Следва

Taste Sofia: La Bottega, италианското сърце на София

Bottoms up! Божествена рецепта за прасковена лимонада с чай от млечен улонг

Пробвахме и я споделяме с вас, за да имате най-свежото и сладко лято 

Food преди 2 години

Рецептата за това божествено плодово питие е на Артър Мирасов, руснак, специалист по коктейлли и собственик на луксозен нощен бар в Москва. Основната съставка са свежи летни праскови, които се надяваме да вкусим възможно най-скоро, а тайната - млечен улонг.  Китайският чай от oolong, наричан още "тюркоазен чай", съчетава свойствата на зелен и черен чай, заради специфичния процес на ферментационна обработка, и е наситен с кремообразен млечен вкус. 

Нужни съставки за една чаша:

40 мл чай от млечен улонг
25 мл сироп от праскови
30 мл пресен сок от лайм
80 мл сода
Няколко резена консервирани праскови за украса

Начин на приготвяне:

Заливаме чайят със студена (задължително студена!) вода в съотношение 5 грама чай към 500 милилитра вода и го оставяме да се накисне при стайна температура в продължение на четири часа. След това прецеждаме и оставяме вече направения чай в хладилника. Изцеждаме сиропа от една консерва с праскови (той е отговорен за сладкия вкус на лимонадата, заради което не добавяме мед или захар). Изсипваме всички съставки във висока чаша, добавяме лед, сока от лайм (можете да удвоите дозата, ако искате да е по-кисела лимонадата), содата и гарнираме с резени пракова, мента или лимонени кори.

Mamma Mia, толкова вкусно! 

П.П.: Чай от млечен улонг си купуваме от най-близката чайна или магазин за билки, насипен и задължително силно ферментирал.  

More Food