбира се, 38-годишен период, в който прави конфекция, Готие вече е решен да се ангажира с устойчивост. След като първоначално преминава към изключително висша мода, той обявява темата на последното си шоу - „рециклиране". Фокусира се не върху опасната за околната среда бърза мода, а върху висококачествените инвестиционни модели, които издържат теста на времето - и те са тези, които той възнамерява да продължи да произвежда.

Жан Пол действиотелно леко се отдръпва от модния подиум, но, успокоява ни самият той, „марката продължава с вълнуваща нова концепция за мода, като аз ще избирам гост-дизайнер за всеки сезон." Първата му колекция ще бъде предоставена с любезното съдействие на Chitose Abe от японската луксозна марка Sacai. Що се отнася до следващите сътрудничества, не обелва и дума, въпреки че всички знаем, че Готие се прекланя пред творчеството на Антъни Вакарело в Ив Сен Лоран, на Еди Слиман и Рик Оуенс.

Независимо с кого си сътрудничи, дръзките прояви на Готие вероятно завинаги ще останат символ на Франция. Междувременно неговото послание за 2021 г. и след това е, че чрез устойчиви покупки, наследството, което той оставя, ще живее вечно - дълго след като оставя модния подиум след себе си.


Сн: Rainer Torrado

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.