Следва

250 часа от Олимпийските игри по БНТ

Всички номинации за Emmy 2021: Големи разочарования и още по-големи радости

"Емили в Париж" влиза в играта, "Girls5eva" е аут, а по всичко личи, че "Хамилтън" няма да спре да обира всички награди  

Movies & TV преди 2 години

Хем разбираме, хем не разбираме съответно номинираните за престижната ангелска статуетка, изброяваме надолу кои филми и сериали влизат в категорията "достойни", кои не можем да си обясним как са номинирани, кои трябваше да бъдат... Поне, както всичко, което се случва в света на изкуството в момента, ситуацията е spicy! 25-те хиляди члена на Академията за телевизонни изкуства и науки отсъдиха така: 

Журито вдига утвърдително палец и казва Oui на "Емили в Париж"

След като публиката критично повдига вежди, когато комедията печели две номинации за "Златен глобус", се съобщава, че членовете на Асоциацията за чуждестранна преса в Холивуд са поканени в Париж за луксозно двудневно пътуване в оригиналния "дом" на шоуто , Paramount Network. Това разкритие, което отчасти предизвиква негативни реакции в целия бранш срещу асоциацията, прави твърде малко вероятно сапуненото шоу да спечели любовта на Телевизионната академия. Но ето че сериалът с участието на Лили Колинс (който започва да снима втори сезон през май) изглежда има и много фенове сред членовете на Еми и спечелва номинация за комедиен сериал, в която категория ще се конкурира с "Hacks", "Pen15" и "Тед Ласо". Вероятността за победа почти не съществува, но номинацията сама по себе си е една от най-големите изненади на тазгодишните награди.


"Емили в Париж" с втори сезон, за кое се вълнуваме


"Girls5eva" отпада...

В ретроспекция може би е твърде много да поискаме Girls5eva да пробие в шумотевицата около Еми. Една шантава комедия в чисто нова стрийминг мрежа (дори в нея да участват имена като Тина Фей и Сара Барей), не изглежда достатъчна, за да придаде на съвременното порти-момиче необходимото внимание, но все пак смятаме, че продукцията заслужаваше шанс... Гледайки звездата Рене Елис Голдсбъри и виждайки списъка с номинирани песни, които не са наполовина толкова добри, колкото "4 Stars", е трудно да не се вбесим, че повечето от членовете на журито явно не отделят време да осмислят видяното на екрана. Утешителната новина е, че поне вторият сезон е гарантиран и шанс за развитие догодина има.

В ретроспекция може би е твърде много да поискаме Girls5eva да пробие в шумотевицата около Еми. Една шантава комедия в чисто нова стрийминг мрежа (дори в нея да участват имена като Тина Фей и Сара Барей), не изглежда достатъчна, за да придаде на съвременното порти-момиче необходимото внимание, но все пак смятаме, че продукцията заслужаваше шанс... Гледайки звездата Рене Елис Голдсбъри и виждайки списъка с номинирани песни, които не са наполовина толкова добри, колкото "4 Stars", е трудно да не се вбесим, че повечето от членовете на журито явно не отделят време да осмислят видяното на екрана. Утешителната новина е, че поне вторият сезон е гарантиран и шанс за развитие догодина има.

"Хамилтън" отново е сред топ изборите

Любимата сценична пиеса, превърната във филмов проект на Disney +, не се отказва от триумфа си, спечелвайки си цели 12 номинации. Това е основната изненада по няколко причини. Първо, раждат се известни противоречия преди гласуването, когато Disney + представя проекта в специалната (предварително записана) категория, но тъй като няма съответна актьорска секция за тази категория, актьорите биват изпратени в телевизионната филмова група. И второ, актьорите се състезават срещу актьори от категорията за кратки сериали, може би най-конкурентната група тази година. И все пак седемте члена на ансамбъла (Лин-Мануел Миранда, Лесли Одъм Джуниър, Рене Елис Голдсбери, Филипа Соу, Давид Дигс, Джонатан Гроф и Антъни Рамос) печелят индивидуални номинации. За онези, които струят от любов шп "Хамилтън", може би това е утехата от потенциалното бъдещо разочарование, тъй като няколко от тези актьори участват и в други сценарии, за които действително могат да бъдат номинирани - веселата роля на Голдсбери в "Girls5eva", силните изпълнения на Дигс и Рамос в "Добрият Лорд Птица" и "Психотерапия", съответно.

