Следва

Дейвид, 15-годишен, син на Мадона, фен на модата, предпочитащ рокли

"Клеопатра": 58 години от най-епичната холивудска продукция и най-великата роля на Елизабет Тейлър

На 12 юни преди 58 години света онемява пред най-мащабната Холивудска продукция ever

Celebrities преди 2 години

Елизабет Тейлър сменя 65 тоалета за ролята на кралицата на Египет

Виолетови очи, аметистов поглед, съблазнителна пухкавина - това е Елизабет Тейлър, която извън снимачната площадка притежава магнетизма на суров кристал. Със своятa необикновена и невероятна изразителност тя се преобразява в кралица, а впоследствие с лекота се превъплъщава и в капризната и опърничава Шекспирова героиня Катерина Минола. Лиз е „вечно раздразнителната“ филмова дива, с внезапни промени в настроенията, щедра интерпретаторка, която не е чужда на ексцесиите и която, от филм на филм, от едно любовно завеоавание през сватбени церемонии с нов възлюбен, ни дарява с живот, който заслужава да бъде запомнен. От „Котка върху горещ ламаринен покрив” през „Укротяване на опърничавата” до „Клеопатра,” където наистина може да се долови необяснимо привлекателната комбинация от темперамент и непоколебимост. 

Филмът с четиричасова продължителност на Джоузеф Л. Манкевич от 1963 г., е определен за колосален хит, заради легендарната интерпретация на Елизабет Тейлър и вълнуващото пресъздаване на страстите с Марк Антоний, но също така това е холивудската продукция с най-голям брой костюми в историята. Шестдесет и пет тоалета за главната героиня и бюджет от 195 хиляди долара, който включва общо 26 хиляди рокли и 8 хиляди чифта обувки, за да се възпроизведе автентичната обстановка в Александрия и славата на Римската империя.

Проучвайки модата и вътрешната политика при женското управление от Семирамида до Елизабет II, дизайнерите на костюми Рени Конли и Ирен Шараф създават фантастичен гардероб, експлозия от пайети като за червен килим и златни люспи, аксесоари за глава с кристали и невероятна ефирност на тъканите от монохромна коприна.

Костюмите на Клеопатра и историческите препратки

Ролята на Клеопатра, изиграна от Елизабет Тейлър, се базира на сведенията на римския историк Плутарх, който описва облеклото й с кръстосани пищни тъкани на гърдите в ярки нюанси, подчератващи нейната силна аура и влиятелност. Въпреки че са адаптирани към максималистичната тенденция на филмовата индустрия от онези години, тоалетите във филма са резултат от визуална археология, която черпи своите силуети от скулптурите на Нефертити, владетелката на Амарна от 14 век пр. н. е., откъдето идва и вдъхновението за кораловата рокля с едно рамо, съчетана със златна огърлица и диадема с римски орел. От фриз на гробницата на царица Нефертари са взаимствани сапфирения цвят и изумрудения нюанс, които Лиз /Клеопатра/ носи, докато седи на трона.

Вглеждането в историята продължава и едно от откритията е т.н. хайк, дреха предназначена за фараоните, състояща се от голям прозрачен копринен воал, увит около тялото и придържан от централен възел от дълга драпирана бяла тъкан. Цикълът на древните открития завършва с калазирис, предшественика на бродирания халат, който Клеопатра на Тейлър предпочита в макси вариант с животински мотиви на чапли и слънчеви лъчи. 

Символизмът в роклите, носени от Елизабет Тейлър

Богата е и символиката, която дизайнерите на костюми влагат в своите творения, с нюанси на езотерика и магически феминизъм, които свидетелстват за доминиращата роля на жените преди Християнството. В допълнение към наличието на множеството церемониални шапки, символи на властта, предназначени за фараона, изпъква зелената рокля с бродирани златни змии от сцената със срещата с Марк Антоний. Зооморфното изображение изобразява политическото умение, също така е символ на Изида, богинята на плодородието, майчинството и магията.

В създадените от Джоан Джоузеф бижута се появяват изображенията на влечуги. Кралските кобри, преплетени в гривни, сякаш предвещават края на кралицата. Скарабеи, звезди и произволни флорални изображения почитат великите открития и гениалност на Египет: от астрологията до богатата флора по устието на реката. И накрая, голите сцени в банята представляват асимилирането на Клеопатра с другата велика сила на кралството - река Нил.

24-каратовата златна „Фениксова“ пелерина

Хроматизмът в гардероба на Клеопатра, в които присъстват нежните и интимни пастелени цветове, както и скъпоценните церемониални нюанси, завършва с най-емблематичния и най-красив тоалет в целия филм, а именно златната мантия Феникс. Разкошът на тъканите, от шифон до коприна, триумфира в кожата, покрита със златен емайл. Това е съюз между културите, характеризиращи царуването на Клеопатра: египетската и гръцката, и двете въплътени в царицата на Птолемеите от гръко-македонската династия.

Създадена да напомня крилата на феникс, тази 24-каратова златна кожена пелерина е истински сарториален шедьовър, към които са монтирани хиляди мъниста, полускъпоценни камъни и пайети. Към нея е добавен и внушителен аксесоар за глава с лунен детайл, в знак на почит към богинята Изида. Любопитен факт, който подчертава невероятното очарование на тази пелерина е, че през 2012 г. е продадена на търг с крайна цена от 60 хиляди долара.

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 13 часа

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.