Следва

Street Style вдъхновения: Fall 2021 Couture модна седмица в Париж

"Не съм човек, който създава само суитчери и маратонки," Демна Гвасалия за Balenciaga, Fall 2021 Couture

Не казваме, че Balenciaga са най-добри, но го казваме  

Runway преди 2 години

Ожесточената и благородна елегантност за нашето време струи от  кутюр колекцията на Balenciaga. Звукът на въздишките на всички модни ентусиасти чува отново за първи път от 53 години, когато Кристобал Баленсиага последно създава Haute Couture колекция на марката. Мосю Баленсиага работи мълчаливо, за да фокусира публиката върху линията, кройките и присъствието на дрехите си. Така прави и Демна Гвасалия.

Изправен пред най-голямото изпитание в кариерата си, Гвасалия внася изключително достойнство в собствената си революционна визия за хората от 21-ви век, като същевременно почита един от най-великите дизайнери на 20-ти век. Това са разпознаваемата Демна и разпознаваемият Кристобал в едно. "Това е моята минута мълчание за наследството на Кристобал Баленсиага, но също така и мълчание, в което просто млъквам за секунда“, казва той. "Пандемията ме накара да взема тази минута мълчание - или няколко месеца мълчание - и наистина да разбера какво харесвам в това "metier“, както го наричаше Кристобал. Така разбрах, че не става въпрос за мода - всъщност обичам дрехите. Говорих за дрехи, дрехи, дрехи, а не мода." 

Всички знаем, че затова той първоначално стартира Vetements през 2014 г. с мисия да произведе гардероб с усещане за родова автентичност и принадлежност, но същевременно кодиран със социологическата ирония, която е незабавно прочетена, обичана и присвоена от маргинализираното тогава поколение на милениалите. Силата на този таланта му е това, което го отвежда до позицията творческия директор на Balenciaga и което създава тези зашеметяващи 63 визии.

Модният кутюр дебют на Демна характеризираме като строг, трезвен, черен, експанзивно екстравагантен в жестове си формите си. Креациите от тафта, засуканите вратовръзки, разкошните цветни бродерии и нестандартната драма на огромните яки са всичко това - смелост, сила, красота. Дънки в колекция висша мода виждаме рядко, ако не никога, но тези са ръчно изработени на оригинални американски станове, закупени от японски производители и поръчани от там. Подвигът, който той постига с тази ултра-амбициозна колекция, не е да загърби естетиката на уличния стил, а да се фокусира върху сензационно издигане на приобщаващите ценности на едно поколение. Увереност, величие, лекота: идеята да да "напои" тези дрехи с "модна привлекателност, стойка и отношение“, казва той.

"Хората ме мислят като някой, който проектира суитчери и маратонки - а всъщност не съм това. Наистина исках да покажа кой съм като дизайнер, като се има предвид наследството [на къщата], с което имам късмета да работя“, обяснява той. "Предизвикателство беше да се намери баланс между сливането на архитектурното наследство, историята и това, за което аз се застъпвам. Не обичам стандартизирана красота. Не знам защо красотата е красота "само тогава и тогава". Кристобал Баленсиага беше оригиналният кутюр творец, който нямаше време да работи за никого, освен за един специален клиент. Неговите модели рутинно се описват като чудовищно грозни от пресата, но днес - по свой собствен начин и във всякакви различни контексти, през нелепо дълъг период от време, Гвасалия намира това за вдъхновение.

В днешно време единият не може да замени другия - всичко трябва да съществува едновременно. Но в завръщането към физическото, реално време и ръчно съшитото настояще носи чувство, по-радикално от всички друго. "Не можем да гледаме само в бъдещето. Трябва да поглеждаме и в миналото, за да видим къде отиваме“, казва Демна. "Дрехите имат психологическо въздействие върху мен. Разбрах, че ме правят щастлив - и осъзнах, че това е целта на модата. Не става въпрос за лудостта и шумотевицата - а за "белия шум", цифровия хаос, който преживяваме. Същността на това е моята страст - разбрах, че модата е най-добрият начин да се изявявам и това ме пали."

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.