Следва

Артистичен брак по любов: дъщерята на Мерил Стрийп се омъжва за Марк Ронсън

Истории от живота: Шърли Темпъл, къдрокосият ангел, донесъл щастие на цяла Америка

Оскарите са най-важната награда в живота на всеки актьор, като някои чакат цял живот за отличието на Академията, но не и Шърли Темпъл. Само на 6-годишна възраст тя и златните й къдрици получават специален "детски” Оскар, а по-късно, на 8, тя вече има милиони в банковата си сметка

Celebrities преди 2 години

Родена в Санта Моника, Калифорния, тя е трето поред дете в семейството на Гертруд и Джордж Темпъл, след двамата си братя Джон и Джордж Джуниър. Когато се местят в Лос Анджелис, майка й я записва на танци и силно окуражава певческите й и актьорски заложби- по това време се раждат и прочутите къдрици на малката Шърли, за които Гертруд полага неимоверни усилия да са винаги изрядни.

Докато е в училището по танци, кастинг-директор я забелязва, а в този момент Шърли се скрива зад пианото. Поканена е на прослушване и подписва договор през 1932 за Baby Burlesks, десетминутни сатирични епизоди за деца. Следват още късометражни роли и реклами, докато един ден Шърли получава малка роля в първия си игрален филм The Red-Haired Alibi, а след това започва да получава роли в студията Юнивърсъл, Парамаунт и Уорнър Брадърс.

Един ден автор на песни от Фокс я забелязва да танцува в лобито на киното, след прожекция на последния й филм "Frolics of Youth". За нея е уредено прослушване за "Stand Up and Cheer!", което естествено печели и подписва договор за 150$ седмично. Чарът на Шърли е очевиден за ръководителите във Фокс, които веднага я въвеждат в корпоративните офиси след края на снимките за филма.

Повечето й филми до онзи момент са нискобюджетни комедийни драми с повечко песни и танци, които носят ниски приходи, но заглавията им са улика за начина, по който Темпъл е промотирана - "сладки къдрици и трапчинки”. Зрителите определят героините на Шърли като такива, които положително променят трудния и студен живот през годините на Голямата депресия. Когато през 1935-та, Fox и 20th Century се обединяват, продуцентите насочват вниманието и ресурсите на компанията върху култивирането на статута на младата госпожица като суперзвезда. Бивайки най-големият актив на студиото, деветнадесет специално наети писатели, известни като "екипът за развитие на роли за Шърли Темпъл” правят единадесет оригинални истории и адаптации за нея. За талантливата актриса студията построява цяло бунгало с градина, люлка и зайчета за домашни любимци. Стената в хола на бунгалото е изрисувана, изобразяваща я като принцеса със златна звезда на главата. Назначени са й бодигард и учител, за да не изостава в училище.

Родителите на Шърли Темпъл се съгласяват на цели четири филма за дъщеря си годишно, вместо на три, каквото е желанието им първоначално. Приходите започват да валят и до края на 1935 година, заплатата на младата звезда скача до 2 500$ седмично, което за годините на Голямата депресия е огромна цифра. Убеден, че детето е на път скоро да се превърне в тийн звезда, директорът на Фокс отказва възможността тя да изиграе Дороти във "Вълшебникът от Оз" - поредната детска роля.

Освен всичко останало в бляскавия живот на Шърли Темпъл, през 1939-та тя е нарисувана от Салвадор Дали в картина, наречена "Шърли Темпъл - най-младото и най-свещено чудовище на Холивуд”, отделно става анимационна героиня редом до Доналд Дък.



След напускането на 20th Century Fox кариерата й позаглъхва, преди да се направи опит за сключване на договор с MGM, които планират шумното й завръщане на екрана в партньорство със светила като Джуди Гарланд и Мики Руни. Когато се среща с продуцента обаче, той развява гениталиите си пред очите на момичето. Това поражда нервен кикот в отговор от 13-годишното момиче, което прекратява договор си, преди да направи филм с Метро Голдуин. 

Има много митове и легенди около звездата на Шърли Темпъл, като например тази, че златистите й къдрици, запазената й марка, всъщност са перука. По-късно тя разказва за случаи, когато фенове за скубели косата й, за да проверят този слух. Още по-нелепа е теорията, че Шърли Темпъл изобщо не е дете, а 30-годишна жена джудже. Всичко това заради факта, че никога не е виждана с паднали зъбчета във филмите си, което явно довежда до единсвеното "логично” обяснение. Тази идея се оказва още по-широкоразпространена в Европа, където от Ватикана дори назначава отец Силвио Масанте да разследва случая.

В следващите години, Шърли прекарва кратко време в телевизията, но лека полека актьорската й кариера залязва. През 1967-ма тя пренасочва усилията и интересите си към държавната служба. Кандидатира се неуспешно за място в Конгреса на САЩ. През 1969-та и 1970-та служи като посланик на САЩ в ООН. Темпъл е назначена за американски посланик в Гана през 1974 г, а две години по-късно става шеф на протокола на САЩ, длъжност, която заема 3 години. След това, през 1988-ма, дипломатът става първият човек, постигнал ранг на почетен офицер във външнополитическата администрация на САЩ. От 1989 г. до 1992 г. тя заема още един посланически пост, този път в Чехословакия.

Животът на Шърли Темпъл е белязан от двама съпрузи. За първи път се омъжва за Джон Агар, когато е само на 17. От брака им се ражда дъщеря на име Линда Сюзън, но съюзът се разпада след 5 години. Само година след първия си неуспешен брак, тя прави втори опит с бизнесмена Чарлс Алдън Блек, като добавя фамилията му към своята и Шърли Темпъл става Шърли Темпъл-Блек. Двамата имат момче Чарлс и момиче Лори. Двамата остават заедно до смъртта на Чарлс през 2005 г.

Когато е на 44 години я диагностицират с рак на гърдата. През 1972 година болестта все още се обсъжда с тих шепот, а публичното разкритие, което госпожа Темпъл прави, е важно постижение в подобряването на осведомеността за рака на гърдата и намаляването на стигмата. Шърли обявява резултатите от операцията си по радиото и телевизията, както и в статия от февруари 1973 г. за списание McCall's.

Шърли Темпъл-Блек умира на 10 февруари 2014 г. в дома си, близо до Сан Франциско, на 85 години. Смъртният й акт посочва като причина за смъртта пневмония и хронична обструктивна белодробна болест. През живота си тя е страстен пушач, който обаче избягва да демонстрира навика си публично, за да не дава лош пример. След смъртта й, семейството и болногледачите на Темпъл разпространяват изявление, което гласи: "Шърли имаше живот, изпълнен със забележителни постижения като актриса, дипломат и най-важното - тя е нашата любима майка, баба, прабаба и обожавана съпруга 55 години...". 

More Celebrities

Тенис мода номер 4 от Зендая, този път в бяло

Celebrities преди 18 часа

Тенис модното турне на Зендая вече е към своя край. Признаваме се, никога не сме се радвали толкова на буквалната мода. Стилът на актрисата, вдъхновен от тениса, за премиерата на предстоящия филм Challengers, обаче, определено е нещо много специално. През уикенда видяхме разнообразие от бели тенис визии в Милано, следващи показаното в Сидни, Париж, Рим и други столици, така че се гмурваме в приказния стилов свят на талантливата актриса, създаден от стилиста Лоу Роуч (Law Roach), за пореден път.