Следва

Morirò da Re в това худи

Rosenthal & Versace: всичко за най-важната, помпозна, елегантна порцеланова колекция

Преди почти 30 години Джани Версаче се обединява с германската компания за порцелан Rosenthal за пръв път. Идеята - колекция луксозни съдове в стил Versace

All fashion преди 2 години

Днес, през юни 2021-ва, имаме възраждане на онази стара, но златна идея. Новата колекция Versace Barocco Mosaic е придобивка за ценители, за хора - богати, но и естети, и изобщо за хора модерни. Тя, Rosenthal meets Versace в най-новия си вариант, е най-важната и най-модерната колаборация тази година, що се отнася до посудата.  

Rosenthal: силата на мечтата

Rosenthal е стара немска порцеланова компания, семеен бизнес и доказателство, че мечтите се сбъдват, ако вярвате в тях. Нейният основател Филип Розентал заминава от Германия за Америка на 17-годишна възраст, където за пет години преминава от момче, миещо съдове, до продавач на порцелан. През 1879 г., на 22-годишна възраст, Филип се завръща в родината си и основава фабрика за рисунки върху порцелан в Селба, полагайки основите на бъдещия си бизнес. През 1981 г. младият Филип започва да произвежда собствен порцелан, който се отличава със съвременен дизайн и технически иновации. Розентал вярва, че само тези, които не се страхуват да мечтаят, постигат успех и често повтаря фразата, която се превръща в мото на компанията: „Нямам нужда от хора, които не са готови да погледнат по-далеч от градинската ограда“.


Първият цех на Rosenthal

Бизнесът на Розентал се разраства бързо - към 25-годишнината на Розентал през 1904 г. компанията вече има 1200 служители. Филип мечтае Розентал да се превърне в семеен бизнес, което и става. Между другото, през 1916 г. той се жени и скоро името на съпругата му става име на сервиз (действително "Мария" е един от моделите порцеланови сервизи на Розентал). През годините Maria се превръща в най-популярния продукт на марката, като само за последните 25 години са продадени 5 000 000 чаши от серията по целия свят. Тънка снежнобяла чаша с нежен флорален мотив, зад която се крие любовната история на две изключителни личности от началото на ХХ век - това са чашата за кафе, прилежащата й чинийка и останалото от фин порцелан, пленило сърцата на хората по целия свят.


Мария Розентал

През 1950 г. компанията се оглавява от сина на основателя - Филип Розентал-младши. Смята се, че именно благодарение на него Розентал става водещата компания за порцелан в Европа. През 1961 г., с леката си ръка, Розентал е един от първите, който привлича прочути дизайнери, художници и архитекти за съвместна работа по колекциите. Валтер Гропиус, Луиджи Колани, Енцо Мари, Рон Арад - броят на художниците, създали свои колекции за Розентал през това време, е близо 150. Ценителите на стилни прибори за хранене и битови предмети знаят, че именно в Розентал можете да намерите оригинални и смели дизайни, които определено няма да останат незабелязани в дома ви. Между другото, една от фабриките на марката през 1967 г. е построена не от друг, а от самия Валтер Гропиус, основателят и теоретик на движението Баухаус.

Днес Rosenthal предлага изящни колекции за всеки вкус: като сдържаните, лаконични прибори за хранене от линията Rosenthal Velvet или ярката декоративна колекция Turandot , вдъхновена от едноименната опера на Пучини, и, разбира се, марката хит - бароковите, помпозни и луксозни съдове за маса от колаборацията на Rosenthal и къщата на Versace, които ще обсъдим по-долу. Фирмата произвежда още мебели и керамика.

Розентал и Версаче: историята на едно изключително сътрудничество

Партньорството с италианската марка Versace бележи крайъгълен камък в историята на Розентал. Джани Версаче винаги е искал да реализира концепцията си за начин на живот - Розентал със своята изтънченост, качество и любов към оригиналния и смел дизайн е идеалният партньор за това. Сътрудничеството между Розентал и Версаче датира от 1992 г. и е стартирано от самия Джани. Днес екстравагантният дизайн на Rosenthal среща Versace, на който не всеки се осмелява, през призмата на Донатела Версаче. В основата на  сътрудничеството е идеята, че Rosenthal прилича на Versace, същото е, само че от порцелан - превъзходно, модерно, смело, единствено по рода си.  


Rosenthal x Versace

Някога се смята, че помпозните и ярки колекции Rosenthal Meets Versace са подходящи за бароков интериор, но днес модата е много по-гъвкава и дава пространство за въображение. Rosenthal и Versace заедно привнасят аристократизъм в модерните минималистични дизайни, включително и тези за маса. Главата на Медуза Горгона, която украсява Розентал и Версаче, придава на интериора нотки на театралност и драматичност, напомняйки ни, че в живота винаги има място за празнуване. Обърнете внимание на линията празнични свещници - ярки и ефектни, те са добър подарък за всеки повод. Или без.

Новата колекция съдове за маса Barocco Mosaic

Новата линия съдове Barocco Mosaic е вдъхновена от колекцията Versace Flash 2021 - жива, непокорна, посветена на млади музиканти и художници. В нея са включени сервиз за хранене, плато, купа за салата, купички и чаши, захарница, кана за мляко, съдове за сол и черен пипер. Особеност на колекцията е комбинацията от ярки неонови цветове и пастелни нюанси - рисунката върху ефектната захарна купа Rosenthal Versace Barocco Mosaic съчетава златни, зелени и люлякови нюанси. Такава смела комбинация в тандем с класически златни тонове е прекалено натрапчива на пръв поглед, но стои великолепно на масата. 

Колекцията е ярка, смела, енергична - и ще се хареса на онези, които не се страхуват да рискуват и оценяват наследството както на италианската модна къща, така и на немската фабрика. Любимите на View Sofia са елегантна чаша за кафе и ефектен тристепенен рафт, от който с изящен жест отмъкваме по малко десерт, плод или сиренце. 

More All fashion