Следва

Marc Jacobs, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Couture and street united: Travis Scott x Dior Men Spring 2022

Предчувствията за лятната мъжка колекция на Dior за 2022 се градят още откакто лейбълът обяви планове за колаборация не с кой да е, а именно с марката Cactus Jack на Травис Скот. Дългоочакваният момент настъпи.

All fashion преди 2 години

Травис Скот е един от най-големите музиканти в света, идол на Gen Z, живо олицетворение на модата в социалните медии, татко на детето на Кайли Дженър и прочие и прочие, т.е. това е класическият тип звезда, който седи на първия ред на шоутата на Ким Джоунс креативният директор на мъжкия Диор. 

Партньорството между артистът и Ким Джоунс маркира нова посока за Dior, за първи път работейки с музикант върху цяла колекция, а може би ще се окаже и нова посока за цялата модна индустрия, сливайки котюр и улична мода. Шоуто дебютира на Мъжката седмица на модата в Париж, като произведението включва много Ким Джоунс моменти - новаторски шивашки, очевидно луксозен текстил и нестандартни акценти - но също внимателно обединява тези кодове с характерния сарториален вкус на Скот. Концепциите са умно комбинирани една с друга, с неща като типичната скосена шарка на Dior, която тук е заместена с Jack, а традиционното използване на бижута от Dior е под формата на кактуси. Цветово, любимото кафяво на Травис, както и киселинно зелено, бели и розови нюанси преобладават на подиума. А малко преди шоуто той показа и тениска от колаборацията, посветена на покойния си колега Pop Smoke, което безспорно трогна феновете на цялата трап субкултура.

Ким Джоунс проговаря за самото начало на колаборацията им и разказва, че с Травис се запознават преди 6 години и не спират да поддържат връзка оттогава. Заедно дори са обсъдили фондация, която Скот иска да основе в помощ на креативни млади хора, които да учат в Parsons School of Art and Design, но не могат да си го позволят. Оттам решават да колаборират върху колекция; работейки с модна къща като Dior, това допълнително би подпомагнало подобен проект.

Креативният директор също добавя, че вдъхновението за финалния продукт идва от срещата на двата свята - този на Кристиан Диор и този на Травис Скот, по-специално градините им. И колкото и произволно да звучи, това не е никак случайно. Сетингът на ревюто е проектиран така, че едновременно да ни отвежда от градината от детството на Травис в Тексас до тази на Диор в Гранвил, Франция. Шоуто естествено е озвучено от Скот, като се дочуват тийзъри на нови парчета.


We love: Скот за Saint Laurent


От своя страна Травис Скот говори за работата си с Диор и историята си с колаборации, като казва, че хай-енд модата е част от метаверсията на нещата, които харесва и не разграничава колаборацията си с Dior от тази с McDonald’s. “Просто нещата, които харесвам в естественото си съществуване.”


Травис Скот, Ким Джоунс и модели от шоуто на афтърпарти, 2021г

„Стартирах фондацията с Parsons, за да помогна на децата в Хюстън да посещават училище пo изкуства. Има толкова креативни деца там и ако имат възможността да се включат в подобни програми, да покажат своите творчески идеи и съответно да бъдат видени, би било невероятно".


Травис Скот с аромат за Byredo


Случилото се е странна (и прекрасна) творческа алхимия, която едновременно вълнува и обединява модния и музикален свят в момента. Макар очакванията да са критиците да имат смесени чувства заради неочаквания характер на това кутюр лейбъл да колаборира със стрийт култура, подобен контраст няма как да не е вълнуващ. Освен това, в случая е замесена смелост и работата е толкова гениално свършена, че би било грехота да се изкажеш отрицателно.

More All fashion