Следва

News Екстаз: Потенциалното ново гадже на Ей Род, новата Снежанка, тазседмичните драми на Кардашян, Telfar като олимпийски спонсор и още!

От My Beautiful Launderette до Power of the Dog - най-добрите LGBTQIA+ филми

В месеца на #товаепростолюбов 

Movies & TV преди 1 година

Не бе далеч времето, когато LGBTQIA+ филмите бяха рядкост в киноиндустрията, но днес някои от най-известните режисьори фокусират енергията си върху темата, а смелостта да посегнат към забранения плод им носи купища награди. За да отбележим Pride-месецът, както е по-познат юни сред цветните хора, представяме селекция, на която със сигурност ще се насладите >>>

Лунна светлина, 2016

Предлагайки запомнящ се нов поглед към традиционния жанр, разказващ за младежите на прага на пълнолетието, драмата на Бари Дженкинс от 2016-та печели широкото признание на критиката и грабва така желания Оскар за най-добър филм през 2017 г. (след първоначалното объркване, когато водещият погрешно обявява за победител La La Land). Филмът проследява икторията на младо момче на име Хирон, израстващо в Либърти Сити в Маями, което намира невероятен източник на мъдрост и съвети в лицето на местния наркодилър Хуан. С талантлив актьорски състав, включващ Треванте Роудс, Андре Холанд, Жанел Моне, Аштън Сандърс, Джарел Джером, Наоми Харис и Махершала Али, Moonlight засяга мощни теми като сексуалност, идентичност, общност и любов, и заслужава репутацията си на една от най-значимите филми на 21 век.

Синьото е най-топлият цвят, 2013

Този филм предизвиква огромен шум, когато излиза по екраните. Реакциите естествено са крайни - от абсолютно заклеймяване заради твърде "суровите" сексуални сцени, до възхитителни, възторжени похвали за таланта и смелостта на екипа. В главните роли са Адел Екзархопулос и Леа Сейду (преди Сейду да бъде избрана да играе в Джеймс Бонд). Живееща във Франция, 15-годишната Адел зърва синекосата студентка по изкуство Ема, докато пресича улицата. Не след дълго двете се срещат в лесбийски бар и постепенно създават дълбока емоционална и сексуална връзка. Филмът е нежна история за пълнолетието на затворената в себе си Адел, която се бори със сексуалната си идентичност и преминава във всепоглъщаща връзка - ще успее ли да устои на емоционалната тежест, която влюбването носи? Най-голямото тегло, разбира се, е разбиване на сърцето й.

Карол, 2015

„Карол" е базирана на романтичния роман „Цената на солта" от Патриша Хайсмит, преиздаден като „Карол" през 1990 г. В него участват Рууни Мара в ролята на Тереза ​​Беливенет, амбициозна фотографка, и Кейт Бланшет в ролята на Карол Еърд, бляскава зряла дама, която преживява труден развод. Тоалетите са невероятни - кожени палта, кохприни и яркочервени устни, докато Бланшет и Мара изпълняват ролите си с хладнокръвие и убийствен сексапил. На заден план във връзката е съпругът на Карол, Хардж, който подава молба до съдията да обмисли „морална клауза" срещу Карол, заплашвайки да разтръби хомосексуалността й, за да спечели попечителството над детето им.

Планината Броукбек, 2005

Режисиран от Анг Лий и с участието на Хийт Леджър и Джейк Гиленхал, филмът представя сложните емоционални и сексуални отношения между Енис Дел Мар и Джак Туист - герои от американския Див Запад между 1963 и 1983 г. Филмът печели множество награди, включително три Оскара от общо осем номинации. Действието се заражда някъде в планините на Уайоминг, където се срещат за първи път, наети да прекарат стадо овце. Впоследствие връзката им еволюира, носейки със себе си големи перипетии, докато двамата мъже продължават живота си, като се женят за различни жени, но все таки си организират дискретни бягства, маскирани като „риболовни излети".

Назови ме с твоето име, 2017

Този филм, режисиран от Лука Гуаданяно, се развива в провинция Северна Италия през лятото на 1983 г. Тимоти Шаламе е в ролята на Елио, 17-годишен италиански евреин, син на професор по археология, който кани 24-годишния аспирант Оливър (в ролята Арми Хамър) да живее със семейството му през лятото, за да му помогне с документите. Въпреки че Елио се възмущава от пристигането на Оливър в началото, приятелството им се развива по време на дългите им разходки в града. Елио индиректно признава чувствата си на Оливър и връзката започва. Малко повече от два часа филмът ни отвежда на пътешествие до Торино по време на опияняващо блажено лято.

