Следва

Нова порция снимки на Сара Джесика Паркър и другарки от продължението на "Сексът и градът"

Истинската история за това как принц Чарлз си пада по лейди Даяна Спенсър

В нашумелия сериал The Crown, първата среща на двойката се провежда в Althorp, а Даяна е облечена като горска нимфа, която репетира „Сън в лятна нощ". Така ли са нещата обаче в "живия" живот?  

Celebrities преди 2 години

Сериалът The Crown получи 10 номинации за тазгодишните награди Еми, а ние го знаем почти наузист. Силната драматична сага направи така, че целият свят да се разрови наново в летописа на живота на британското кралско семейство, защото той буквално изобилства от невероятно интересни моменти, които всеки от нас, без да е член на аристократичен род, често припознава и в случките от собственото си битие. Днес сервираме нова порция исторически кралски моменти от края на 70-те години, залегнали като важна част от случващото се в четвъртия сезон на "Короната", който дебютира през зимата на 2020-та. Става въпрос за момента на появата на лейди Даяна Спенсър в живoта на Чарлз, старта на връзката й с принца и ранното й, драматично развитие като чисто нов член на кралското семейство. 

Следва реалната история за това как и къде принц Чарлз и лейди Даяна се срещат за пръв път, докато той е на 29, а тя - на 16, и как тази невероятна среща три години по-късно предизвиква съюз, който влиза в кралската история и вълнува лично целия свят. 

Тийнейджърска среща с принц

През 1977 г. лейди Даяна Спенсър, тогава 16-годишна, е представена за първи път на 29-годишния принц Чарлз. Чарлз присъства на парти в Althorp, семейния дом на Спенсър, като гост на най-голямата сестра на Даяна, лейди Сара Маккоркудале. По това време Чарлз поддържа спорадичен флирт със Сара, доста разкрепостена аристократка, която никак не се свени да прави достояние на репортерите кралския си роман, споменавайки, че има хранително разстройство, „хиляди гаджета" и никакво намерение да се омъжва за Чарлз „Без значение дали той е последният просяк или самият Крал на Англия". Според източници, близки до кръговете, връзката се разпада малко след като Чарлз прочита статията й и реагира веднага: „Току-що направи нещо невероятно глупаво".


Charlie's Angels: С кого се среща принц Чарлз преди лейди Даяна Спенсър?


Въпреки че сестра й не е изгонена от близкото обкръжение на принц Чарлз, за ​​Даяна романсът е съвсем друга история. В „Хрониките на Даяна" Тина Браун пише, че Даяна заявява котегорично пред приятелите си, че един ден ще се омъжи за Чарлз, добавяйки, че той ще бъде „Единственият човек на планетата, който няма да има право да се разведе с мен". По-късно Даяна споделя с биографа Андрю Мортън, автор на „Даяна: Нейната истинска история", че първите й мисли за Чарлз не са особено емоционални. Напротив, първата й констатация за бъдещия й мъж е буквално: „Боже, какъв тъжен човек".

В интервюто си за годежа през 1981 г. Чарлз казва: „Помня колко весела, забавна и привлекателна 16-годишна жена бе тя. Искам да кажа, страхотно забавление, подскачащо и изпълнено с живот".

Събиране в Съсекс

Едва три години след тази първа среща, Чарлз и Даяна се срещат отново. През юли 1980 г. и двамата са поканени на барбекю през уикенда в къщата на приятел - Филип де Пас в Съсекс.

„Помолиха ме да остана с някои приятели в Съсекс и тогава чух да казват: „О, и принцът на Уелс остава", а аз си помислих:„ Не съм го виждала от векове " - думите са на Даяна, слуша ги треньорът й, който по-късно ги споделя с екипа на документалния филм на Channel 4 „Даяна: по нейните собствени думи".

Ди разказва още: „Той току-що се беше разделил с приятелката си, а приятелят му Маунтбатън току-що бе загинал. Казах си, че би било хубаво да го видя. А и бях впечатлена. Седях там, той влезе, а аз си помислих: "Е, този път съм наистина впечатлена."