"Малката брадва" обърква всички

Говорейки за объркване в категориите, "Малката брадва" на Amazon ни вкарва в дилема "дали е сериал или е филм?", откакто дебютира в платформата през ноември. Три от петте епизода (или късометражни филми?) дебютират на филмовия фестивал в Ню Йорк, а проектът на Стив Маккуийн печели най-добрата комбинация от наградите на Асоциацията на филмовите критици в Лос Анджелис. За наградите "Златен глобус" той е номиниран в категорията за кратки сериали или телевизионни филми (а звездата Джон Бойега печели номинация за поддържащ актьор). Така че може би цялото объркване е твърде голямо за телевизионната академия, която не дава на сериала номинация за сериал (той се състезава в категорията за кратки филми), както и никакви номинации за актьорско майсторство. 

Лошият тайминг на "Страната на Лъвкрафт"

"Страната на Лъвкрафт" взема 18 номинации за Еми само дни след като HBO обявява, че ще бъде отменен вторият сезон на продукцията. Това е космическа несправедливост, която съпътства темата на шоуто за реалната социална несправедливост. Шоурънърът Миша Грийн развълнува всички почитатели на сериала в Twitter, хвалейки се с планирания вече сюжет за втори сезон на "Страната на Лъвкрафт" и заявявайки, че това ще бъде алтернативна история за Съединените щати. В този нейн свят САЩ са известни като суверенните щати на Америка и са разделени на четири територии: "New Negro Republi" на югоизток, огромните „Tribal Nations" на запад, “Jefferson Commonwealth” от Нова Англия и участък в средата на континента, известен като „Whitelands". Въпреки готовата идея и концепция, която на практика ще остане нереализирана, 18 номинации са си 18 номинации... честно ли е това?

"Добрият лорд птица" на Итън Хоук не можа да полети

"Добрият Лорд Птица", излъчен премиерно миналата година и излъчван ежеседмично в Showtime, не се възползва от големото влияние на Disney + или Netflix - двете стрийминг платформи, най-доминантни на TV-пазара в момента. Освен това не е най-свежата продукция. Ни най-малко. Все пак, номинираният за Оскар филм е пламенно, трагикомично откровение. Персонажът дава всичко, с което разполага, докато шоуто се разгръща в най-тревожните времена на американската история. Хоук е съавтор и автор на поредицата, допринасяйки за разтърсващия диалог и строгата епизодична конструкция - свидетелство за огромния му цялостен принос към продукцията. Това, че е напълно игнориран от Телевизионната академия, е истински срам...

Е, такива са драмите и сагите, съпътстващи реалните драми и саги на наградите Еми за тази година, надолу, по категории, изброяваме всички включени, а церемонията ще се състои на 20 септември, когато View Sofia ще обяви и всички победили. Имаме задачада дотогава да изгледаме всичко от следните: 

Изключителен драма сериал
"Момчетата"
"Бриджертън"
"Короната"
"Мандалорецът"
"Страната на Лъвкрафт"
"Историята на прислужницата"
"Поза"
"Това сме ние"

Изключителен комедиен сериал
"Black-ish"
"Кобра Кай"
"Pen15"
"Емили в Париж"
"Hacks"
"Тед Ласо"
"Стюардесата"
"Методът Комински"

Главна мъжка роля в драматичен сериал
Реге-Жан Пейдж, "Бриджертън"
Стърлинг Браун, "Това сме ние"
Били Портър, "Поза"
Джонатан Майорс, "Страната на Лъвкрафт"
Матю Рис, "Пери Мейсън"
Джош О'конър, "Короната"

Главна женска роля в драматичен сериал
Ема Корин, "Короната"
Оливия Колман, "Короната" 
Узо Адуба, "Психотерапия"
Елизабет Мос, "Разказът на прислужницата"
Джърни Смолет, "Страната на Лъвкрафт"
Емджей Родригес, "Поза"

Второстепенна мъжка роля в драматичен сериал
Майкъл К. Уилямс, "Страната на Лъвкрафт"
Брадли Уитфорд , "Разказът на прислужницата"
Макс Мингела, "Разказът на прислужницата" 
О. Т. Фагбенле, "Разказът на прислужницата"
Джон Литгоу, "Пери Мейсън"
Тобиас Мензис, "Короната"
Джанкарло Еспозито, "Мандалорецът"
Крис Съливан, "Това сме ние"

