Доктор Димитър Ковачев за красотата, доверието и ценните неща в живота

Доктор Димитър Ковачев за красотата, доверието и ценните неща в живота

Smile & Seduce  

Доктор Димитър Ковачев е изключителен стоматолог, когото поканихме на среща-разговор, докато беше в София, защото специалист от неговия ранг, при това пределно интересен събеседник, е удоволствие за екипа ни. Д-р Ковачев работи в Пловдив, има индивидуална практика от над 10 години и е специализиран в естетичната стоматология, което е и нашата тема, както сега, така и по принцип. Вярваме, че красивите и поддържани зъби, здравата и съблазнителна усмивка, и самочувствието, произхождащо от това, буквално отварят всички врати. Затова, пиейки кафето си под жаркото юлско слънце на София, разговаряме с д-р Ковачев за това как изглежда днес високопрофесионалната стоматология и какво да правим и какво да не правим, за да се чувстваме красиво в кожата си.

Преди да преминем към най-интересното, споменаваме мимоходом, че Димитър Ковачев е очарователен и увлекателен в разговора, при това по тема, която е сложна за дискусия, знае много по най-различни теми, отявлен фотографски фен е, обожава Гърция, има прекрасно семейство - красива съпруга, която е лекар, и дъщеричка, одрала кожата му, и е зодия Скорпион. Заклет пушач навремето, преминал през интелигентна бездимна алтернатива, днес  той не си и помисля да се връща назад. Ориентиран изцяло напред, в бъдещето, д-р Ковачев и много интересните му съвети и размишления следват >>>   

Винаги бъдете естетически, но и психологически изискващи от своя зъболекар

Хората често отиваме на зъболекар объркани - искаме едно, но искаме и съвсем обратното, в който момент "легализираните инквизитори" остават частично безсилни. Винаги се притесняваме от крайния резултат и от начина, по който нашите присъствие и настройка ще повлияят на работата на зъболекаря ни, но успокоението идва с думите: "Колкото и да е неориентиран някой човек, има едни определени реперни точки, към които ние трябва да се придържаме - да се спазват лицевите етажи, отношението между нюансите на кожата и зъбите, съобразени ли са те и с цвета на косата - така всичко става лесно, организирано за нас и спокойно за вас." Д-р Ковачев е абсолютно съгласен с нас и изискването ни не само за естетическа експертиза, но и за психологическо предразполагане в ситуация, предимно неприятна, като ходенето на зъболекар - това прави посещенията ни при него съвсем комфортни.

Добре изглеждащите и поддържани зъби са тези, които се приемат най-добре от пациента

"Дефектът за едни е ефект за други. Винаги, когато при мен дойде пациент, с когото не се познаваме, отделям едно определено време, в което да го опозная, да разбера как се възприема, какво харесва или не харесва не само в зъбите, но в себе си, доколкото е възможно да се узнае това "на първа среща". Най-важното за мен е, когато започнем лечение или процедура, вие да нямате въпроси и съмнения за крайния резултат." Това е най-модерният и присвоен от добрите зъболекари подход към приемането и харесването на усмивката. Субективната и лична практика, според д-р Ковачев, е това, което превръща зъбите ни в атрибут на красотата.

Женските чувства за естетика и стремежът ни към идеята да се чувстваме добре "в зъбите си" са нещо, с което трябва да се внимава

Както от страна на зъболекаря, така и от пациента. Естетическите намеси изискват голяма отговорност и разбирателство между двете страни. "При тях няма реален функционален проблем, а естетическа претенция, която ние, зъболекарите, искаме да удовлетворим и спазим, съответно се стремим всичко да е изчислено и преценено перфектно и професионално. Ако приемем, че корони, фасети или друга направена в устата ви корекция притискат венеца по начин, който е нехарактерен за личното оптическо възприятие, това е фактор, който не може да се понесе."  Изводът от тези така лични и внимателни думи е ние да сме осъзнати и непрекомерни в настройката си към промените.

Формата е по-важна от цвета

"Дори нюансирането на тона на зъбите да не отговаря на 100% на тези, които са им съседни, хамелеоновият ефект на полимера действа в наша полза. От друга страна, нищо не може да компенсира несъобразения ъгъл на проникване или некореспондиращата форма на конкретните зъби с тази на близките. Тогава хармонията се разваля неминуемо."

Най-модерното в денталната медицина в момента е...

"Освен избелването, това е поставянето на хиалуронови филъри. Аз не слагам филъри - аз харесвам жените такива, каквито са. Освен това моят чисто приятелски съвет, който давам, без да искам да укорявам колегите си, е пациентите да посещават козметични хирурзи." 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.