Според Даяна, Чарлз също е впечатлен от нея. „Той е напълно хлътнал по мен." И добавя: „Говорихме за Маунтбатън и неговата приятелка, и аз казах: „Сигурно си много самотен." И още: „Жал ми е да си представя как вървиш по пътеката с ковчега на Маунтбатън отпред, това е ужасно, имаш нужда от някой до теб." При което той се хвърли върху мен и започна да ме целува, а аз си помислих: „Уауууу, не така правят хората обикновено". Той ме държа в обятията си през цялата останала вечер, следвайки ме наоколо като кученце." 


Who is he: Луис Басуалдо, учителят на принц Чарлз по флиртуване


Даяна признава, че тези ранни срещи с принца са доста тягостни: „Той не си пада много по ухажването. Звънеше ми всеки ден в продължение на седмица, след това не ми говореше три седмици. Много странно. Помислих си: „Ок. Той знае къде да ме намери, в случай, че иска." Тръпката, когато звъннеше, беше невероятна. Мислех, че останалите три момичета в общия ни апартамент ще полудеят."

Едва когато Даяна прекарва един уикенд в Balmoral като гост на принц Чарлз, таблоидите, точно на 8 септември 1980 г., обявяват: „Той отново е влюбен", разпространявайки новината по целия свят.

Съобщава се, че двойката общува предимно чрез телефонни разговори в онези ранни дни, като източници допълват, че двамата се срещат точно 13 пъти, преди Чарлз да й предложи.

Кралски годеж

Казват, че Даяна и Чарлз излизат около шест месеца, преди Чарлз да подгъне коляно пред нея. На 24 февруари 1981 г. Бъкингамският дворец съобщава новината с изявление: „С най-голямо удоволствие кралицата и херцогът на Единбург съобщават за годежа на своя любим син, принцът на Уелс, с лейди Даяна Спенсър, дъщеря на граф Спенсър и уважаемата г-жа Шанд Кид."

Чарлз задава заветния въпрос само три седмици преди това и по време на интервю за радиото на Би Би Си казва: „Тя планираше от доста време да пътува до Австралия с майка си и аз си казах: Е, тогава ще я попитам, тъкмо ще има шанс да си помисли и да реши иска или не". Въпреки шанса да отложи отговора, Даяна отвръща на секундата с "да". На въпроса как ще се справи с ролята си на бъдеща кралица, Даяна отговаря: „Е, това, естествено, е доста обезсърчително, но се надявам, че няма да е твърде трудно, а и с принц Чарлз до мен не мога да сбъркам."

Според статия в Guardian от онова време, сестрата на Даяна, лейди Сара, казва пред журналисти: „Представих ги един на друг. Аз съм Купидон."

По-късно бъдещата принцеса на Уелс припомня „ужасното" интервю за годежа си, казвайки на своя биограф: „Този ​​нелеп мъж ми пита:„ Влюбена ли си? " И аз си казах: „Какъв дебелашки въпрос." Отговорих: „Да, разбира се, че съм", а Чарлз се обърна и каза: „Каквото и да означава любовта." Това ме хвърли в транс. Помислям си: „Какъв странен отговор." Бях травмирана." 


40 години от "Каквото и да означава любов" или деня на годежа на Чарлз и Даяна


Принц Чарлз и лейди Даяна Спенсър се венчават в катедралата "Сейнт Пол" на 29 юли 1981 г., малко повече от пет месеца след официалното обявяване на годежа им. Сватбата, гледана от 750 милиона души по света, често е наричана „последното голямо държавно събитие на 20-ти век".

Двамата продължават живота си, имат две деца - принц Уилям, престолонаследникът, и принц Хари, но връзката им започва да се разпада в края на 80-те години и през 1992 г. двойката се разделя, а официалният развод е факт от 1996 г. През август 1997-ма Лейди Дана загива в автомобилна катастрофа в Париж.  

More Celebrities