Следва

Lunchtime Shopping: 10 фита, вдъхновени от моделите на 90-те

Chanel, Fall 2021 Couture

Сватбата на модата и изобразителното изкуство

Runway преди 2 години

Когато започва да мисли за есенната колекция Висшата мода на Chanel за 2021-ва, Виржини Виар е поразена от поредица от снимки на Габриел "Коко“ Шанел, облечена във вдъхновени от 19-ти век кринолини, яростно модерни през 30-те години на 20-ти век. В онази особена ера партитата като повод за обличане на нещо странно, отдавнашно, смело, са форма на ескейпизъм, но тъй като сега гледаме към постпандемично бъдеще и докато седмицата на модата в Париж се разгръща в поредица от вечери и лични събирания, нежният романтизъм на Виар определено внушава оптимизъм.

Виржини говори и за още две жени-вдъхновителки на колекцията: известната импресионистка Берт Моризо, снаха на Мане, и кубистката Мари Лоренсин, ключова фигура в културния пейзаж на джаз епохата в Париж. Техните произведения включват портрет на самата млада Коко Шанел и защото както в изобразителното изкуство, така и във висшата мода Бог е в детайлите - дори изящните копчета имитират палитри на художник или нимфите ​​на Моне, изработени от мозайка от малки цветни кристали. Тези живописни вдъхновения се събират в колекция, характеризираща се с лекота на допира. Въздушен дух, опитомен в буйни поли с пера, рокли с цветя, костюми (изработени от туид, изтъкани от тесни нишки от разноцветен тюл и с панделка), кремави гащеризони (стилизирани с боа от пайети) дори булчинска одежда. напомняща ерата на къщата отпреди Втората световна война. 


 38-те романтични визии-картини са в галерията ни, а цялото ревю (красиво!) тук:

 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.