Следва

Всички носят: Каквото носеше Кристина Агилера преди 20 години

76+6 причини да кажем на сутиена Adios! завинаги

Говорим си за утопичната реалност, в която сутиени н-я-м-а! 

All fashion преди 2 години

Какво трябва да се случи, за да се освободим от хватката на сутиена? Оказва се, че глобална пандемия. Да нямаме задължението да присъстваме някъде, докато световна катастрофа се случва навън, води до успеха най-накрая да приоритизираме комфорта. Бавно прогресираме от това да сваляме сутиените си възможно най-рано през деня, през това да ги носим само в онлайн срещи, до там, че да не ги обличаме изобщо - тези ужасяващи банелени чудовища, които ни карат да се чувстваме, сякаш предстои да бъдем някъде, да сме готови и представителни за обществото. И докато няма къде да идем, да се налага да се разпореждаме със сутиените си, ни се струва ненужно. Тези обстоятелства, в които сме безсилни, ни накараха да се чувстваме всъщност повече от прекрасно, заради което взехме почти тържественото решение да не носим сутиен (почти) - изброяваме 7-те причини, заради които си заслужава и вие да се "откажете от традицията" и да хвърлите сутиена в бездната на недолюбваните притежания. 

По време на локдауна сутиенът слезе с десетки позиции надолу в списъка с нужни неща и се нареди някъде покрай това да имаме план, без сме сигурни в "приоритета". Лятото също е време, в което игнорирането на тази част от облеклото е почти традиция, но докато светът се превръща в по-безопасен и срещите с хора, които не сме виждали от цяла вечност, дебнат отвсякъде, лашкащите гърди привличат внимание, което обаче не ни притеснява никак... 

1. Много жени се сблъскват с трудността да нацелят правилните размер и форма, когато избират сутиен. Връзката между сутиените и рака на гърдата не е новост - проблемът е срързан с пристягането, което сутиенът причинява, и ефектът, който нанася върху лимфната циркулация. Трикчето, което много дами използват със закупуването на по-малък размер сутиен с цел зрителна измама, всъщност води до компресирането на тези лимфни съдове, предотватявайки правилното елиминиране на течности и токсини в гърдите, което пък води до нарушаването на имунната фукнция и способността й да се бори с развитието на ракови клетки. Още от 30-те години на миналия век тези факти са известни на лекарите, тъй като случаите на рак на гърдата измежду "цивилизовани” жени са много повече, на фона на неколонизираните места по света, където е позволено на жените да не затормозяват гърдите с дрехи - и въпреки знанието, сутиенът е превърнат в социална норма. 

2. За някои, звръщането на сутиена в ежедневието е обвързано с чувството, че краят на пандемията наистина настъпва - възстановяване на стабилността, ако щете. Това само по себе си е доста дълбок поглед над нещата. Има жени с професии, в които неносенето на подкрепящия бюста дявол, би се сметнало за неуместно и проява на неподчинение. От друга страна обаче, едно е да пуснеш гърдите на свобода, докато гледаш запленено поредния епизод на "Бриджъртън", и съвсем различно е да ти пречат и да те засрамват, докато си на работа и трябва да функционираш. В този случай, единственият компромис, който можем да направим са бралетите, но нищо повече...

3. Ние, жените, от малки растем в омагьосания кръг на това непрекъснато да гоним модерните разбирания на обществото за красота. Сами се подлагаме на гладуване, за да се намъкнем в неудобни дизайни, предназначени да ни направят по-красиви, каквито "трябва” да изглеждаме. Така че захвърлянето на сутиените във вечността може да се окаже и интерпретация с политическо-социален привкус, но уверяваме конспираторите, че решението е базирано на комфорт, а не на политика (да, знаем, че по принцип всичко решение, което жена прави с тялото си, без да позволява на някого да й диктува, е политическо решение).

4. Ако не друго, то поне светът ни е дал неограничен избор от стилове и приложения на сутиените - дантели, сатен, с презрамки, без, повдигащи, оформящи с подплънки и пр. Това е моментът, в който е нужно да отбележим, че случаят с избирането на подходящо бельо с цел естетика и сексапил за половинката също е невалиден. Сигурни сме, че той (или тя) би ви се зарадвал/а много повече без сутиен.

5. Ако здравето и социалната ви позиция не са достатъчни причина да се откажете от това зло, то поне помислете за бюджета си. Цената на сутиените е по-висока спрямо функцията им.  "Италианската” дантела или "френския” дизайн изобщо не оправдават затвора, който ще причините на гърдите си.

6. Освен всичко това - през лятото гърдите се подуват, отпускат и зърнатата понякога се показват, и това са просто нещата от живота. След изминалата година чувстваме, че има по-важни неща, за които да се притесняваме, от това как да обуздаем две парчета красива плът. Това е лятото на ваксинациите и връщането към старото нормално, затова сутиените с техните презрамки, банели, чашки и дантели, да се отдръпнат - тук сме, за да се забавляваме - свободни.

7. Последната ни причина идва в галерията ни, със 76 звездни стилови примера за това колко естетично и усмихващо е ходенето без сутиен!  

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 7 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.