Моята красива пералня, 1985

Класиран от BFI като 50-ия най-велик британски филм на 20-ти век, действието се развива в Лондон през годините на Тачър и илюстрира сложното разделение между пакистанската и английската общности, фокусираъки се върху Омар, изигран от Гордън Уорнеке, млад пакистанец в Лондон, и неговото събиране и евентуална романтична връзка със стария му приятел, уличен пънкар на име Джони, изигран от Даниел Дей-Луис. Двамата стават охранители и управители на пералня, първоначално собственост на чичото на Омар Насър. Ще попречат ли разликата в класите и страстите помежду им на общия им бизнес и отношения? Това си заслужава да се види.

Момичето от Дания, 2015

Датското момиче е биографична драма от 2015 г., базирана на едноименния роман от 2000 г. на Дейвид Ебершоф. Във филма участват Еди Редмейн в ролята на Лили Елба, една от първите, които открито се подлагат на хирургическа смяна на пола, и съпругата му Герда Вегенер, изиграна от Алисия Викандер. Действието се развива в средата на 20-те години в Копенхаген. Редмейн започва като популярния художник-пейзажист Ейнар Вегенер и след като разкрива женското си тяло пред съпругата си (когато предварително наетият женски актов модел закъснява), това разкрива истинската полова идентичност на Ейнар като жена, като каквато тя в крайна сметка избира да продължи живота си.

Държавата на Бог, 2017

Тази романтична драма е режисьорският дебют на Франсис Лий, в него играе ролята на Джош О'Конър като Джони, млад овцевъд, чийто живот се променя при пристигането на румънския работник-мигрант във фермата на семейството му в Йоркшир. Джони живее във фермата с баща си Мартин, който претърпява инсулт, и баба си, и поради ситуацията прекарва голяма част от времето си в стопанството. В свободното си време се налива с алкохол и има тайни сексуални срещи с други мъже. Тъй като здравето на бащата се влошава и връзката на Джони с новия фермер ескалира, това прави филмът изключително завладяващ.  

Всичко за майка ми, 1999

Макар че към този списък може да бъде добавена почти всяка от мрачните, пренаситени мелодрами на Педро Алмодовар от 1980-те и 1990-те, малко филми имат толкова голямо сърце - и световно влияние, все пак, след като взе Оскар за най-добър чуждоезичен филм - като All About My Mother от 1999 г. Разказвайки историята на Мануела, самотна майка, чиято скорошна смърт на сина я кара да се свърже отново с бащата на момчето, вече транссексуална жена, чувствителното, хуманизирано представяне на транс общността и нейните вълнуващи въпроси за майчинството и избраните семейства прави това е едно от най-ослепителните бижута в короната на Алмодовар.

Beau Travail (1999)

Този филм е като изложба, галерия, карусел от феноменални пейзажи, подкрепени с идеалните режисьорски избори. Далечно вдъхновен от новелата на Херман Мелвил Били Бъд, великолепният (и брутален) Beau Travail на Клер Дени разглежда ревността, мачизма и капаните на латентното желание на пазарите, нощните клубове и пустините на Джибути. Денис Лаван играе ролята на Галуп, помощник-готвач във Френския чуждестранен легион, който развива напрегнати и в крайна сметка опасни отношения с един от своите войници, красивия и способен комендант Бруно Форестие (Мишел Субор). Причинете си фините изпълнения и майсторската кинематография на Агнес Годар, дори да сте хетеро...

Силата на кучето, 2021

Разположен в Монтана през 20-те години на 20-ти век, "Силата на кучето“ описва напрежението и тайните, които се появяват, когато богат ранчо-собственик (Джеси Племънс) води новата си съпруга (Кирстен Дънст) и нейния син (Коди Смит-Макфий) да живеят с мрачния му брат каубой (Бенедикт Къмбърбач). Бавно горящ портрет на токсична мъжественост, който получи 12 номинации за Оскар и спечели Най-добър режисьор, филмът на Джейн Кемпион предизвика диалог за това дали има "красива, неопределима странност“ или "странна проблематичност“, да не говорим за крайният финес, с който се докосва темата за сексуалната ориентация, велик филм.

More Movies & TV