Следва

Кание Уест и Ирина Шейк гаджета?

Истории от живота: Гети, трагедията на едно от най-богатите семейства в Америка

През 1904 г. историята на едно от най-богатите семейства в САЩ започва със закупуването на малък парцел земя, в който е открито голямо петролно поле

Celebrities преди 2 години

В началото на 20-ти век американският адвокат Джордж Франклин Гети събира целия си натрупан в продължение на петдесет години капитал и инвестира в закупуването на малка територия в Оклахома, където три години по-рано е открито петролно поле. Тази инвестиция донася на Гети незабавно богатство и скоро той се премества от Минеаполис в Лос Анджелис със съпругата и детето си.


Айлийн, Жан-Пол и Марк Гети

Така започва историята на легендарното семейство Гети, което с право се смята за една от най-богатите династии в Америка. Но, както често се случва, приказното богатство превръща членовете на семейството в заложници на собствената им алчност и по-нататъшни събития само потвърждават тази версия.

Синът на Джордж Франклин и съпругата му Сара, Жан-Пол Гети, започва да проявява предприемачески талант още като тийнейджър. В училище съучениците му наричат бъдещия милиардер „Речник Гети“, защото Жан-Пол практически не вдига поглед от книгите и знае отговора на всеки въпрос. По времето, когато постъпва в университет, синът на Джордж Франклин говори седем езика - френски, италиански, руски, английски, немски, латински и древногръцки. Жаждата му за знания и способността за учене бързо изумява не само учениците и по-късно университетските приятели, но и учители и преподаватели.


Жан-Пол Гети, 1967г.

За никого не е изненада, че Жан-Пол лесно влиза в най-престижната образователна институция във Великобритания - Оксфордския университет. Там, между другото, той среща член на британското кралско семейство, престолонаследникът Едуард VIII, който по това време също учи в Оксфорд.

След блестящо завършване на университета, Джон Гети прекарва няколко години в Европа, както и в Египет, след което сменя името си на Джей Пол Гети и прави първата си значителна стъпка към богатство и успех.

Джей Пол взима назаем 10 000 долара от баща си и ги инвестира в закупуването на парцел в град Хаскел, където по-късно са открити огромни петролни находища. Още през 1916 г. синът на Джордж Франклин Гети прави първия си милион и това е само началото.

През 1923 г. Джей Пол се жени за първи път - избраницата му е 18-годишната Джанет Дюмон, с която живее само три години. Следващата съпруга на милионера е 17-годишната Елън Ашби - общото им щастие продължава година. След това идват Адолфина Хелм, Ан Роарк и Теди Линч. Само с последната си съпруга Джей Пол Гети успява да поживее по-дълго от няколко години - бракът им продължава почти две десетилетия, чак до 1958 година.


Джей Пол Гети, 1964г.

От многобройните любовни връзки на милионера се раждат пет деца - Джордж Франклин Гети II, Жан Роналд Гети, Джон Пол Гети, Гордън Гети и Тимъти Гети.

Милионерът несъмнено притежава огромен предприемачески талант - през 1957 г. Форчън го обявява за най-богатия човек в Америка. По това време бизнесменът е купил много конкурентни корпорации, около 200 петролни компании в Близкия изток, както и правото да обработва територията, неподходяща за земеделие, на границата на Саудитска Арабия и Кувейт, което, както се очаква, донася на предприемача 160 милиона барела петрол годишно.


Джей Пол Гети, 1975г.

През цялото това време Джей Пол води твърде необикновен начин на живот - милионерът не купува собствен дом, а живее със служителите си в хотел Ritz-Carlton в Лондон или в също толкова луксозния George V в Париж. Към 1959 г. обаче предприемачът все пак решава да се сдобие със собствена къща и избира подходящ имот в Обединеното кралство - имението Сътън Плейс на стойност 650 хиляди тогавашни лири.

Купувайки луксозна резиденция, Джей Пол Гети започва да придобива и предмети на изкуството - интериорът на имението е украсен с най-скъпите шедьоври на изкуството, включително произведения на Реноар и Рембранд. Публиката обаче e изненадана не от любовта на милионера към лукса и дори от странностите му, свързани с личния му живот, а от невероятната алчност на един от най-богатите хора в САЩ.


Джей Пол Гети и Робина Лунд, 1965

Във фоайето на резиденцията си предприемачът инсталира телефон. Това е направено така, че работниците, участващи в изграждането на имението, да не се обаждат твърде често у дома (в хола на резиденцията е сложен платен телефон-автомат - който иска, да звънне, но да си плати). Милионерът проявява дива алчност в най-дребни неща - приятелите на Джей Пол споделят, че често идва на събития в определен час, чакайки цената на билета да падне с 50%, абсолютно никога не оставя бакшиш, носи износени стари костюми в продължение на години, и като цяло се опитва да пести колкото е възможно повече.

