Следва

Новият MAX с нов главен редактор и нов екип

Четвъртък вечер в литературен уют. Причината - Богдан Русев и Вирджиния Улф

Четвъртъците се очертават като най-предпочитаните вечери за литературно четени от родните писатели, доказват...

Books преди 14 години

Четвъртъците се очертават като най-предпочитаните вечери за литературно четени от родните писатели, доказват го много подобни събития напоследък.

В четвъртък вечер миналата седмица обаче събитията бяха две – едното, в 18.30 в Софийска градска художествена галерия, организирано по повод издаването на български на два от романите на английската писателка Вирджиния Улф „Годините“ и „Вълните“, а на другото Богдан Русев представи новата си книга “The Singles Collection: 1999-2009” в Поп-Арт Кафе в кино Одеон.

На разговор за Вирджиния Улф в Градската галерия бяха поканени преводачката на романите, Иглика Василева, и четири български писателки - Теодора Димова, Елена Алексиева, Кристин Димитрова и Виргиния Захариева, които бяха специални гости на организатора и модератор на събитието - журналистът Даниел Ненчев.

От вдъхновяващия разговор за литература и петте жени в писателското поприще бяха категорични, че именно Вирджиния Улф е повлияла до голяма степен в творчеството им.

Виргиния Захариева
сподели как се е хващала да пише имейли като нея, а Иглика Василева разказа, че разтърсена от първия роман на писателката, изчакала доста време, докато хване нейна книга отново, за да не рискува стилът й да бъде силно засегнат от романите на Улф.

Кристин Димитрова държеше да се разясни, че писането на Вирджиния Улф не е женското писане, а просто един вариант на женско писане, докато Теодора Димова наблегна на невероятната преводачка Иглика Василева.

„Годините“ и „Вълните“ се издават за върви път на нашия пазар и се смятат за емблема на феминизма. “Годините” е една от най-релизираните творби на Вирджиния Улф. Навярно именно заради това е и най-търсена и предпочитана от читателите. “Вълните” от друга страна единодушно получава най-висока оценка от критиците, защото творбата се извисява като монумент на модернизма. И двата романа се издават от ИК Унискорп.

В 19.30 по-голямата част от хората, които бяха дошли да чуят що за чудо е Вирджиния Улф бързо се придвижиха към втората част от култураната вечер.

В малкото пространство на по-арт кафето Богдан Русев побра доста почитатели и приятели, макар и както той предположи мястото да се е свило от студ. Но някак тази тълпа не създаваше неудобство, може би заради мекия и топъл глас на Миленита и музиката на Константин Кацарски, Веселин Веселинов-Еко и Мартин Ташев.

Богдан Русев започна с разказа за идеята да напише тази книга, която се родила случайно на една бягаща пътечка, докато гледал видео на Бритни Спиърс. Забелязал заглавието на албума й “The Singles Collection” и за първи път усетил играта на думи там.

Така решава, че това ще бъде страхотно заглавие за книга, събира къси свои текстове от последните 10 години и почуваме ”The Singles Collection: 1999-2009″, издавана от Ciela.
 

More Books