Следва

Morirò da Re в това худи

Rosenthal & Versace: всичко за най-важната, помпозна, елегантна порцеланова колекция

Преди почти 30 години Джани Версаче се обединява с германската компания за порцелан Rosenthal за пръв път. Идеята - колекция луксозни съдове в стил Versace

All fashion преди 2 години

Днес, през юни 2021-ва, имаме възраждане на онази стара, но златна идея. Новата колекция Versace Barocco Mosaic е придобивка за ценители, за хора - богати, но и естети, и изобщо за хора модерни. Тя, Rosenthal meets Versace в най-новия си вариант, е най-важната и най-модерната колаборация тази година, що се отнася до посудата.  

Rosenthal: силата на мечтата

Rosenthal е стара немска порцеланова компания, семеен бизнес и доказателство, че мечтите се сбъдват, ако вярвате в тях. Нейният основател Филип Розентал заминава от Германия за Америка на 17-годишна възраст, където за пет години преминава от момче, миещо съдове, до продавач на порцелан. През 1879 г., на 22-годишна възраст, Филип се завръща в родината си и основава фабрика за рисунки върху порцелан в Селба, полагайки основите на бъдещия си бизнес. През 1981 г. младият Филип започва да произвежда собствен порцелан, който се отличава със съвременен дизайн и технически иновации. Розентал вярва, че само тези, които не се страхуват да мечтаят, постигат успех и често повтаря фразата, която се превръща в мото на компанията: „Нямам нужда от хора, които не са готови да погледнат по-далеч от градинската ограда“.


Първият цех на Rosenthal

Бизнесът на Розентал се разраства бързо - към 25-годишнината на Розентал през 1904 г. компанията вече има 1200 служители. Филип мечтае Розентал да се превърне в семеен бизнес, което и става. Между другото, през 1916 г. той се жени и скоро името на съпругата му става име на сервиз (действително "Мария" е един от моделите порцеланови сервизи на Розентал). През годините Maria се превръща в най-популярния продукт на марката, като само за последните 25 години са продадени 5 000 000 чаши от серията по целия свят. Тънка снежнобяла чаша с нежен флорален мотив, зад която се крие любовната история на две изключителни личности от началото на ХХ век - това са чашата за кафе, прилежащата й чинийка и останалото от фин порцелан, пленило сърцата на хората по целия свят.


Мария Розентал

През 1950 г. компанията се оглавява от сина на основателя - Филип Розентал-младши. Смята се, че именно благодарение на него Розентал става водещата компания за порцелан в Европа. През 1961 г., с леката си ръка, Розентал е един от първите, който привлича прочути дизайнери, художници и архитекти за съвместна работа по колекциите. Валтер Гропиус, Луиджи Колани, Енцо Мари, Рон Арад - броят на художниците, създали свои колекции за Розентал през това време, е близо 150. Ценителите на стилни прибори за хранене и битови предмети знаят, че именно в Розентал можете да намерите оригинални и смели дизайни, които определено няма да останат незабелязани в дома ви. Между другото, една от фабриките на марката през 1967 г. е построена не от друг, а от самия Валтер Гропиус, основателят и теоретик на движението Баухаус.

Днес Rosenthal предлага изящни колекции за всеки вкус: като сдържаните, лаконични прибори за хранене от линията Rosenthal Velvet или ярката декоративна колекция Turandot , вдъхновена от едноименната опера на Пучини, и, разбира се, марката хит - бароковите, помпозни и луксозни съдове за маса от колаборацията на Rosenthal и къщата на Versace, които ще обсъдим по-долу. Фирмата произвежда още мебели и керамика.

Розентал и Версаче: историята на едно изключително сътрудничество

Партньорството с италианската марка Versace бележи крайъгълен камък в историята на Розентал. Джани Версаче винаги е искал да реализира концепцията си за начин на живот - Розентал със своята изтънченост, качество и любов към оригиналния и смел дизайн е идеалният партньор за това. Сътрудничеството между Розентал и Версаче датира от 1992 г. и е стартирано от самия Джани. Днес екстравагантният дизайн на Rosenthal среща Versace, на който не всеки се осмелява, през призмата на Донатела Версаче. В основата на  сътрудничеството е идеята, че Rosenthal прилича на Versace, същото е, само че от порцелан - превъзходно, модерно, смело, единствено по рода си.  


Rosenthal x Versace

Някога се смята, че помпозните и ярки колекции Rosenthal Meets Versace са подходящи за бароков интериор, но днес модата е много по-гъвкава и дава пространство за въображение. Rosenthal и Versace заедно привнасят аристократизъм в модерните минималистични дизайни, включително и тези за маса. Главата на Медуза Горгона, която украсява Розентал и Версаче, придава на интериора нотки на театралност и драматичност, напомняйки ни, че в живота винаги има място за празнуване. Обърнете внимание на линията празнични свещници - ярки и ефектни, те са добър подарък за всеки повод. Или без.

Новата колекция съдове за маса Barocco Mosaic

Новата линия съдове Barocco Mosaic е вдъхновена от колекцията Versace Flash 2021 - жива, непокорна, посветена на млади музиканти и художници. В нея са включени сервиз за хранене, плато, купа за салата, купички и чаши, захарница, кана за мляко, съдове за сол и черен пипер. Особеност на колекцията е комбинацията от ярки неонови цветове и пастелни нюанси - рисунката върху ефектната захарна купа Rosenthal Versace Barocco Mosaic съчетава златни, зелени и люлякови нюанси. Такава смела комбинация в тандем с класически златни тонове е прекалено натрапчива на пръв поглед, но стои великолепно на масата. 

Колекцията е ярка, смела, енергична - и ще се хареса на онези, които не се страхуват да рискуват и оценяват наследството както на италианската модна къща, така и на немската фабрика. Любимите на View Sofia са елегантна чаша за кафе и ефектен тристепенен рафт, от който с изящен жест отмъкваме по малко десерт, плод или сиренце. 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 4 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 23 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.