Следва

Галерия: Виктория Бекъм на мачове, 12:0 за Пош Спайс

Почина Боряна Стробъл, българското момиче в Tesla

Българската следа в Tesla и филантроп Боряна Стробъл загина в трагичен инцидент на 19 юни, съобщава "Мениджър". Новината бе съобщена днес

Celebrities преди 2 години

38-годишната Боряна Стробъл, която е родена в Монтана, е била блъсната от автомобил, докато е карала колело по велоалея в Уошо Каунти, Невада, съобщава сайтът The Recursive.

Стробъл, която прекарва по-голямата част от детството си в Мездра, е живяла още в Австрия, Германия и Русия. През 2005 г. се мести в САЩ, където посещава Калифорнийския университет в Бъркли, където завършва икономика. По-късно академичният й път я отвежда в Станфорд, където завършва управление на стратегическите решения и риска.

През 2011 г. става част от екипа на Tesla, където първоначално е ръководител на отдела за възнаграждения, а след това оглавява отдела за системи, операции и анализ на данни в областта на човешките ресурси. По това веме Tesla все още е развиваща се компания. Тя споделя, че нуждата от предизвикателства и стимулираща среда я е накарала да избере кариера в бъдещият водещ производител на електрически автомобили.


Снимка: 24 Часа

Между 2015 и 2016 г. Стробъл работи като вицепрезидент с ресор откриване и развитие на таланти и култура във фондация Wikimedia, която стои зад сайта Wikipedia. През 2016 г. се завръща в Tesla, където ръководи различни програми. В този период Стробъл ръководи подразделението за бизнес анализ и операции на компанията и отговаря за разширяването на нови пазари и интеграцията след сливания.

В Tesla тя се запознава със съпруга си Джей Би Стробъл, който е главен технически директор на компанията. За Джей Би, Илън Мъск казва: "Ако не беше един обяд, който имахме с него през 2003-та, Тесла нямаше да съществува."

През 2015 г. двойката създава фондация „Стробъл“, която е фокусирана върху оказването на подкрепа на проекти в образованието, устойчивото развитие, социалните иновации и откриването и развиването на таланти и лидери по цял свят.

Стробъл участва активно в дейността на базирания в Силициевата долина Български Иновативен Хъб (Bulgaria Innovation Hub - BIH). Тя става ментор в организацията малко след създаването й през 2019 г. и се включва в мисията на BIH да ускори растежа и навлизането на пазара на САЩ за български стартиращи компании с висок потенциал.

Екипът ни изказва съболезнования на семейството на Боряна!

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 10 минути

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.