Следва

Gucci и Facebook на съд

Tips and Tricks от моден психолог, темата е PostCovid-19

Професията "моден психолог" звучи много привлекателно. Шакила Форбс-Бел, която работи точно това, отговаря на три есенциални въпроса за идното, почти свободно от Ковид, лято 

All fashion преди 2 години

Прилагайки психологически теории за това как взаимодействаме с облеклото си, включително процесите по покупка, продажба, стайлинг и дизайн, Шакила Бел работи с известни дизайнерски марки, за да определи не какви са тенденциите, а защо съществуват. Психологията и науката за обличането работят заедно добре, публикуваме размислите на тази изключително профи дама, що се отнася до модата в близкото бъдеще, модата след Ковид-19, модата като част от психиката ни въобще. 

 Модата и съзнанието ни

"Пандемията причини огромна промяна в начина, по който хората се ангажират с облеклото си“, казва Бел. "С всичкото стоене у дома и принудата да сме постоянно изолирани, липсата на социална обратна връзка поставя фокуса върху това как дрехите ни карат да се чувстваме, а не върху естетическата им стойност.“ Това, разбира се, слага акцент върху комфорта. "Необходимостта да ни бъде не само физически, но и психологически комфортно в това, което носим, ​​вероятно ще остане, тъй като хората осъзнават, че облеклото може да се използва като инструмент за подпомагане на когнитивната обработка и общото благосъстояние на ума.“

Бел обяснява, че облеклото влияе върху начина, по който гледаме на себе си в три основни области: човекът, който искаме да бъдем сега, човекът, който се надяваме да бъдем в бъдеще, и човекът, в когото се страхуваме да се превърнем. "Проучванията показват, че връзката ни с дрехите в крайна сметка е приятна и носеща щастие, защото те дават силата да се движим между тези три версии на себе си. Начинът, по който облеклото може да ни помогне да изразим различни елементи от нашата идентичност, е само един от многото начини, по които модата и психологията се припокриват. Облеклото влияе върху начина, по който хората ни възприемат и впоследствие върху начина, по който се отнасят с нас; това от своя страна влияе върху начина, по който мислим за себе си, върху способностите и дори действията ни. Облеклото може да се използва за смекчаване на настроенията, за предизвикване на носталгия, впечатление, изразяване на емоция към конкретен човек, заземяване и намиране на спокойствие що се отнася до политически и религиозни убеждения, които имаме. Можем да говорим за още много различни влияния на модата, като всички те включват грандиозни психични процеси, разположени в различни части на мозъка."

Бъдещето на пазаруването

"Revenge-buying" е термин за постоянно пазаруване, с което целим да компенсираме загубено време. Явлението е много сериозен резултат от пандемията, според Бел, тъй като хората искат да пазаруват като форма на освобождаване от рестрикциите и внасяне на емоция. "Вероятно хората ще използват тези покупки като начин да изследват своите индивидуални настройки и нива на креативност, които бяха задушени поради монотонността на ежедневието ни.“

via GIPHY

Що се отнася до моделите за пазаруване, Бел смята, че потребителите стават по-"хибридни". "Ние все още ще желаем лекотата на онлайн пазаруването, но вкорененото желание за социално взаимодействие дава тласък към желанието да пазаруваме във физическите магазини." Но само защото ще пазаруваме отново по нормален начин, това не означава, че ще харчим безразсъдно. "Пандемията промени и начина, по който се формират тенденциите, и настройката на човека към нужните, скъпите, евтините и качествените неща“, казва тя. "Вместо да се водим до голяма степен от модните сезони, потребителите търсим алтернативи по-близо до дома, а идеи черпим главно от социалните мрежи. Участвайки в съзнателни практики за пазаруване, можем като потребители да си гарантираме, че купуваме това, което наистина ценим, и да не пазаруваме като терапия, защото това е изключително нездравословно."

Какво да носим?

"Комфортът ще остане важен елемент в гардероба ни завинаги. Работният стил става все по-функционален, за разлика от преди, тоест можем лека-полека да се откажем от костюмите, полите до коляното, високите токчета и скучните ризи на работа. По подобен начин опциите за по-удобни обувки като маратонки, еспадрили, слингбек и мокасини стават любими и официални. С няколко думи: всичко, което е удобно, остава, а на всичко, което убива, тежи, ограничава движението на тялото и прикрива твърде много от него - махаме за чао."

Не е особено шокиращо, че някои от най-продаваните неща ще бъдат аксесоарите, тъй като те са лесен начин да "овеселим" гардероба си. "В световен мащаб виждаме, че потребителите посягат към бижута, чанти, шантави обувки и висулки, които внасят атмосфера, говореща за новост, младост, социализация, психолохическа пренастройка." 

More All fashion