Следва

Trend Report: ТенденцииТЕ от всички Resort 2022 колеции

"Clueless” на 26: Как биха изглеждали баровките AS IF живееха сега?

Ако ви каже, че не е гледала "Баровки“ - малка е за вас!

Shopping преди 2 години

Малко продукции на поп-културата оставят отпечатък върху модата като “Баровки“. Тази седмица тийн комедията от 90-те празнува годишнина и на фона на възраждането на новото поколение, от Vogue ни срещат с костюмния дизайнер на култовия филм. Именно заради Мона Мей, главните героини от "Баровки“ - Шер и Дион остават лайфстайл музи вече две десетилетия и на няколко поколения тийнейджърки. През 95-та Шер избира аутфита си сутрин чрез компютър, генериран с дрехите от целия й гардероб, което изстрелва филма в бъдещето. Предвиждайки същото това бъдеще, Мона Мей процедира с новаторски нюх в работата си по филма: "Във времето, в което всеки беше или твърде облечен или не достатъчно облечен, аз направих ремикс - представих дрехи втора ръка, дрехи от хай-енд марки и дрехи от моловете“ - което всъщност се оказва реалността на днешното изкуство на шопинга.

Стилистът разказва, че си представя Шер и Дион като онези момичета, които биха пътували до парижките ревюта, за да търсят находки право от истинския моден източник - точно като нея самата. Разказът задълбава със споменаването на Алиша Силвърстоун (в ролята на Шер) и Стейси Даш (в тази на Дион): "Особена беше работата с Алиша, тъй като трябваше да я понаучим как да носи дизайнерски дрехи, защото тогава тя беше още дете, хипи активист в зародиш“ спомня си Мей. "От друга страна имахме и Стейси, която вече разбираше от мода, знаеше какво да иска от всяка кройка и кое как трябва да й стои... и това сякаш са общите неща, които зрителите намират межу себе си и героините. Шер е себе си по начин, различен от този на Дион, която е по-фънки и по-скандална,“ разсъждава тя.

В духа на разговора се обсъжда и как биха изглеждали Шер и Дион като баровки през 2021-ва.
Костюмният дизайнер започва още от самото начало: "Шер винаги е в крак с модата, дори с трендовете в технологията, затова най-вероятно притежава един такъв iMac, който съхранява дигиталния й гардероб, от който да избира тоалетите си всеки ден – също така, непременно трябва да е розов!“


Apple iMac (24-inch, Apple M1 chip with 8‑core CPU and 8‑core GPU, 8GB RAM, 256GB) - Pink, 2400лв

Домашното битие на "баровките“ такива, каквито ги познаваме от филма, няма как да не се фокусира върху аутфита вкъщи. Дори чехлите на Шер най-вероятно са съобразени с последните трендове и колаборации, затова стилистката на филма гадае, че би избрала Telfar x UGG.


Telfar x Ugg, 166лв

Мона Мей обяснява: "Баровката изглежда нагласена, дори когато е сама в уюта на дома си,“ но имайки предвид горещите дни на Бевърли Хилс и как тененцията на 2021-ва е всички доста повече се заседяват вкъщи, комфортът печели - затова шортите в пастелни цветове на Derek Lam се явяват като перфектен заместител на мини-полите, имайки предвид обстоятелствата.


Derek Lam 10 Crosby, Indya Ombre Cotton-Blend Short, 348лв

Доста почитатели на комедията помнят какво означава присъствието на главната героиня в училище, а още по-важно значение има и тоалетът й. През 2021-ва стилистката би го заместила с рокля от букле на Giambattista Valli, запазвайки оригиналния А-line силует, който виждаме във филма. Що се отнася до външния вид на тийнейджърките от 90-те, обувките Mary Jane почти винаги емблематично завършват визиите им. Днес достоен наследник на тази сериозна позиция ще бъде Miu Miu.


GIAMBATTISTA VALLI, Wool blend check bouclè mini dress, 1828лв


Miu Miu, Patent Leather Square-Toe Mary Jane Pumps, 1475лв

"Шер никога не пропуска шанса за добри кадри и носи със себе си камера,“ продължава дизайнерката Мей. В бумът на завръщането на лентовите и полароидните камери, момичешки Fujifilm Polaroid би би идеален за запечатване на "баровски" моменти. 


Fujifilm Instax Mini 11 Instant Camera Lilac Purple, 215лв

Преминавайки към другата героиня, Мона Мей веднага се сеща за точно този Balmain, който просто крещи "ДИОН“.


BALMAIN, Houndstooth cotton-blend eyelash-tweed mini dress, 3700лв

Дивата никога не забравя силата на добрите аксесоари, които са най-ключовият елемент на стила й. Това са предложенията на костюмната дизайнерка за най-добрите неодушевени приятели на Дион - луксозноукрасена шапка, крещящи лоуфъри и малка Balenciaga в тон - с няколко думи аксесоарите, поставиящи визията й на нивото, което познаваме от култовата комедия.


1. Eugenia Kim, Sabrina Embellished Wool Cap, 580лв; 2. No. 21, Mixed Print Loafers, 1222лв; 3. Balenciaga, Nano Neo Classic City Bag, 3130лв

Двете млади дами приоритизират модата дори в часовете по физическо - за Шер, Мона Мей вижда похдодяща класическа спортна визия с тенис поличка и поло тениска, изчистени бели маратинки и готино момичешко шише за вода от метал, защото всяка истинска баровка е добре хидратирана.


1. Splits59, Tennis Collection Steffi Polo Shirt, 175лв; 2. Splits59, Blake Tennis Skort, 228лв


Golden Goose, Pure Star Leather Sneakers, 999лв


S'well Stainless Steel Water Bottle With Travel Handle, 59лв

За спортната визия на Дион пък стилистката си преставя този цял байкър костюм, който вкарва перфектната дозировка спорт и сексапил за уверената тийнейджърка. Продължавайки с тренди колаборации, перфектният избор за обувки би бил Adidas x Beyonce Superstar, а колкото до любимата част от тоалетите на героинята, Мона Мей аксесоаризира с шик козирка Dior.


1. LNA, Bike Short One-Piece Suit, 275лв; 2. Adidas x Beyonce, Superstar Platform Leather Sneakers, 422лв; 3. Dior, DiorClub V1U Visor, 822лв

Извън училище любимото занимание на Дион е шопингът, който също изисква перфектен аутфит, за да манифестира новите перфектни покупки, които престои да направи. Тя не се страхува от неоново зелено, предпочита Balenciaga кецове за дългите си разходки по магазините и има нужда от чанта през рамо, за да са свободни ръцете й за всичките закачалки и торби, които ще награби. "Да не забравяме специалния аксесоар в лицето на бъкет шапка Kangol,“ допълва костюмният дизайнер на "Баровки“.


1. Matthew Bruch, Halterneck Cutout Linen Mini Dress, 940лв; 2. Kangol Bermuda Bucket Hat, 108лв


1. Balenciaga, Women's Triple S Clear Sole Chunky Sneakers, 2050лв; 2. Bari Lynn, Clear Stripe Pouch, 71лв

Оказва се, че баровките от 90-те са още "по-баровски“ през 2021-ва по възможно най-добрия, най-чаровния и най-модерния начин. Докато се вдъхновяваме от визиите им и най-вероятно търсим стилни еквиваленти по джоба ни, планираме киновечер с култовата тийн комедия, за един по-свеж поглед след 26 години.

More Shopping