Следва

„ИЗХОД“ от Атанас Хранов

Защо трябва да гледате "Момиче с потенциал"

Кери Мълиган преподава на мъжете женомразци уроци в опияняващ феминистки трилър

 

Movies & TV преди 2 години

Това, което прави "Момиче с потенциал" толкова вълнуваща и наистина смразяваща история е, че филмът е умишлено измамен. Приспива ви с фалшиво чувство за сигурност, породено от хиперженствената естетика, капеща в бонбонени цветове, оптимистичен саундтрак от захаросани поп химни и след това, точно когато сваляте бронята, той ви хваща за гърлото, изважда нож и го насочва към сърцето ви. Филмът току що спечели две големи награди - за най-добър британски филм и най-добър оригинален сценарий от BAFTA.

Нека започнем с началната сцена. "Какво правиш?" стене една мърлява, небрежно пияна Каси (Кери Мълиган, по-добра от всякога) в началните минути на филма, главата й се отпуска встрани, клепачите й трептят притворени. Тя е излегната на чуждо легло - това на непознатия, който предлага да я придружи от нощен клуб и насилствено сваля бельото й. Докато прикрива приплъзването на плата по глезените й, тя се измъква от ступора и повтаря с перфектна дикция: „Питам те, какво правиш?" Каси не е пияна, тя никога не е, тя просто залага капан за сексуалните хищници. И познайте какво? Те винаги падат в капана. За дебюта си като сценарист-режисьор, продуцентката на Killing Eve's Емералд Фенел се наслаждава да обърква зрителите на всяка крачка. Използвайки блестящия магнетизъм на филма си като щит, тя изстрелва граната срещу патриархата и разбива неговото лицемерие на части.


13 филма, които доказват, че Кери Мълиган е една от най-добрите актриси днес


Макар и леко преувеличен, филмът препраща към реален сюжет още със заглавието си, което припомня сексуалния агресор Брок Търнър. Въпреки упражняваното от него насилие, той многократно е наричан „обещаващ млад мъж" в пресата и в крайна сметка излежава само три месеца в затвора. Изглежда, че обещанието на Каси се разсейва с времето. Тя отпада от медицинско училище, погълната от мъка заради загубата на най-добрата си приятелка Нина, която отнема живота си, след като е изнасилена от съученик. Мъката подтиква Каси да се превърне в отмъстителка на мъжете-боклуци от ерата Me Too, освобождаваща Лос Анджелис от мръсотията на пияните нерези. Тя е почти маниакална в стремежа си към справедливост и се стреми да накаже един по един всички, които взимат участие в нападението над Нина.

Кастингът на тези "douchebags", ако заемем термина на Cassie, е вдъхновяващ. Всеки от мъжете в "Обещаваща млада жена" се държи като „приятен човек" в реалния живот: имаме Бо Бърнъм (чистият, отвратителен влогър), Кристофър Минц-Плас (известен още като Макловин в Супербад) и Крис Лоуъл (познат от GLOW), наред с останалите. Фенел проницателно използва културния печат на своите подкрепящи играчи срещу тях самите; екранният мизогенизъм на актьорите намалява още повече, тъй като сме запознати с техните приветливи лица от други проекти. Ако тези момчета, които приемаме за стълбове на благоприличието, могат да се държат зле, тогава на кого да вярваме?


Кери Мълиган и Кристофър Минц-Плас

С намигване и усмивка, "Момиче с потенциал" хвърля Мълиган срещу тези типове. Противно на добре възпитаните героини, изиграни от нея до момента (от The Great Gatsby, An Education, Pride & Prejudice...), Каси е нахална, неумолима, опасна. Филмът разкрива категоричността на женствеността - главната героиня съзнателно променя своя поглед, език и външен вид, за да прецизира най-ефективно отмъщението си, което позволява на актрисата да работи в множество режими, като променя настройките си с непогрешима точност. С една дума, Мълиган е хипнотизираща. Тя упражнява такъв контрол, особено по време на разправата си с мъжете (и, трябва с тъга са отбележим, и жените), които нанасят вреда на Нина чрез апологетиката си в стил „момчетата ще бъдат момчета" и приемащи културата на изнасилване. Нейната уязвимост - тънък гласец, разкрачени крака, тяло, едва изправено - се трансформира със завидна увереност по време на тези сцени: гласът й се втвърдява и изравнява, настръхналият ѝ гняв се разраства. Забавна, остра и удивително непредсказуема, Мълиган демонстрира мощта си в тази роля и наистина е забележително да я гледате.

Ще оставим по-деликатните подробности за отмъстителната мисия на обещаващата млада жена да бъдат открити от зрителите, тъй като този оголен до кост трилър демонтира жанровите сюжетни структури и хитро ги възстановява, за да увеличи фактора на шока. Достатъчно е да се каже, че когато за пръв път гледа филма в препълнено кино през януари 2020 г., публиката е изключително крайна в реакциите си след финала. Филмът на Фенел отвежда към целия поп феминизъм на модерната епоха - Момичето шеф! Гадната жена! Бъдещето е женско! - и го разбива, за да разкрие своята идеологическа празнота и капиталистическа печалба в пастелно-розови дрехи. Има известна тонална неравномерност в "Обещаваща млада жена" (която може да бъде приписана на сценаристите), но тя постига подходящия баланс между тъмно комедийните и драматичните елементи. Филмът е безспорно стилен, макар и никога за сметка на съществото: той представлява огнено взривяване на системата за сексуално насилие, която, въпреки че е разбита от Time's Up, все още защитава извършителите.

"Момиче с потенциал" гледаме в кината от петък, 28 май. 

More from View Sofia

Позиция на екипа на "Откраднат живот" за "побоя" над Диана Димитрова: 31 х пълно поименно единодушие

Celebrities преди 1 година

Ако не ставаше дума за изключително важната, нетърпяща никакво отлагане тема за насилието над жени, вероятно не бихме обръщали повече внимание на този казус, главно поради неприятното и нечисто естество на междуличностната драма на двама души. Но с оглед невероятно фината и важна граница между допустимо и недопустимо, жертва и насилник, морално и неморално, публикуваме позицията на екипа на филма, от чиято снимачна площадка тръгна скандала, макар и с петгодишно закъснение >>>   

More Movies & TV