Следва

Хубава жена: на Бионсе ламето от първия ред на баскет мач

Роклята на принцеса Маргарет, най-вдъхновяващата сватбена одежда в историята

На 6 май 1960 се състои една от най-елегантните кралски сватби в историята. В голяма степен това се дължи на невероятно красивата тържествена одежда на булката - принцеса Маргарет, сестрата на действащия монарх на Великобритания - Елизабет II. Елегантна, свежа и изключително модерна, по-малката сестра на кралицата от много млада знае точно какво й отива. За празничния ден тя избира моделиера Норман Хартнел - перфектният проектант на булчинската й рокля 

 

Celebrities преди 2 години


Принцеса Маргарет на път към Уестминстърското абатство за сватбата си с Антъни Армстронг-Джоунс, 1960 г.

Истинска икона на кралския стил, не е изненадващо, че изборът на сватбена рокля на принцеса Маргарет влиза в аналите на модната история, вдъхновявайки булките днес със своята простота и елегантност. Може би най-очевидната почит към този безупречен стил отдава снаха й, графинята на Сноудън, която й прави своеобразен реверанс в роклята на Брус Робинс за сватбата си с Дейвид Армстронг-Джоунс през 1993 г., докато дъщеря й, лейди Сара Чато, също избира изчистен дизайн с голо рамо и без украса за сватбената си рокля от 1994 г.  


Сватбената рокля-катастрофа на Принцеса Даяна


За разлика от други булчински рокли, които са сякаш застинали във времето, през което са направени - като роклята от Викторианската епоха с висока яка на принцеса Ан или бохо обликът на принцеса Стефани от Монако от седемдесетте години. За разлика от всички тях, роклята на Маргарет изглежда толкова блестящо модерна днес, колкото и през 1960 г., когато тя се омъжва за фотографа от висшето общество Антъни Армстронг-Джоунс.(Четете още: Флиртът на принцеса Маргарет и Ричард Бъртън изкарал Лиз Тейлър извън кожата й)


Принцеса Стефани


Принцеса Ан


Скица на сватбената рокля на принцеса Маргарет от Норман Хартнел

Маргарет избира кралския моделиер Норман Хартнел да проектира роклята й - същият дизайнер, който прави заедно със сестра си сватбената и коронационните рокли на принцеса Елизабет. Хартнел преди това измисля и ушива богато украсената приказна рокля, която кралицата носи за портрета си от 19-ия си рожден ден.  

Вместо тоалет, който би смазал фината й осанка, тя пожелава безупречно неумолима рокля, с вталено елече-корсет и фиксирана талия, дълги ръкави и обемна пола (с 30 метра плат) плюс дълъг шлейф. 

На роклята няма бродерия от цветя или други мотиви - просто обикновена копринена органза - което прави тази дреха още по-забележителна в сравнение с тези на други кралски булки. Тя е искряща, модерна и секси, и става незабавно хит в модната преса (списание Life я нарича "най-простата кралска сватбена рокля в историята").


Големите любовни истории: принцеса Маргарет и Питър Таунсенд



Принцеса Маргарет, придружена от принц Филип, по време на сватбата си с Антъни Армстронг-Джоунс в Уестминистърското абатство, 1960 г.

Ако залага на простотата и елегантността в роклята, умната Маргарет балансира вещо по отношение на бижутата. Както традицията повелява, принцесата носи диадема в деня на сватбата си, като избира тази, която сама си купува по-рано - тиарата Полтимор. Тогава е твърде необичайно да не се заимства нещо от Кралската колекция, но елегантният стил с градуираната си линия от "възглавнички" и старинни изрязани диамантени гроздове, редуващи се с мотиви от свитъци с диамант, е безспорно царствен избор. 

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.