Следва

МИНАЛОТО: Виктория Бекъм и късата й черна рокля на срещата на Spice Girls с принц Чарлз

Лилибет на прабаба си Елизабет, накратко Лили

След съобщението, че херцогът и херцогинята на Съсекс са кръстили новороденото си момиченце Лилибет Даяна, View Sofia проследява историята на кралското име и вълненията около него

 

Celebrities преди 2 години

Винаги, когато стане реч за кралското семейство, се обръща огромно внимание на името на всяка новородена кралска особа.Обикновено имената на кралските бебенца са заимствани от историята и са своего рода реверанс към знатните предци - независимо дали става дума за  Чарлз, Хенри или Елизабет - има много повторения, както при, например, синът на херцога на Кеймбридж - принц Джордж, който носи същото средно име като първото име на по-малкия си брат, принц Луи.


Кралица Елизабет II с баща си крал Джордж V и майка си кралица Мери Тек

Най-новият член на Кралското семейство, второто дете на Принц Хари и Мегън Маркъл,  е кръстена на своята прабаба, Нейно Величество кралица Елизабет, но не директно или поне не по обичайния начин. С трогателно намигване към Нейно Величество, второто дете на Хари и Меган е наречено Лилибет Даяна Маунтбатън-Уиндзор - препратка към фамилния детски "прякор" на кралицата. Още по-трогателно става, като се вземе предвид фактът, че момиченцето се роди почти на 100-ия рожден ден на принц Филип (роден на 10 юни 1921 г.), който почина по-рано тази година. 


Принц Филип: Животът му в 99 снимки


Произходът на името се корени в детството на действащия монарх на Великобритания. Елизабет като мъничка не успява да произнесе името си правилно. „Елизабет" й е трудно, произнася нещо около това, и дядо й, крал Джордж V, започва да я нарича „Лилибет", имитирайки бебешкия й изговор.  

Сладкото прозвище остава в наследство и за сестрата на кралицата, принцеса Маргарет, за която също е известно, че е наричана Лилибет. Съпругът на Кралица Елизабет също я нарича с умалителното име от детството: в писмо, което покойният херцог пише до кралицата майка от медения си месец, казва: „Лилибет е единственото „нещо" на света, което чувствам като абсолютно реално."


Големите любовни истории: Кралица Елизабет и принц Филип


Големите любовни истории: Кралица Елизабет и принц Филип, Част 2


Еврейското име Елизабет, както и кратките форми Либи и Лилибет, означават "Обещание Господне". Като цяло, повечето момиченца по света, кръстени Елизабет, са наричани Лилибет като малки, прякорът е добил гражданственост и на практика не се отнася само до Нейно Величество.   


Принц Филип и кралица Елизабет II на медения си месец, 1947г.

Хари и Меган неколкократно намекнаха за желанието си да кръстят момиченцето на кралицата, при това доста преди раждането, така че ощи преди съобщението да се случи, останалите членове на семейството са били наясно с плановете на херцозите отвъд Океана.

Междувременно средното име на новородената Лили, както бе представена малката госпожица от родителите си, Даяна, е знак на почит към покойната майка на Хари. То бе едно от любимите на букмейкърите, събиращи залози за името на новото кралско бебе. Това е и едно от средните имена на принцеса Шарлот, дъщерята на херцога и херцогинята на Кеймбридж, както и на дъщерята на граф Спенсър, лейди Шарлот Даяна Спенсър.

Разбира се, на хрумването на родителите веднага се намериха критици. Според мнозина, ако ще кръщаваш на бабата или прабабата, правиш го директно, а не извърташ лигаво. Елизабет Даяна би било по-адекватното, според някои. Други пък съзират откровено подмазване на Нейно Величество, в известна степен залагайки на вдетиняването на възрастните хора. В подобни тези вероятно има известна доза точност - принц Хари и Меган Маркъл нанесоха щети на кралското семейство с желанието си да абдикират от кралските си задължения и последвалото нелицеприятно интервю с Опра Уинфри, в което Дворецът дори бе обвинен в расизъм. Известен реверанс изглежда се струва задължителен на младите родители. Отделно от факта, че двете им деца нямат кралски титли. Принцове и принцеси са само децата на Уилям, не и на Хари, което е така заради декрет, подписан от Нейно Величество Елизабет II през 2013 г., според който децата на Уилям се явяват преки наследници на реален претендент за трона, докато тези на Хари - не. Възникнаха също спекулации около заканата, направена от Меган Маркъл пред близки приятели, да кръсти дъщеря си на своята майка - Дория, с която са много близки, с което окончателно да затвърди необратимото си решение да няма нищо общо с кралското семейство. Те не се потвърдиха, но като цяло около името на новороденото кралско момиченце има доста шум. Дано му е на късмет!         

 

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 1 ден

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.