Джей Пол Гети става подозрителен с възрастта - фобиите му придобиват нездравословна форма - милионерът се страхува да лети със самолет, а бизнес партньорите и роднините му често не могат да се свържат с Гети по телефона, защото той изпитва ужас, че ще се опитат да „измъкнат нещо“, както и че е твърде възможно от слушалката "да изпълзи нещо". 


Джей Пол Гети и Робина Лунд, 1962г.

С течение на годините страстите му в личния живот също се променят. Свързвайки се с официални бракове, Гети настанява четири аристократки в имението си - правнучката на руския император Александър II, Мари Тесие, Пенелопе Кицън, херцогиня Урсула д'Або и Розабела Бреза. Жените живеят с милиардера, надявайки се да получат част от наследството след смъртта му, готвят за него и, разбира се, са негови любовници - Джей Пол тества върху себе си прототип на лекарството Виагра и всяка вечер избира произволно една от дамите.

Между другото, съдбата на многобройните деца и внуци на предприемача не се развива по най-добрия начин. Най-големият син на Джей Пол, Джордж Франклин Гети II, натоварен с най-големите надежди да продължи бизнеса на татко си, е назначен от баща си за ръководител на едно от дъщерните дружества на Getty Corporation, но скоро е сериозно пристрастен към алкохола и наркотиците и през 1973 г. умира от нелепо намушкване с шиш за грил. Разбира се, в този момент той е в състояние на тежка наркотична и алкохолна интоксикация. 


Джордж Франклин Гети (вдясно) с приятели, 1950г.

Друг син на американския бизнесмен, Джон Пол Гети II, е напълно незаинтересован от делата на баща си. За първи път се жени за шампионката по водна топка Абигейл Харис, от която има четири деца - Марк, Ариадна, Айлин и Джон Пол Гети III. Скоро двойката се развежда и Джон се връща към обичайния си начин на живот, в който има много алкохол, наркотици и неограничен брой жени. 

Харесва бохемски партита и турове с холивудски знаменитости, на един от които среща втората си съпруга, модела и муза на дизайнери, художници, музиканти и режисьори - Талита Пол.


Джон и Талита Гети, 1966г.

Талита е наричана икона на стила от онова време, приятелка е с дизайнера Ив Сен Лоран, с легендарния музикант Мик Джагър, с британската певица Мариан Фейтфул и влиятелната фигура в света на модата Даяна Врийланд, а също така е неразделна част от бохемския каймак и една от най-красивите и желани жени на планетата. 

Талита и Джон се запознават през 1965 г. на парти на Клаус фон Бюлов и моментално се влюбват. Връзката им е почти истерична - двойката организира луди купони, на които има невероятно количество алкохол, в къщата им постоянно присъстват видни гости - музиканти, актьори, художници, аристократи, режисьори и писатели, които обичат атмосферата на празника, която царува в семейството на Джон и съпругата му.


Джон и Талтиа Гети, 1966г.

Скоро обаче щастието на влюбените секва - през 1968 г. на двойката са ражда син - Тара Габриел, след което Талита ревизира начина си на живот. Напуска шумните партита и всичко, свързано с тях, но любимият й не иска да спре. Няколко месеца по-късно се разделят.

Въпреки това, любовта не е каприз и не може просто така да се зачеркне, и през 1971-ва  Талита се връща в Рим, където заживява наново с Джон. На 14 юли същата година тялото й е намерено в апартамента на Гети, а официалната причина за смъртта е свръхдоза хероин.


Талита Гети, 1961г.

Странните обстоятелства покрай смъртта на Талита предизвикват вълна от слухове, обвиняващи Джон за смъртта на съпругата му, но разследването не довежда до обвинение. 

Нещастията на семейство Гети не свършват дотук. През 1973 г. 16-годишният син на Джон Гети от първия му брак Джон Пол Гети III е отвлечен от неизвестни престъпници в Рим. Внукът на Джей Пол Гети е държан заложник в продължение на пет месеца, което го принуждава да изпраща писма с искане за откуп до дядо си, който изобщо не се трогва. На въпросите на пресата за отвличането, Джей Пол казва:

"Имам четиринадесет внуци, ако платя откупа за един, останалите скоро ще бъдат отвлечени."


Джон и Талита Гети със сина си, 1969г.

