Следва

Gabriela Hearst, Resort 2022

Gucci и Facebook на съд

Флорентинският моден бранд и социалният гигант имат "солиден стратегически план" в защита на интелектуалната собственост

All fashion преди 2 години

Това не е шега, а изключително мръсен бизнес. След като вече излезе в подкрепа на правата на жените, заедно с модната група Kering, Gucci се завръща, за да заяви ангажимента си към интелектуалната собственост. Този път обаче, го прави съвместно с най-големия гигант в социалните мрежи - Facebook. Мисията им е да се борят с предлагането на фалшифиви стоки онлайн, особено след последния фрапиращ случай с продадените имитации на модели на Gucci през платформите Instagram и Facebook.

Gucci и Facebook срещу фалшификатите: обвинението

Над 150 профила в Instagram и Facebook са били необходими за да се продадат фалшиво "брандираните“ Gucci продукти. Имитации на обувки Gucci, както и неоригинални чанти на марката и още... и още... Двете компании Gucci America и Facebook сформират екип срещу предполагаема извършителка от Москва, която "използва множество акаунти във Facebook и Instagram за популяризирането на своите онлайн магазини“. Профили като brends-msk.ru, luxprimer.ru и аgentromanova.rum предлагат фалшиви стоки, които за неопитното око на неспециалиста може да изглеждат оригинални, но това изобщо не е така. От аксесоари до обувки, преминавайки през връхни дрехи и най-желаните чанти. Обвиняемата провежда нелегалната си продажба повече от година, по-точно от април 2020 г. до 26 април 2021 г. В допълнение към уебсайтовете си, тя използва голям брой Facebook профили и Instagram акаунти, за да прокара своя нелегален бизнес дори в социалните мрежи. По този начин нарушава условията и политиката на платформите.

Gucci и Facebook срещу фалшификатите: ангажимента

Обединени в своите действия срещу продажбата на фалшификати, двете компании завеждат съвместен иск, за да повишат вниманието на потребителите и да засилят степента на осведоменост, относно значението на интелектуалната собственост и да подчертаят своя "солиден стратегически план", насочен към зачитането на авторското право. "Сътрудничеството с марки като Gucci помага на Facebook и Instagram да разработят стабилна система за защита на интелектуалната собственост, която наред с други неща включва и глобални мерки за осведомяване и премахване на съдържание. През 2020 г. Facebook изтрива повече от един милион публикации въз основа на хиляди сигнали от различни марки, включително Gucci”.

Не само онлайн фалшифицирането, но и офлайн. Стратегическият план на Gucci действа на всички нива, от производството до дистрибуцията, като брандът активно си сътрудничи с митниците и правораздаващите органи. "Ангажиментът на екипа на Gucci за защита на интелектуалната собственост само за периода 2020 г. довежда до премахването на над 4 милиона онлайн публикации с фалшиви продукти на различни платформи, до изземването на 4,1 милиона неоригинални продукти офлайн и до деактивирането на 45 000 уебсайта, акаунта и страници в социалните мрежи”, се съобщава в съвместното изявление на компаниите. Това са много важни събития, показващи постоянния ангажимент за защита на творческото наследство на модния гигант, основан във Флоренция от Гучо Гучи през 1921 г.. Новината за сътрудничеството с Facebook идва по време на навършването на първото столетие от създаването на марката, наскоро отбелязано от креативния директор Алесандро Микеле с колекцията "Aria”. Изявлението завършва с: "Това правно действие, което е първото съвместно сътрудничество за Facebook и Gucci, представлява естествената еволюция на колаборацията и позволява на двете компании да обединят съответните си ресурси и умения, за да направят платформите на Facebook по-сигурни за потребителите и брандовете, като по този начин позволят свързването, споделянето, купуването и продаването онлайн да се случва по-безопасно. Също така правният иск има за цел да изпрати силно послание до всички потребители, които популяризират и продават фалшиви продукти онлайн, че подобно незаконно поведение няма да бъде толерирано.” 

More All fashion