Следва

Beauty Trend Report: Перленият поглед на Dior Resort 2022

С ухание на изкуство: ароматите на Ван Гог

Няма нищо необичайно в тематичните мърчандайз продукти, продавани в магазинчетата за подаръци в края на всеки музей по света. Но да транслираш 2D произведения на изкуството в миризма е нещо друго

Body преди 2 години

Точно това предлага музеят на Ван Гог в Амстердам с колекция от аромати, в колаборация с британската парфюмна марка Floral Street. Става въпрос за безименна селекция от картини на Ван Гог, която скоро ще бъде факт, както пред очите ни, така и пред носовете ни.

С най- голямата колекция от произведения на известният художник в световен мащаб, музеят натрупва приходи от партньорства с брандове като Vans, Daily Paper и японската марка Unused, но случаят тук е по-особен. Обикновено колаборациите са имали за задача да използват визувални елементи от картините на Гог, докато тази парфюмна линия има за цел да черпи от естетиката на произведенията по по - концептуален начин.

Управителят на музея Marijn Veraart твърди, че е от крайна нужда репутацията на Ван Гог, изкуството му и музеят да са предпазени и третирани с грижа и уважение. Разбира се, ароматите на художници и музеи не се оказват нещо ново. Нека сме реалисти - в 21ви век, е трудно за каквото и да било да бъде „ново”. Парфюмна линия от края на 90-те години на Ван Гог съществува и в миналото, но тази идея се явява като странен трик, който най-вероятно ще запълни и без това обширната селекция от принтове, калъвки за възглавници и тематични чайове в магазинчето за подаръци, вместо да доразвие мирогледа за Ван Гог.

Поради тази причина, много критици са скептични към идеята и задават въпроса „Има ли смисъл?” Отговорът пристига бързо и логично. Намираме се в разгара на треска по Ван Гог, като в момента почти 50 текущи изложби покриват само Америка. Освен това, пандемията драстично намалява доходите на всички музеи по света, та необичайни идеи като тази се явяват като добър начин да помогнат на бизнеса.

Както се казва - „Трябва и да се яде”. Колкото и неприятно да е, понятие като изкуството да се монетизира, се налага. Независимо дали въпросният аромат ще се получи, със сигурност ще се намери някой да го купи, когато първата бутилка дебютира през Август тази година. А ние оставяме скептицизма настрана, защото любопитството е в повече.

More Body