Следва

Първият парфюм на Kiko Kostadinov е тук и е в тубичка

DIY: Бабет фризурата на Брижит Бардо

Ако трябва да дефинираме Най-лятната прическа, това е бабет-а на Б.Б. 

 

Hair преди 2 години

Русо, обемно, рошаво, но и подредено, женствено, френско, романтично, секси... Такова е внушението на от една от най-емблематичните "коси" на 60-те - бохемската бабет на Бриджит Бардо.



Черпим с шепи вдъхновение от архивите (слава Богу, че има толкова много прекрасни снимки) и показваме този супер свеж "аранжимент" от миналото, много модерен днес. Вероятно вече сте опитвали вечерните прически на Грейс Кели, пробвали сте супер-обема на Брук Шийлдс, минали сте през бретон ала Фара Фосет от 70-те, така че със сигурност ще прегърнете идеята ни за този прекрасен нов стар стил. Емблематичната прическа на Бриджит е на върха на популярността през втората половина на миналия век, а именно след премиерата на филма "Бабет отива на война" с французойката в главната роля, откъдето взема и името си.

Следва наръчник как да постигнем легендарния стайлинг самички и от кои снимки на актрисата да вземем пример >>> 

Историята на създаването на бабет

Жак Десанж е стилистът, отговорен за косите на героите в "Бабет отива на война", Годината е 1959-та, а Десанж има на разположение за експерименти една от най-красивите глави на съвремието - тази на Бриджит Бардо. От ръцете на единия и къдрите на другия се ражда легендарният стайлинг с обемна коса, напомняща корона. Това е своеобразна революция в красотата в края на 50-те години: дотогава гладките коси и пристегнатите къдрици командват парада. Кичури с обем в корените, небрежно тупирани и извадени на места и силно напръскани с лак - това е най-общо рецептата, спечелила популярност в Европа за много години напред, която в онзи момент - самото начало на 60-те, предизвиква истински фурор. 

Бардо увековечава прическата, като в нейния случай тя задължително върви с обемен бретон, правейки я своя запазена марка. Бриджит ходи с тази фризура навсякъде - виждаме я така стилизирана и във филмите, и на светски събития, и по време на празници по крайбрежието на Южна Франция, като от време на време добавя широка лента или диадема. 

Как да си направим бабет сами

Ето как, ако искаме да повторим точно класическата версия на Б.Б.: след измиване с шампоан, слагаме пяна, за да придадем обем и форма на косата. Обръщаме внимание както на корените, така и на дължините, защото така ще добавим плътност. След това сушим косата, докато главата е силно наведена надолу. 

Навиваме цялата коса с едра маша, като оставяме кичурите да се охладят в машата - най-важният трик, за да получим "устойчиви" къдрици. След това разделяме косата на три зони: бретон, корона и тил. 

Ако нямате бретон, отделете малка част от косата, с която да го симулирате. Вземете тази коса и я закрепете с невидима или декоративна фиба. Между другото, тази прическа може и без бретон: в този случай цялата коса отпред се сресва назад и се фиксира там. 

Най-важното при Бабет е, че върви "от ухо до ухо". Изключително съществено е да придадем обем в корените в най-високата част на главата или т.нар. корона, като най-добре обемът се постига като работим на слоеве, отделяйки кичурите с по един сантиметър и фиксирайки всеки от тях леко с лак за коса. След като обработим цялата зона, леко заглаждаме най-горния слой с гребен. След това завъртаме цялата коса на сноп и с едно движение я закрепваме към задната част на главата с фиби.

Оставяме останалата коса разхлабена, разресвайки къдриците с гребен, не с четка, за да не се наелектризират. Последният щрих е да фиксираме цялата прическа с лак. Ако искаме, слагаме лента за глава или широка панделка и ставаме точно като Bardo.

Някои фенове на стайлинга често придават тържественост, събирайки цялата коса нагоре, без да оставят свободни кичури. На нас повече ни харесва оригиналният прочит - небрежен и смел, и абсолютно подходящ за всеки ден. Следват нагледните примери от първоизточника, убедени сме, че няма да устоите и още през уикенда ще сте с бабет >>> 


1959г.


1960г.


1960г.


1962г.


1962г.


1965г.


1962г.


1962г.


1962г.


1960г.

More Hair