Следва

Пазарувай умно: съветите на Ашли Греъм

Родена на 25 май: припомняме си важното за Кралицата на трикото Соня Рикел

Преди точно 91 години в малката комуна Ньой сюр Сен, в непосредствена близост до западните покрайнини на Париж, се ражда спокойната, горда и талантлива червенокоса девойка Соня Рикeл

All fashion преди 2 години

По-късно тя ще стане един от най-известните френски дизайнери. Припомняме по повод рождения й ден на 25 май, как тази икона на парижкия шик завладява света на модата, получавайки титлата Кралица на трикото и защо животът й заслужава възхищение. 


Истории от живота: Соня Рикел - кралицата на плетивата и 86-годишно величество


Poor boy sweater

Бременна с дъщеря си Натали, Соня Рикел е изправена пред проблема с избора на пуловер. Лутайки се по магазините, без да открие подходящ вариант, решава да го изплете по собствени скици. За да набави прежда, тя се обръща към венецианската фабрика, която зарежда магазина на съпруга й. След седем опита да създаде нещо подходящо, Соня получава така желания пуловер, който се превръща в нейния „билет“ към света на модата. По-късно мадам Рикел отваря собствен бутик в един от най-старите квартали на Париж, Сен Жермен де Пре, някога любимо място на бохемския френски елит. Poor boy sweater - така го наричат американците, но и милиони момичета по света, включително Бриджит Бардо, Катрин Деньов и Одри Хепбърн. Одри дори поръчва модела в четиринадесет различни цвята. 


Poor boy sweater

Свободен свят

Вдъхновена от ерата на свободата и духа на феминизма от 60-те години, Соня Рикел си представя света на модата по съвсем различен начин от колегите си. Тя подкрепя концепцията за освобождаване на модата от всякакви стандарти, като дава воля на личните желания и собственото въображение на момичетата. Модата за нея e отражение на точно това, което ние, жените, искаме, съобразено единствено с нашите желания, независимо от тенденциите, сезоните или нагласите на околните, като при това много разчита на маркетинга "от уста на уста". Неконформистките възгледи на мадам Рикел допринасят за това тя да предлага модерни решения, неконвенционални за времето: трикотаж, меки опънати тъкани, андрогинни силуети, райета и надписи върху пуловерите. Шевът, обърнат отвътре навън, се превръща в отличителен белег на Соня Рикел, но класическият стил с подчертаната си сексуалност остава безспорната доминанта в почерка й.(Четете още: Внучката на Соня Рикел пуска собствен бранд)

Простота във всичко

Кутюриерът е почитател на простотата във всичко. Дори когато се обръщат към нея с "Мадам Рикел“, тя отговаря с усмивка: „О, наричайте ме Соня“. Рикел е верен почитател на романтиката - апартаментът й в центъра на парижкия Saint-Germain-des-Prés е претрупан с ценни книги, самата тя има огромен брой приятели с таланти, признати в цял свят - писатели, поети, редактори. Въпреки стремежа към простота, тя не отрича важността на творческата среда. Рикел смело говори за театралната си същност, дори за факта, че като млада мечтае да стане актриса. Независимо от това, дизайнерът смята за същинска цел на живота си да бъде майка, ако може на поне десет деца. В крайна сметка има две - дъщеря и син, но обича да  повтаря: „Това е единственото нещо, което има значение за мен“.


Соня Рикел, 1980г.

Кралицата на трикото

Няколко години след началото на творческата й кариера, през 1967 г., американското списание Women's Wear Daily й присъжда почетната титла „Кралица на трикото“. След това, през 1973 г., е избрана за вицепрезидент на Парижкия съюз за висша мода. Пет години по-късно Рикел пуска първия си дамски парфюм - 7e sens. Малко по-късно лансира и линия детски дрехи. През 1994 г. играе себе си във филма "Висша мода" на Робърт Олтман. Година след това записва песен с Малкълм Макларън, продуцентът на The Sex Pistols. Соня Рикел получава наградата Рицар на ордена на Почетния легион, както и Рицар на ордена на литературата и изкуството. 

Сила

Соня Рикел почива на 25 август 2016 г. на 86-годишна възраст. Животът й е пълноценен и шарен, белязан от абсолютното й верую, че жените не бива никога да изневеряват на желанията си. През последните 20 години тя смело се бори с болестта на Паркинсон, без да се предаде и за миг. Класическа жена, изтъкана от сила, значимост и вяра. Не спираме да се възхищаваме... 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.