Следва

New MINI - Big Love

Иван Мудов, артистът който проси на светофара

Иван Мудов коментира и предизвиква стереотипите - както в реалността, която ни заобикаля, така и в рамките на художествения свят. Много често обект на неговите работи са социалните и политическите навици, а също и изкуствено изградените групови взаимоотношения, базирани на суета и модели на подражание 

Celebrities преди 2 години

Художествената му практика включва пърформанс, видео, акции, обекти, инсталации. По смислен, чаровен и забавен начин Иван Мудов провокира, прекрачва морални, етични и дори законови граници, за да подчертае преднамереността и фалша в съвременното общество.
Роден е през 1975 г. в София, той завършва Националната художествена академия, а днес прави пърформанс и по-късно открива изложба в Ларгото, заедно с други знакови български артисти. 

"Интимност и публичност в епохата на спектакъла: Съвременно изкуство в подлеза на Ларгото", с куратори Десислава Димова, Вера Млечевска и Весела Ножарова, е първото издание на международната изложба Sofia Art Projects, която се открива днес от 18.00 часа и от която Иван Мудов е част. 


Дете бе моят татко, дете ще съм и аз: Иван & Наси


Изложбата се открива на 10 юни и ще продължи до 20 юни 2021 г. в подлеза на Ларгото под площад "Независимост" и онлайн. Тя е първото международно събитие за съвременно изкуство, което поставя в центъра на внимание археологическия комплекс и един от символите на София. С участието на 9 български и международни артисти и колективи изложбата поставя въпроси за миналото и настоящето, наследството и новите ценности, за живота ни в пост/пандемичени времена, между интимното и спектакъла на социалните медии.

Иван Мудов ще представи пърформанса си „Боклук", в който художникът предлага нов вид предприемачество. То се състои в привнасянето на типична за Южна Африка практика, при която просяците не искат просто пари от спрелите на кръстовището автомобили, а им предлагат в замяна услуга, като вземат и изхвърлят боклука от колите им. На 10 юни от 17:30 ч. Мудов ще може да бъде забелязан между Президентството, ЦУМ и Народното събрание, прилагайки този нов бизнес модел, който той иска да сподели и наложи в България. Специално по повода днес направихме едно бързо иимпровизирано интервю с Иван, когото много ценим и харесваме като артист.   

View Sofia: Защо боклук? Тази дума звучи много грозно на български, въпреки че е
точната? Не можеше ли смет, като по-меко, или например ненужни неща?

Иван Мудов: На мен ми харесва думата "боклук" . Това е третата работа, която правя с това заглавие.

VS: Мърляви ли сме българите?
И.М.: Не знам дали трябва да обобщаваме. Има всякакви.

VS: Колко души в процент реагираха на обиколките ти по софийските светофари (преди пърформънса днес Иван обикаля в продължение на месец и половина столичните кръстовища, за да осъществи проекта си)?
И.М.: Почти всички реагират. едни с усмивка, други с презрение, трети с празен поглед, гледащ през мен.

VS: Мъжете или жените са по-реактивни в хигиенен смисъл?
И.М.: Не знам, не ми направи впечатление да има разлика.

VS: Каза ни в предварителния разговор, че най-красивите момичета, шофиращи колите си из София са най-незаинтерсовани. Защо, би трябвало да са супер отворени към света
точно тези млади дами, галенички на съдбата.

И.М.: Казах за "силиконки", а не за най- красивите. Да, те просто не ме забелязваха. Не мисля че проблемът е в боклука или услугата, която предлагам. "Силиконките" по принцип не ме забелязват.

VS: София благоприятен град ли е за упражняването на свободни "професии", ако приемем, че "Боклук" като класическа услуга, може да се причисли към свободните професии?
И.М.: В конкретният случай мисля, че София е доста подходяща. С този вид "просене" изкарвам между 10 и 20 лева на час. Един професионален просяк съвсем спокойно може да удвои тази сума.

VS: Смяташ ли, че ще има продължение? Да очакваме ли готини младежи из София да ни прибират ненужните отпадъци от колите - а във всяка кола има такива, скоро и на нашия светофар?
И.М.: Хахахаха, звучи ужасно. Не се интересувам от готините младежи, а от хората, които са на улицата, за да оцеляват. Надявам се да решат да използват този начин на просене, защото ще изкарат по лесно повече пари, докато шофьорите им се усмихват.

Просенето по светофарите в София е сведено до рекетиране за миене на стъкла или се разчита на някоя добра душа да се умили при вида на просещо дете или старец. Това е изпитано, но изтъркано, и действа все по-рядко. Като всеки занаят, и просенето трябва се модернизира и актуализира.

Реших, че мога да пренеса Кейптаунския опит в София. Най-бързият начин да се ориентирам как да стане това беше да изляза на улицата и сам да започна да предлагам тази услуга. Хареса ми. Виждам как голяма част от шофьорите изпитват вълнението, което изпитах аз в Кейптаун.

VS: Подкрепи ли те някой държавен културен институт, фондация или друго в
този проект?

И.М.: Пърформансът довечера ще е част от голямата групова изложба "Sofia Art Projects Vol. 1.  Интимност и спектакъл в епохата на социални медии". Sofia Art Projects е проект на фондация „Изкуство - дела и документи". Правят се много нови работи специално за изложбата в  Ларгото. Допреди малко бях там и много ми харесва как се получава. Заслужава си да се види. Заповядайте!

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 5 часа

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.