Иван Мудов, артистът който проси на светофара

Иван Мудов, артистът който проси на светофара

Иван Мудов коментира и предизвиква стереотипите - както в реалността, която ни заобикаля, така и в рамките на художествения свят. Много често обект на неговите работи са социалните и политическите навици, а също и изкуствено изградените групови взаимоотношения, базирани на суета и модели на подражание 

Художествената му практика включва пърформанс, видео, акции, обекти, инсталации. По смислен, чаровен и забавен начин Иван Мудов провокира, прекрачва морални, етични и дори законови граници, за да подчертае преднамереността и фалша в съвременното общество.
Роден е през 1975 г. в София, той завършва Националната художествена академия, а днес прави пърформанс и по-късно открива изложба в Ларгото, заедно с други знакови български артисти. 

"Интимност и публичност в епохата на спектакъла: Съвременно изкуство в подлеза на Ларгото", с куратори Десислава Димова, Вера Млечевска и Весела Ножарова, е първото издание на международната изложба Sofia Art Projects, която се открива днес от 18.00 часа и от която Иван Мудов е част. 


Дете бе моят татко, дете ще съм и аз: Иван & Наси


Изложбата се открива на 10 юни и ще продължи до 20 юни 2021 г. в подлеза на Ларгото под площад "Независимост" и онлайн. Тя е първото международно събитие за съвременно изкуство, което поставя в центъра на внимание археологическия комплекс и един от символите на София. С участието на 9 български и международни артисти и колективи изложбата поставя въпроси за миналото и настоящето, наследството и новите ценности, за живота ни в пост/пандемичени времена, между интимното и спектакъла на социалните медии.

Иван Мудов ще представи пърформанса си „Боклук", в който художникът предлага нов вид предприемачество. То се състои в привнасянето на типична за Южна Африка практика, при която просяците не искат просто пари от спрелите на кръстовището автомобили, а им предлагат в замяна услуга, като вземат и изхвърлят боклука от колите им. На 10 юни от 17:30 ч. Мудов ще може да бъде забелязан между Президентството, ЦУМ и Народното събрание, прилагайки този нов бизнес модел, който той иска да сподели и наложи в България. Специално по повода днес направихме едно бързо иимпровизирано интервю с Иван, когото много ценим и харесваме като артист.   

View Sofia: Защо боклук? Тази дума звучи много грозно на български, въпреки че е
точната? Не можеше ли смет, като по-меко, или например ненужни неща?

Иван Мудов: На мен ми харесва думата "боклук" . Това е третата работа, която правя с това заглавие.

VS: Мърляви ли сме българите?

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.