Следва

Най-тъжният принц на света: viral снимката на Джордж Кеймбриджски от снощи

Доктор Димитър Ковачев за красотата, доверието и ценните неща в живота

Smile & Seduce  

Health преди 2 години

Доктор Димитър Ковачев е изключителен стоматолог, когото поканихме на среща-разговор, докато беше в София, защото специалист от неговия ранг, при това пределно интересен събеседник, е удоволствие за екипа ни. Д-р Ковачев работи в Пловдив, има индивидуална практика от над 10 години и е специализиран в естетичната стоматология, което е и нашата тема, както сега, така и по принцип. Вярваме, че красивите и поддържани зъби, здравата и съблазнителна усмивка, и самочувствието, произхождащо от това, буквално отварят всички врати. Затова, пиейки кафето си под жаркото юлско слънце на София, разговаряме с д-р Ковачев за това как изглежда днес високопрофесионалната стоматология и какво да правим и какво да не правим, за да се чувстваме красиво в кожата си.

Преди да преминем към най-интересното, споменаваме мимоходом, че Димитър Ковачев е очарователен и увлекателен в разговора, при това по тема, която е сложна за дискусия, знае много по най-различни теми, отявлен фотографски фен е, обожава Гърция, има прекрасно семейство - красива съпруга, която е лекар, и дъщеричка, одрала кожата му, и е зодия Скорпион. Заклет пушач навремето, преминал през интелигентна бездимна алтернатива, днес  той не си и помисля да се връща назад. Ориентиран изцяло напред, в бъдещето, д-р Ковачев и много интересните му съвети и размишления следват >>>   

Винаги бъдете естетически, но и психологически изискващи от своя зъболекар

Хората често отиваме на зъболекар объркани - искаме едно, но искаме и съвсем обратното, в който момент "легализираните инквизитори" остават частично безсилни. Винаги се притесняваме от крайния резултат и от начина, по който нашите присъствие и настройка ще повлияят на работата на зъболекаря ни, но успокоението идва с думите: "Колкото и да е неориентиран някой човек, има едни определени реперни точки, към които ние трябва да се придържаме - да се спазват лицевите етажи, отношението между нюансите на кожата и зъбите, съобразени ли са те и с цвета на косата - така всичко става лесно, организирано за нас и спокойно за вас." Д-р Ковачев е абсолютно съгласен с нас и изискването ни не само за естетическа експертиза, но и за психологическо предразполагане в ситуация, предимно неприятна, като ходенето на зъболекар - това прави посещенията ни при него съвсем комфортни.

Добре изглеждащите и поддържани зъби са тези, които се приемат най-добре от пациента

"Дефектът за едни е ефект за други. Винаги, когато при мен дойде пациент, с когото не се познаваме, отделям едно определено време, в което да го опозная, да разбера как се възприема, какво харесва или не харесва не само в зъбите, но в себе си, доколкото е възможно да се узнае това "на първа среща". Най-важното за мен е, когато започнем лечение или процедура, вие да нямате въпроси и съмнения за крайния резултат." Това е най-модерният и присвоен от добрите зъболекари подход към приемането и харесването на усмивката. Субективната и лична практика, според д-р Ковачев, е това, което превръща зъбите ни в атрибут на красотата.

Женските чувства за естетика и стремежът ни към идеята да се чувстваме добре "в зъбите си" са нещо, с което трябва да се внимава

Както от страна на зъболекаря, така и от пациента. Естетическите намеси изискват голяма отговорност и разбирателство между двете страни. "При тях няма реален функционален проблем, а естетическа претенция, която ние, зъболекарите, искаме да удовлетворим и спазим, съответно се стремим всичко да е изчислено и преценено перфектно и професионално. Ако приемем, че корони, фасети или друга направена в устата ви корекция притискат венеца по начин, който е нехарактерен за личното оптическо възприятие, това е фактор, който не може да се понесе."  Изводът от тези така лични и внимателни думи е ние да сме осъзнати и непрекомерни в настройката си към промените.

Формата е по-важна от цвета

"Дори нюансирането на тона на зъбите да не отговаря на 100% на тези, които са им съседни, хамелеоновият ефект на полимера действа в наша полза. От друга страна, нищо не може да компенсира несъобразения ъгъл на проникване или некореспондиращата форма на конкретните зъби с тази на близките. Тогава хармонията се разваля неминуемо."

Най-модерното в денталната медицина в момента е...

"Освен избелването, това е поставянето на хиалуронови филъри. Аз не слагам филъри - аз харесвам жените такива, каквито са. Освен това моят чисто приятелски съвет, който давам, без да искам да укорявам колегите си, е пациентите да посещават козметични хирурзи." 

