Следва

Ето я новата колекция на Bottega Veneta - Wardrobe 02

Balenciaga Spring 2022 - клoнирани, всички!

“It’s a deep fake of a fashion show”, каза Демна Гвасалия за нечовешкото си шоу вчера. Колекцията се казва "Клонинги", сезонът е Пролет 2022, марката - Balenciaga 

All fashion преди 2 години

Гледаш товa видео от малко повече от 6 минути, косъмът ти започва да настръхва някъде към първата. Накрая си сразен, смазан, ошашавен, изморен, вдъхновен и ужасно уплашен. И жадуващ. 

Еманацията на творческито виждане за реалността, в който ни се е паднало да живеем, е тази колекция, предназначена за пролетния сезон на идната година, но, както вече навикнахме да очакваме от бранда - тя няма ясно изразен времеви или сезонен хоризонт. В 6-минутното видео крачи един единствен модел - художничката Елиза Дъглас (позната ни от предни представяния на марката, защото, откакто Гвасалия оглави Къщата в края на 2016-та, Елиза или отваря или затваря ревютата), жестоко трансформирана и умопомрачително еднаква във всичките 44 тоалета за жени и мъже, представени в колекцията. 


Gucci Resort 2022: Секс, езда, съвършенство, 100 години Gucci


Режисьор на тази изместена и прегрупирана, измита, изчистена и след това нагласена клонинг реалност, е Куентин Деронзиер. Във филма Дъглас се появява като поредица от цифрови клонинги, някои от които са откровено фалшиви, или просто представляват модели с уловено фотограметрично и сканирано лице на художника и артист, дигитално присадено. "Което виждаме онлайн и което съставлява реалността не са едно и също нещо. Кое е истина и кое е фейк, е въпросът", казва по повод премиерата Демна Гвасалия, творчески директор на френската модна къща, от дома си в Швейцария. "Тук имаме една купчина клонинги, за които няма никаква гаранция, че са реални. Дрехите обаче са, те са истински, НАПРАВЕНИ от хора".  

Крачещата по снежнобелия подиум пред публика, облечена изцяло в черно и изцяло в Balenciaga, Елоиз е директната критика на дизайнера към фиксирането на модни „тенденции“ и перфектна реплика към неотдавнашната "хакерска" колекция на Gucci - "ARIA“. Друга колекция на Алесандро Микеле от Гучи - “Gucciaga” смеси кодовете на двете модни къщи. Както каза Микеле: „Гучи става хакерска лаборатория, изградена от набези и метаморфози... Ограбих нонконформистката строгост на Демна Гвасалия и сексуалното напрежение на Том Форд.“

След тази колаборация, критици написаха: „Колекцията ще получи статут на граал по простата причина на съществуването си, което в крайна сметка идва независимо от настроението на аудиторията.“

В отговор, Balenciaga интерпретира разпознаваемите дизайни на Gucci като продукти на Balenciaga. Гвасалия обединява дизайн ключовете на двете марки, за да изследва и поставя под въпрос идеите за автентичност, фалшифициране и присвояване в модната индустрия.

Да, това е лесно печелене на пари, директен опит да се подкупят клиентите, които купуват и двете марки. Но не отхвърляйте това, което демонстрират Gucci и Balenciaga и с двете колекции. Второто им сътрудничество за пореден път доказва, че „маркетинговите моменти като тези ще създадат такова ниво на истерия, че няма да остане нищо друго, освен желание“.

Така например, архивен дизайн с двойната буква G се трансформира, за да получи лого с двойно B в емблематичната палитра тон-в-тон на Gucci върху различни кожени изделия и класически аксесоари на Balenciaga. Линията, която включва и чанти в лимитиран тираж, ръчно маркирани с „Това не е чанта Gucci“, ще бъде в магазините от ноември 2021 г.

И все пак, докато препратките към Gucci предизвикват размисъл и са ефективни, това е колекция на Balenciaga до последния шев - пълна със свръхразмерни силуети, почит към бързата храна и дори суичър с участието на Симпсън, носещ парчета от последния сезон на Balenciaga. "Опаковъчните" палта припомнят класическа пашкулна конструкция на Balenciaga, а тотал черното и пуфът се появяват отново, както и новият автограф - анцугът.

На други места тактическите карго панталони се трансформират в гащеризони в кибер готик стил; поли от деним получават метални обръчи, шипове и презрамки.

Balenciaga Crocs 2.0, втората колаборация между двете марки, отново е тук, под формата на боти, ботуши и обувки за басейн. Междувременно ботушите Trooper и Derbies получават дебели подметки, квадратни пръсти и ъгли от всички страни. Маратонките Runner, представени за зимата на 2021-ва, са изрязани като традиционна обувка за бягане.

"This is not a Gucci bag" всъщност е референция към картината на Рене Магрит от 1929-та - The Treachery of Images. Отговаряйки си на въпросите за автентичността, ние се връщаме към времената на сюрреализма в изкуството. Резултатът е изключителен - кой кого и защо краде и има ли това значение в света, в който живеем? Темата за фалшификатите в живота ни е зададена - кой, как и защо ще я интрпретира по точно определен начин, остава тема за самия индивид. Дискусията е отворена, резултатите са ясни - всички приходи ще влизат в конгролмерата Kering - собственикът и на Balenciaga, и на Gucci. Което не ги прави безинтересни. Напротив - това, което ни подаряват най-големите, е настръхващо замислящо. И неимоверно модерно. 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 15 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.