Следва

Fendi, Fall 2021 Couture

Maison Margiela, Fall 2021 Couture

"Ефектът на времето, морето, луната, стихиите си играе с моята психика" - Джон Галиано 

Runway преди 2 години

Хайде сега някой да каже, не на шега, виждал ли е по-ужасяваща и едновременно божествена колекция... Че сме константно влюбени във всичко, идващо с етикет Maison Margiela - влюбени сме, но тази колекция, с цялата й културна и концетуална натовареност, изваяни във формата на досущ съвършено облекло е 100/100 една от най-добрите на Кутюр модната седмица в Париж. "Идеята за това как всички се чувствахме през пандемията, поставени на колене от Майката природа," казва Джон Галиано за създаването на неговата колекция Maison Margiela Arstisanal, която той придружава с епичния филм "A Folk Horror Tale". Коментарът на Галиано е емблематичен. Романтична, мистериозна, непокорна, стихийна - тази колекция е за обезпокоителна борба с природните елементи, под силата на които дрехите (и кадрите на тези дрехи) се движат към най-красивите с форми. 

В това, което е може би най-личната от всички негови колекции, е домашният еквивалент на висшата мода - триумф на емоционално ориентирани експерименти с материии, цветове и идеи. Той достига до готическа, пътуваща във времето проява на износени, изтъркани, древни на вид дрехи, концентрирани върху идеята за изолирана общност от рибари, които се борят за оцеляването си с морето. Първата му историческа отправна точка са стари снимки на холандски рибари - специфичните традиционни линии на техните малки якета, обемни панталони, пуловери от и дървени саба. Друга - легендата за крал Канут, чиито хора го принуждават да заповяда на прилива да се оттегли и който, проваляйки се, им предава короната си, признавайки, че само Бог е отговорен. Разбитата огледална корона изигрва рефренна роля, преработена в сцени, представящи зловещ средновековен ритуал, случващ се в продължение на векове.

Идеята за хора, живеещи в милостта на неконтролируеми сили и стихии, е абсолютната, страшна, но и велика идея, която катализира създаването на толкова прекрасна мода. Цялата колекция е в галерията ни, надолу - близки детайли от страшната фолклорна история, филмът е малко повече от час, препоръчваме горещо на всеки, който обича мода, изкуство, природа, добри истории, красиви дрехи. 

 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.