След известно време в редакцията на едно от италианските издания пристига колет, който съдържа отрязано ухо и заплашителна бележка. Ампутираната част от тялото е идентифицирана като ухото на отвлечения Джон Пол Гети III, след което дядото решава да помогне на отвлечения внук и изпраща на похитителите 2,2 милиона долара, което е само част от исканата сума. Загриженият дядо дава също така на сина си Джон 800 хиляди долара като заем с 4% годишна лихва, с които да плати останалата част от откупа.

След като е освободен от плена, Джон Пол се опита да се свърже по телефона с дядо си, за да му благодари, но дядото отказа да отговори, позовавайки се на фобията си от телефонни разговори.


Джон Пол Гети III с майка си след освобождаването му от плен, декември 1973г.

Тази трагична история ляга в основата на филма „Всички пари на света“ от 2017 г. на британския режисьор Ридли Скот.

По-късно Джон Пол се жени и има син Балтазар, но това очевидно не го прави щастлив. Скоро получава инсулт, следствие от приема на голямо количество незаконни вещества, и прекарва остатъка от живота си в инвалидна количка. Умира през 2011 година.

Между другото, животът на бащата на Джон Пол Гети III е по-успешен от съдбата на неговото потомство. Той загърбва съмнителното си минало и се включва активно в благотворителна дейност, благодарение на което получава почетна титла от самата кралица Елизабет. От този момент нататък той става сър Пол Гети и според официалните данни повече не се замесва в съмнителни истории за наркотици и алкохол, чак до смъртта си през 2003 г.

Съдбата на дъщерята на Джон Пол Гети II - Айлин, също е трагична. Тя се омъжва за сина на Елизабет Тейлър Кристофър Уайлдинг, но бракът им се разпада след осем години. Малко по-късно, през 1985 г., на Айлийн Гети е поставена диагноза СПИН. По това време тя вече е родила дете от бившия си съпруг, за щастие синът й не е диагностициран със СПИН.


Принцеса Даяна и Айлийн Гети, 1996г.

След като чува ужасната диагноза, Айлийн многократно говори за съдбата си, съжалявайки за разгула с наркотици и секс в младите й години. Между другото, по време на лечението жената многократно изпада в тежки кризи и отново започва да приема наркотици, включително хероин. Прави неуспешен опит за самоубийство, но успява да победи зависимостта. До края на дните си Айлин участва в дейностите на благотворителни фондации, които помагат на пациенти със СПИН.

Малко се знае за съдбата на другия син на Джей Пол Гети, Жан Роналд. Известно време той се занимава с хотелски бизнес и дори постига известни успехи в тази област, но скоро бизнесът му фалира и младежът се премества в Южна Африка. Той неведнъж казва, че баща му е един от най-жестоките хора в света и че единствената му любов са парите. Очевидно тази враждебност е била взаимна. След смъртта на Джей Пол Гети през 1976г. от рак на простатата, синът му Жан Роналд наследява единствено малък дневник на баща си, състоящ се от бележки за посредствеността на собствения му син.

Между другото, не само Жан Роналд получава толкова оскъдно наследство след смъртта на баща си. Останалите деца на Джей Пол Гети също наследяват малки суми, а милиардерът завещава почти цялото си богатство на различни музеи, изложбени центрове и други художествени организации.

Четвъртото дете на Джей Пол Гети - Гордън, който наследява част от компанията Getty Oil, не продължава бизнеса на баща си, но се влюбва в изкуството - той се превръща в един от най-успешните и богати композитори в света. Потомъкът на милиардера участва активно в благотворителна дейност и инвестира в развитието на млади таланти. Миналия декември той навърши 86 години.


Гордън Гети със съпругата си, 1973г.

Но в биографията му има и доста неприятни моменти - женен за Ан Гилбърт, Гордън редовно изневерява с млади любовници, една от които дори му ражда три деца. Първоначално синът на милиардера отказа да признае бащинството, но след ДНК тест няма избор. Очевидно Гордън много прилича на баща си - Гети-младши също не успява да установи топли отношения с децата си, които на практика не поддържат контакт с баща си.

Може би най-щастливият от династията Гети е внукът на Джей Пол, Гети Марк, който избира различно бизнес поле и става съосновател на Getty Images, която днес е лидер в търговската фотография и най-голямата фотобанка в света. Марк е един от най-богатите бизнесмени във Великобритания, а корпорацията му процъфтява.


Марк Гети и Камила Паркър Боулс, 2017

Внукът на петролния магнат Джей Пол Гети е женен за италианската художничка Домитила Хардинг, преди двойката да се разведе през 2011 година. От брака си имат три деца, с всяко от които Марк развива добри отношения - изглежда, че е успял да прекъсне порочния кръг на нещастията на клана Гети и да започне нова, по-щастлива глава в историята на семейството си. 

More Celebrities