Всичко за Глицерина, нешлифованият диамант на козметичната индустрия

Всичко за Глицерина, нешлифованият диамант на козметичната индустрия

Всеки е чувал за него, никой не знае колко е добър 

Имаме дългогодишен навик да четем етикетите на всичко. Като деца го правихме най-вече от скука, докато родителите ни пазаруват; а сега, когато сме големи, това подхранва натрапчивото ни любопитство към продуктите за красота. И след години разглеждане на списъци със съставки в аптеките забелязваме, че една дума се появява многократно върху всичко - от шампоани до червила, кремове за лице, тяло, дори крака... Говорим за глицерина. Имайки предвид неговата повсеместност, изглежда съставката изглежда странно пренебрегната и неекспонирана, особено в индустрия, която обича чудодейните формули. "Защо никой не говори за глицерина?", се запитваме днес. 


"Глицеринът се използва във всички видове козметични продукти. Това е една от най-често срещаните съставки“, казва Рон Робинсън, козметичен химик и главен изпълнителен директор на марката BeautyStat. "Винаги, когато хидратацията е от ключово значение, глицеринът е там.“ Това е така, защото глицеринът принадлежи към класа овлажнители (друга популярна съставка от същия клас е хиалуроновата киселина). "Овлажнителят е съставка, която всъщност може да привлече влагата към кожата“, обяснява Робинсън. Когато нанасяме овлажнител локално, той изтегля влагата от атмосферата и помага тази влага да остане в горния слой на кожата. Това свойство кара овлажнителите да функционират по различен начин (а някои биха казали и по-добре) от омекотяващите козметични компоненти (емолиенти) като маслото от шеа или какаовото масло, които омекотяват и успокояват кожата, докато оклузивите (като вазелин) създават физическа бариера за запечатване на наличната в кожата влага. За разлика от овлажнителите, нито емолиентите, нито оклузивите добавят влага и хидратация; те просто помагат на кожата да я задържи.



Глицеринът се изработва евтино и лесно от растителни източници като соя, слънчогледово масло или палмово масло, така че се вписва в съвременните "чисти“ стандарти за красота, без да струва цяло състояние, според д-р Костас Папагеоргиу, лекар от Нюйоркска дерматологична група. Извлича се чрез процес, наречен хидролиза, който включва поставяне на растителни мазнини под високо налягане, докато глицеринът се разпадне. В допълнение към хидратирането на кожата и косата, глицеринът е и некомедогенен, така че не запушва порите. "Може да се използва от всеки тип кожа, включително склонната към акне и много чувствителната. Той е много лек, но интензивен хидрататор“, каза д-р Папагеоргиу.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.