Следва

Повече от всякога потребителите са изправени пред рискове породени от фалшиви продукти

Приказката за синята рокля от шифон на лейди Даяна в Кан

Когато през май 1987 г. принцесата на Уелс се появява на френското събитие, всички забравят за филмите

Celebrities преди 2 години

Филмовият фестивал в Кан през 1987 г. ще бъде запомнен по две причини. Първата е, че награденият тогава със „Златна палма” филм „Под слънцето на Сатаната” на Морис Пиала днес почти не се помни, за разлика от участващия в надпреварата култов хит „Криле на желанието” на Вим Вендерс. Другото събитие, което предизвиква огромно количество противоречия, е появата на принцеса Даяна в Кан с впечатляваща небесносиня рокля.

Фестивалът започва на 7 и завършва на 19 май, но дни преди тържествената церемония почти не се говори за друго, освен за пристигането на 15 май на Даяна и принц Чарлз. Репортерът на "Лос Анджелис Таймс" се шегува иронично, преструвайки се, че не разбира целия този интерес към хората, които са "специални само заради родословието си, като изложение на породисти кучета”. Дори британската режисьорка Линдзи Андерсън, която представя своя филм „Китове през август” извън конкурса, се ядосва по време на пресконференцията, напомняйки на всички, че на филмов фестивал трябва да се говори за филми, а не за принцеси. Но, присъствието на двамата членове на кралското семейство е толкова необичайно, че апелът бързо отшумява. Даяна и Чарлз са част от събитието по определена причина: те трябва да присъстват на British Film Day, по време на който ще се проведе тържествен трибют към Алек Гинес. Тогава за младата публика Алек Гинес е "само" актьорът, който играе Оби Уан Кеноби в "Междузвездни войни". За кралското семейство обаче, и за британското правителство, възрастният лондончанин е считан за най-великия актьор за времето си и до днес е един от най-известните в историята на филмовото изкуство.

Принцът и принцесата на Уелс дискретно пристигат в Кан. Реално всички са наясно с това и се опитват да ги засекат, но след няколко поздрава от прозореца на хотела, двойката се усамотява. 1987-ма е трудна за Даяна и Чарлз. Ако първите пукнатини в брака им започват да се отварят две години по-рано, то през въпросната 87-ма, скелето на връзката им вече видимо се клати (четете още: Индикациите за скорошен развод личат на снимките от тържеството). 

Още през 1985 г. Чарлз е забелязан по време на официално посещение в Белия дом да общува необезпокояван с някои хора, докато жена му пише важна глава в историята, танцувайки с Джон Траволта. В този момент синът на Кралицата сякаш напълно е забравил за присъствието на съпругата си, която след раждането на двете им деца вече дори няма задължението да е интимна с принца. Даяна обаче разработва поредица от стратегии за съпротива, смесени с бунт, за да защити любовта към себе си и своята женственост. Една от тях е извънбрачната й връзка, започнала година по-рано, с кавалерийския офицер Джеймс Хюит. За жена, унижена от безразличието на съпруга, няма нищо по-добро от тайна афера, която да възстанови добрите отношения с образа й в огледалото. В Кан Даяна показа колко красива и привлекателна се чувства отново (четете още: Life: всички романтични увлечения на принцеса Даяна + няколко слуха).

На 15 май голяма тълпа очаква пристигането на британската кралска двойка пред Фестивалния и Конгресен дворец. Когато принцеса Даяна слиза от колата, се случва събитие със сарториална слава. Дизайнерката Катрин Уокър, която Даяна обича като своя по-голяма сестра, проектира за нея вечерна рокля със свободно спускаща се плисирана пола и горна част от няколко пласта син шифон, които се пресичат и подчертават фигурата. Принцесата не носи огърлица, защото шията й е покрита с цветен шал. Така тя спокойно може да си позволи чифт изискани обеци с диаманти и сапфири, камъните, които подхождат на годежния й пръстен (четете още: Историята на най-великия годежен пръстен в света - сапиференото съвършенство на Даяна и Кейт Мидълтън). Краката й са скрити както обикновено, тъй като чак след развода тя ще открие, че са красиви, а от подгъва се вижда само острият връх на сините й обувки тип деколте с отворена пета.

Принцесата поздравява тълпата и някой й подава букет с цветя. След прожекцията на филма „Китовете през август” и церемонията по награждаването на Алек Гинес, Даяна вечеря с присъстващите британски звезди - Питър Устинов, Джули Уолтърс, Роджър Мур и Майкъл Йорк. Принц Чарлз се качва на сцената и разказва, че като момче е ходил да наблюдава актьорите на снимачната площадка в Pinewood Studios в Лондон и че един от любимите му филми е „Бандата на Лавендър Хил” от 1951 г. с участието на Алек Гинес. Но малцина го слушат. Близо 4000 фотографи в и извън залата са втренчени с възторг в съпругата му. Това е просто поредният случай, в който малцина се интересуват от това, че господинът с черния смокинг и папийонката, седнал до принцеса Даяна, е наследникът на трона на Обединеното кралство.

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 15 часа

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.