Лилибет на прабаба си Елизабет, накратко Лили

Лилибет на прабаба си Елизабет, накратко Лили

След съобщението, че херцогът и херцогинята на Съсекс са кръстили новороденото си момиченце Лилибет Даяна, View Sofia проследява историята на кралското име и вълненията около него

 

Винаги, когато стане реч за кралското семейство, се обръща огромно внимание на името на всяка новородена кралска особа.Обикновено имената на кралските бебенца са заимствани от историята и са своего рода реверанс към знатните предци - независимо дали става дума за  Чарлз, Хенри или Елизабет - има много повторения, както при, например, синът на херцога на Кеймбридж - принц Джордж, който носи същото средно име като първото име на по-малкия си брат, принц Луи.


Кралица Елизабет II с баща си крал Джордж V и майка си кралица Мери Тек

Най-новият член на Кралското семейство, второто дете на Принц Хари и Мегън Маркъл,  е кръстена на своята прабаба, Нейно Величество кралица Елизабет, но не директно или поне не по обичайния начин. С трогателно намигване към Нейно Величество, второто дете на Хари и Меган е наречено Лилибет Даяна Маунтбатън-Уиндзор - препратка към фамилния детски "прякор" на кралицата. Още по-трогателно става, като се вземе предвид фактът, че момиченцето се роди почти на 100-ия рожден ден на принц Филип (роден на 10 юни 1921 г.), който почина по-рано тази година. 


Принц Филип: Животът му в 99 снимки


Произходът на името се корени в детството на действащия монарх на Великобритания. Елизабет като мъничка не успява да произнесе името си правилно. „Елизабет" й е трудно, произнася нещо около това, и дядо й, крал Джордж V, започва да я нарича „Лилибет", имитирайки бебешкия й изговор.  

Сладкото прозвище остава в наследство и за сестрата на кралицата, принцеса Маргарет, за която също е известно, че е наричана Лилибет. Съпругът на Кралица Елизабет също я нарича с умалителното име от детството: в писмо, което покойният херцог пише до кралицата майка от медения си месец, казва: „Лилибет е единственото „нещо" на света, което чувствам като абсолютно реално."


Големите любовни истории: Кралица Елизабет и принц Филип


Големите любовни истории: Кралица Елизабет и принц Филип, Част 2


Еврейското име Елизабет, както и кратките форми Либи и Лилибет, означават "Обещание Господне". Като цяло, повечето момиченца по света, кръстени Елизабет, са наричани Лилибет като малки, прякорът е добил гражданственост и на практика не се отнася само до Нейно Величество.   


Принц Филип и кралица Елизабет II на медения си месец, 1947г.

Хари и Меган неколкократно намекнаха за желанието си да кръстят момиченцето на кралицата, при това доста преди раждането, така че ощи преди съобщението да се случи, останалите членове на семейството са били наясно с плановете на херцозите отвъд Океана.

Междувременно средното име на новородената Лили, както бе представена малката госпожица от родителите си, Даяна, е знак на почит към покойната майка на Хари. То бе едно от любимите на букмейкърите, събиращи залози за името на новото кралско бебе. Това е и едно от средните имена на принцеса Шарлот, дъщерята на херцога и херцогинята на Кеймбридж, както и на дъщерята на граф Спенсър, лейди Шарлот Даяна Спенсър.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.