Формата на веждите: от перфектната арка на Нефертити до актуалното в Instagram

Формата на веждите: от перфектната арка на Нефертити до актуалното в Instagram

Веждите са фетиш! Достатъчно е да погледнем сресаната италианска арка на новата ни страст Дамяно Давид, за да разберем, че те значат много, говорят на свой език, привличат магнетично. Всъщност, те са фетиш не само на нашето време. Манията по тях датира от древността, защото нищо друго не придава толкова характер на лицето 

Добре поддържаната форма на веждите със сигурност не е просто тенденция от последните години. През цялата история те бележат естетическите канони на съответното време. Ако кралица Нефертити в Древен Египет е известна и с перфектните арки над очите, то през ХХ век тънките вежди на Грета Гарбо и формата „крило на чайка” като при Одри Хепбърн са копирани до безсъзнание от всички. Кара Делевин популяризира плътните, естествени вежди, които ние много харесваме, като веднага слагаме в редичката и отличния резултат в този дух на госпожа Карин Ройтфелд, френската звезда, бивш главен редактор на Vogue. 


Дамяно Давид

Историята на веждите започва с перфектната форма на Нефертити

Това, че Нефертити има прекрасни вежди, става ясно при съзерцаването на известното й бюстово изображение. Истината е, че и лицето й е изключително красиво. С помощта на изкуствен интелект, холандският художник Бас Утервейк успява да пресъздаде кралските черти на владетелката на Египет. Резултатът е лице на жена, което по нищо не отстъпва на сегашните еталони за красота.

Въпреки над 3000 годишната си история тази тенденция свидетелства за това как жените тогава подчертават веждите си с пигменти на минерална основа от време оно. Любопитен факт за древните египтяни, описан от гръцкия историк Херодот е, че когато домашната котка умира, всеки член на семейството трябва да обръсне веждите си в знак на траур. 

"Моно веждата" при древните гърци

По време на елинската и римската епоха веждите се поддържат по-естествени. Дори за определен период, небрежната моно вежда се превръща в символ на интелигентност до такава степен, че жените са считани за още по-привлекателни, ако вегдите им натурално се сливат една с друга. В мрачните години на Средновековието (IX в. - XII в.), естетическите канони са белязани от придържане към скандинавска чиста красота.

Става дума за подчертаване на формата на челото и веждите, които заедно трябва да наподобяват ангелско лице. Затова веждите често са напълно обръснати. Това се случва и с линията на косата, за да изглежда челото по-голямо и широко.

Първите „модерно“ изрисувани вежди датират от времето на кралица Виктория

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.