Как поддържаме зъбите си ние самите, когато гарантирано зъболекарят ни се е справил феноменално с тях на клинично ниво 

Суетата ни, придружаваща немалкото ни вредни навици - недоспиване, стрес, глезене със сладко, цитруси, вино, пушене - поне по няколко пъти на ден извиква притеснително в нас: О, не! В момента прецаквам зъбите си! Това е причината, поради която обичаме да се допитваме до специалисти - как да останем красиви и здрави, ако не можем съвсем напълно или бързо да изкореним онези прийоми, които всъщност ни вредят. "Всичко в случая зависи от пациента, но в никакъв случай не подхождайте тоталитарно към себе си. Категорично постепенното намаляване на храните и напитките, които всички знаем, че вредят на зъбите, помага. Също толкова категоричен и от личен опит убеден съм в това, че за пушачите, които не могат да откажат вредния навик, бездимните устройства за нагряване на тютюн като IQOS могат да помогнат много като намалят вредата от пушенето. Преминаването към към такава алтернатива помага изключително много за намаляване на риска и за подобряване на бактериалната флора на устата, дъха и най-вече цвета на зъбите и минималното натрупване на зъбен камък в сравнение с пушенето на горимите цигари. Фасадният ефект е голям, защото процесът на горене отсъства, твърдите прахови частици - катраните – тук отсъстват, а ситуацията с натрупванията на зъбен камък е несравнима с тази при пушачите..."  Д-р Ковачев е жив пример за човек, който от две кутии цигари в ученическите си години, става върл фен на бездимните устройства IQOS и впоследствие успява да откаже пушенето. Оказва се, потвърдено от специалист, че най-добрата ни алтернатива, когато не можем да изкореним някой вреден навик или guilty pleasure окончателно, е да намерим как да намалим вредата от него максимално - заменяме портокаловия фреш сутрин със сок от ябълка и целина, кафето със зелен чай, цигарите - с бездимно устройство. Tака венците и зъбите не се травмират, възпаляват, кървят. 

Пандемията се отразява на зъбите ни по-лошо, отколкото си представяме

Макар да приемаме сагата за приключена, последствията от пандемията на Ковид-19 са дълбоко засягащи психиката ни, включително почти всичко от външния ни вид - в това число кожа, коса, фигура, дори зъбите. "Колкото повече и по-често се влагаме в емоционалното си здраве и състояние, толкова по-добре изглеждаме. Когато сме стресирани и изморени, започваме тенденциозно да стискаме и търкаме зъби и абразирането се засилва значително. Има и тенденция, че с течение на годините и на базата на стрес се образуват по-често кариеси, зъбите да се развалят по-често, но всичко е изключително относително." Е, тук ние, а д-р Ковачев е на нашето мнение, даваме от себе си едно работещо за всички лекарство - забавление, радост, любов, почивка, грижа, смях.

Бонус: личната рецепта на д-р Ковачев за усмихнато лято

Говорим за Гърция, защото всички сме ориентирани към поне една почивка там, та, както всеки впечатляващ мъж редовно прави, докторът "ни светна" на своите любими летни неща и места. 
- Парга, Лефкада - "На 1 100 километра от София, но гледките и плажовете на това място са единствени. Неслучайно на Лефкада й казват "Малката Италия..."
- гр. Амалфи - "Той е като неаполитанската Ривиера! Място, на което душата остава..."
- с. Сивота - "Там има 22 плажа, единият от тях е така нареченият Св. Параскева, за съжаление е скалист, но откъм красота, Господ там е хвърлял чудеса и е казал "Вземете всичко!"

Д-р Ковачев работи в Пловдив, на адрес бул. "6ти Септември" 112А ет. 5, каб. 20 - отправяме се натам винаги когато ни заболи зъбче, или когато отново ни се прииска стойностен, забавен и удоволствен разговор като този!

More from View Sofia

Грозна на пръв поглед, съвършена - на втори: Ким Кардашян с чантата на сезона

Celebrities преди 1 година

На нас ни отнема вече трети месец да решим дали харесваме или не култовия модел на френската модна къща Balenciaga - Le Cagole, в превод "балаклавата", на вас ще ви трябва само един клик в анкетата най-долу, след като преди това обърнете внимание на детайлите и, най-вече, на приносителя на така желания аксесоар >>>  

Мозъчна мъгла - какво е и как се справяме

Health преди 1 година

Влизате в една стая и забравяте какво, за бога, сте търсили там. Разговорите с приятели съдържат твърде много паузи, докато преравяте мозъка си за точната дума. А опитът да се концентрирате върху книгата, която току-що сте купили, е равносилно на газене през меласа. Ето това са многото лица на мозъчната мъгла, страдание, което е невероятно често срещано и доста изтощително.  

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.