Второстепенна женска роля в драматичен сериал
Джилиън Андерсън, "Короната"
Хелена Бонам Картър, "Короната"
Емералд Фенел, "Короната"
Ан Доуд, "Разказът на прислужницата" 
Ивон Страховски, "Разказът на прислужницата" 
Самира Уайли, "Разказът на прислужницата" 
Маделин Брюър, "Разказът на прислужницата" 
Аунджану Елис, "Страната на Лъвкрафт"

Главна мъжка роля в комедиен сериал
Джейсън Съдейкис, "Тед Ласо"
Антъни Андерсън, "Black-ish"
Майкъл Дъглас, "Методът Комински"
Уилям Мейси, "Безсрамници"
Кенан Томпсън, "Кенан"

Главна женска роля в комедиен сериал
Ейди Браянт, "Shrill"
Джийн Смарт, "Hacks"
Алисън Джени, "Мама"
Кейли Куоко, "Стюардесата"
Трейси Елис Рос, "Black-ish"

Второстепенна мъжка роля в комедиен сериал
Боуен Янг, Saturday Night Live
Кенан Томпсън, Saturday Night Live
Бретт Голдстин,  "Тед Ласо"
Брендън Хънт,  "Тед Ласо"
Ник Мохамед,  "Тед Ласо"
Джереми Суифт,  "Тед Ласо"
Пол Райзър, "Методът Комински"
Карл Клемънс-Хопкинс, "Hacks"

Второстепенна женска роля в комедиен сериал
Кейт Маккинън, Saturday Night Live
Сесили Стронг, Saturday Night Live
Ейди Браянт, Saturday Night Live
Рози Перез, "Стюардесата"
Хана Айнбиндер, "Hacks"
Хана Уодингам, "Тед Ласо"
Джуно Темпъл, "Тед Ласо"

Забележителен лимитиран сериал
"Чичо Франк"
"Любовта на Силви"
"Осло"
"Робин Робъртс представя: Махалиа"
"Доли Партън: Коледа на площада"

Главна мъжка роля в лимитиран сериал или филм
Пол Бетани, "Уандавижън"
Хю Грант, "Отмяната"
Юън Макгрегър, "Халстън"
Лин-Мануел Миранда, "Хамилтън"
Лесли Одъм Джуниър, "Хамилтън"

Главна женска роля в лимитиран сериал или филм
Кейт Уинслет, "Мер от Ийсттаун“
Микаела Коел, "I May Destroy You"
Аня Тейлър-Джой, "Кралски гамбит"
Елизабет Олсън, "Уандавижън"
Синтия Ериво, "Геният"

Поддържаща мъжка роля в лимитиран сериал или филм
Джийн Смарт, "Мер от Ийсттаун“
Джулиан Никълсън, "Мер от Ийсттаун“
Катрин Хан, "Уандавижън"
Филипа Соу,"Хамилтън"
Рене Елис Голдсбери, "Хамилтън"
Моузес Инграм, "Кралски гамбит"

Поддържаща женска роля в лимитиран сериал или филм
Давид Дигс, "Хамилтън"
Джонатан Гроф, "Хамилтън"
Антъни Рамос, "Хамилтън"
Томас Броуди-Сангстър, "Кралски гамбит"
Евън Питърс, "Мер от Ийсттаун“
Паапа Есиеду, "I May Destroy You"

Забележителен гостуващ актьор в драматичен сериал
Кортни Ванс, "Страната на Лъвкрафт"
Чарлс Данс, The Crown "Короната"
Дон Чийдъл, "Сокола и Зимния войник"
Тимъти Олифант, "Мандалорецът"
Карл Уедърс, 
"Мандалорецът"

Забележителна гостуваща актриса в драматичен сериал
Алексис Бледъл, "Разказът на прислужницата" 
Макена Грейс, 
"Разказът на прислужницата" 
Клеър Фой, 
"Короната"
Филися Рашад, This Is Us "Това сме ние"
Софи Оконедо, "Ratched"

Забележителен гостуващ актьор в комедиен сериал
Алек Болдуин, Saturday Night Live
Дейв Шапел, Saturday Night Live
Даниел Калуя, Saturday Night Live
Даниел Леви, Saturday Night Live
Морган Фрийман, "Методът Комински"

Забележителна гостуваща актриса в комедиен сериал
Мая Рудолф, Saturday Night Live
Кристен Уийг, Saturday Night Live
Иса Рей, "A Black Lady Sketch Show"
Джейн Адамс, "Hacks"
Бернадет Питърс, "Необикновеният плейлист на Зоуи"
Ивет Никол Браун, "A Black Lady Sketch Show"

 

More Movies & TV