Следва

Бюти-eволюцията на Бриджит Макрон: пластичните операции и генът

Формата на веждите: от перфектната арка на Нефертити до актуалното в Instagram

Веждите са фетиш! Достатъчно е да погледнем сресаната италианска арка на новата ни страст Дамяно Давид, за да разберем, че те значат много, говорят на свой език, привличат магнетично. Всъщност, те са фетиш не само на нашето време. Манията по тях датира от древността, защото нищо друго не придава толкова характер на лицето 

Face преди 2 години

Добре поддържаната форма на веждите със сигурност не е просто тенденция от последните години. През цялата история те бележат естетическите канони на съответното време. Ако кралица Нефертити в Древен Египет е известна и с перфектните арки над очите, то през ХХ век тънките вежди на Грета Гарбо и формата „крило на чайка” като при Одри Хепбърн са копирани до безсъзнание от всички. Кара Делевин популяризира плътните, естествени вежди, които ние много харесваме, като веднага слагаме в редичката и отличния резултат в този дух на госпожа Карин Ройтфелд, френската звезда, бивш главен редактор на Vogue. 


Дамяно Давид

Историята на веждите започва с перфектната форма на Нефертити

Това, че Нефертити има прекрасни вежди, става ясно при съзерцаването на известното й бюстово изображение. Истината е, че и лицето й е изключително красиво. С помощта на изкуствен интелект, холандският художник Бас Утервейк успява да пресъздаде кралските черти на владетелката на Египет. Резултатът е лице на жена, което по нищо не отстъпва на сегашните еталони за красота.

Въпреки над 3000 годишната си история тази тенденция свидетелства за това как жените тогава подчертават веждите си с пигменти на минерална основа от време оно. Любопитен факт за древните египтяни, описан от гръцкия историк Херодот е, че когато домашната котка умира, всеки член на семейството трябва да обръсне веждите си в знак на траур. 

"Моно веждата" при древните гърци

По време на елинската и римската епоха веждите се поддържат по-естествени. Дори за определен период, небрежната моно вежда се превръща в символ на интелигентност до такава степен, че жените са считани за още по-привлекателни, ако вегдите им натурално се сливат една с друга. В мрачните години на Средновековието (IX в. - XII в.), естетическите канони са белязани от придържане към скандинавска чиста красота.

Става дума за подчертаване на формата на челото и веждите, които заедно трябва да наподобяват ангелско лице. Затова веждите често са напълно обръснати. Това се случва и с линията на косата, за да изглежда челото по-голямо и широко.

Първите „модерно“ изрисувани вежди датират от времето на кралица Виктория

Модната тенденция продължава под друга форма до ерата на Елизабет I, когато придворните дами започват да ги боядисват в червено в знак на почит към цвета на косата на суверена.
Трябва да изчакаме до Викторианската епоха, за да видим как изписаните вежди се завръщат, дори ако единствените пазителки на тайните на гримирането са актрисите от спектакли, от които автоматично са набедени, че са с непристойно поведение.

Гарбо и Одри Хепбърн, майсторки на перфектната форма


Грета Гарбо

Историята преминава и през чифт оскубани вежди. Когато дивите на нямото кино започват да се превръщат в истински знаменитости, фините им, добре оформени дъги над очите задават тенденция. Една сценична необходимост, която за пръв път излиза извън границите на големия екран, за да се превърне в мода, влияеща на естетическите норми на времето. Грета Гарбо, а преди нея Клара Боу, са иконите, на които всички искат да подражават, включително на веждите им.


Одри Хепбърн

До 50-те години, когато Одри Хепбърн с филма „Римска ваканция“ налага не само пикси прическата, но и специфичните си вежди тип „крила на чайка”, с идеална и безупречна форма, която е много популярна и непрестанно копирана. Подобно на нея, Мерилин Монро и Елизабет Тейлър представят естетиката на епохата до съвършенство, с по-дебели, но ултра подчертани вежди.

София Лорен и Джейн Бъркин, антиконформистите на веждите


Елизабет Тейлър

Малко известен факт е, че през златните години на своята кариера София Лорен маха веждите си, за да ги изрисува косъм по косъм. Резултатът с хиперреалистичен ефект поразителено напомня на ламинирането, което е на мода днес.


София Лорен

Фалшиво изградената живописна вежда губи своята естественост, изтънявайки отново с децата на цветята и хипи движението, като постепенно преоткрива нова натуралност. Бриджит Бардо, Джейн Бъркин и Лорън Хътън са иконите на времето, които най-добре представят този нов антиконформизъм.


Гъсти вежди - върнете ги обратно


80-те и 90-те години: от плътните вежди на Мадона до много тънките на Камерън Диас

При споменаването на 80-те години, първата асоциация е тази за плътните вежди на Мадона в клипа на „Like a Virgin“. Колкото по-естествени изглеждат, толкова по-красиви са, като тези на младата Брук Шийлдс, която по това време е тийнейджърка и се снима в кампанията на Calvin Klein (четете още: ЧРД, 56, Брук Шийлдс! Редки кадри на красавицата по повода). Славната епоха на плътната форма на арката не продължава дълго. През 1990 и 2000-та година отново доминират тънките вежди.


Мадона


Брук Шийлдс

И така, килограми косми са жертвани в името на ултра-тънката мода на времето, перфектно въплътена от Парис Хилтън, Памела Андерсън и Камерън Диас.


Камерън Диас

Кара Делевин - безспорната легенда на естествената вежда

Днес естествените вежди са доминиращи. Но, това е само привидна натуралност. От една страна, гъстите и рошави вежди на Кара Делевин ни обединяват околко идеята за приемане на естествената им форма. От друга страна, съществуват безупречни визии, които доминират в социалните мрежи, като ултра-оформените вежди на Ким Кардашян и Кайли Дженър (четете още: Пинсетa, кола маска или конец за eyebrows on fleek?).


Ким Кардашян и Кендал Дженър

Актуалната тенденция в момента е плътни и отново добре подчертани, но също така и добре оформени и гримирани със специален soap brow гел вежди. По този начин косъмчетата се изглаждат нагоре и се подсилват с помощта на молив или пигментни гелове, тъй като в ерата на селфитата веждите са съществен елемент за перфектния кадър.

More Face