Следва

5 причини брадата ви да не достига желаната дължина

7 аромата за повишаване на настроението (и кога да се напръскаме с тях)

Vogue изследва ароматите, които ще повишат вашето благосъстояние и добро настроение. От бергамота, който ще Ви качи на седмото небе, до сандалово дърво, за успокоение на нервите ви.

Body преди 2 години

Добрият аромат не се свързва само с това как ухае, а по-скоро как ви кара да се чувствате, какви емоции предизвиква и кои спомени извиква в душата ви. Горното няма нищо общо с опаковката или рекламата, а е въпрос на наука.

„Ароматите имат способността да променят нашите емоции и настроения повече от всяко друго сетивно преживяване", казва д-р Рейчъл Херц, невролог и автор на „Ароматът на желанието" (HarperCollins, 2007). „Това се дължи на уникалната връзка в мозъка, при която се обработват аромат, емоции, спомени и асоциации."

Следователно добрият аромат се състои от нотки, предназначени да насочват тези емоции. Някои, като сандалово дърво, предизвикват чувство на спокойствие, докато други, като ванилията, са топли и чувствени. Разбирането кои миризми какви чувства предизвикват е ключът кой аромат да носите по различни поводи. Дали ви трябва капка бергамот за свеж старт на деня или жасмин, за да ви нахъса преди важна среща.

За да научим повече, ползваме знанията на Максим Гарсия-Жанин, основател на Sillages Paris, една от новите компании за аромати, които прецизно установяват коя нотка (или комбинация)  работи най-добре за нас, в зависимост от това какви чувства искаме да предизвикаме. 

1. Ванилия

Взета от шушулката на растението, подобно на орхидеята, ванилията традиционно се разглежда като афродизиак. Това произтича от фолклора на Тотонак за дъщерята на Богинята на плодородието, която се превръща в растение, за да достави удоволствие, тъй като не може да се омъжи за земен мъж заради божествената си природа. Легендата се потвърждава и от германско проучване от 1762 г., което установява, че лекарството, съдържащо екстракт от ванилия, помага за лечение на импотентност.

Независимо дали е естествена или синтетична, ванилията е ключова съставка за парфюмерите и най-често се среща в по-сладките гурме аромати. „Това е наистина ценна суровина", казва Гарсия-Жанин, „често описвана като„ черно злато "от парфюмеристите. Самият аромат е объл, топъл и сладък - помага ви да се отпуснете и носи усещане за топла прегръдка."

Кога да го носите: Проектиран, за да накара "собственичката" му да бъде чувствена и страстна, нанесете аромата на ванилия преди среща, за да подобрите силата си на съблазнителка.

Най-добрите аромати с ванилия: Tom Ford Tobacco Vanille, Dior Addict, Byredo Gypsy Water, Serge Lutens Un Bois Vanille.

2. Бергамот

Бергамотовият портокал расте на малко дърво, наречено цитрусова бергамия, която цъфти през зимата. Макар и невероятно кисел и горчив на вкус, той често се използва в ароматите заради по-сладкия си мирис, цитрусов аромат, с нотка на подправка.

„Бергамотът е един от любимите цитруси на нашия парфюмиер, тъй като ароматът е изключително сложен, с докосване на чай", казва Гарсия-Жанин. „Той е свеж, пикантен и искрящ, така че е перфектен, когато имате нужда от енергия и за връщане на положителни мисли." Всъщност, популярно в ароматерапията, етеричното масло от бергамот може да се използва за лечение на депресия и тревожност.

Кога да го носите: Най-вече за да повдигне настроението, ароматът, натоварен с бергамот, е чудесен начин да започнете деня си.

Най-добрите парфюми с бергамот: Le Labo Bergamote 22, Louis Vuitton Afternoon Swim, Hermès Le Jardin De Monsieur Li.

3. Сандалово дърво

Извлечено от паразитни израстъци по дърветата, сандаловото дърво е използвано векове наред от древните араби като основа за тамян и намира приложение в много духовни традиции в Индия. „Това рядко дърво е най-кремообразното, с дървесен, млечен и успокояващ аромат", казва Гарсия-Жанин. „В Азия е известно, че внася баланс и хармония в ума и връща фокуса."

Кога да го носите: Известно със своите успокояващи качества и способността си да подпомага медитацията, ако се чувствате притеснени, спреят със сандалово дърво може да помогне за успокояване на нервите ви.

Най-добрите сандалови парфюми: Chanel Coco, Versace Crystal Noir, Diptyque Tam Dao, Jo Malone Orris & Sandalwood.

4. Жасмин

Има повече от 200 вида жасмин, сред които е цененият jasminum grandiflorum, който Chanel отглежда на полета в Grasse, Франция.

„Жасминът се счита за една от ключовите съставки в парфюмерната палитра. Имате нужда от един тон ръчно набрани цветя, за да извлечете един литър етерично масло, така че тази съставка е една от най-скъпите в парфюмерията", казва Гарсия-Жанин. „Ароматът на жасмин може да бъде аромат сам по себе си; той е свеж, зелен, кремообразен и богат. Перфектен е да повишите нивата си на увереност и да ви даде енергия. Винаги използвам жасмин преди важните си срещи."

Кога да го носите: Известен със своя опияняващ и интензивен вкус, ароматът с нотки на жасмин позволява на притежателя му да излъчва увереност и усещане за привлекателност. Запазете го за специални поводи или си го пръскайте всеки ден за повече хъс и вяра в себе си.

Най-добрите жасмин ухания: Chanel No 5, Byredo Flowerhead, Gucci Bloom, Tom Ford Jasmin Rouge, Acqua di Parma Gelsomino Nobile.

5. Бял мускус
 

Мускусът се използва от парфюмеристите от поколения, макар и в различни интерпретации. Първият мускус е взет от секрета на половите жлези на тибетските елени, но днес се използва в синтетична форма, за да създаде ухание на свежест, като същевременно запазва аромата на другите съставки върху кожата. „Тази синтетична съставка пресъздава аромата на чиста кожа, сякаш просто изскачате изпод душа", казва Гарсия-Жанин. „Може да се определи като лек и памучен. Това е най-добрата съставка, която ви кара да се чувствате спокойни и по-малко тревожни." 

Кога да го носите: Чисти, свежи и вдъхновяващи оптимистични мисли, парфюмите с нотки на мускус са идеални за ежедневно носене и винаги, когато имате нужда от освежаване.

Най-добрите парфюми с мускус: Narciso Rodriguez for Her, Yves Saint Laurent Libre, Marc Jacobs Daisy Love, Issey Miyake A Drop d'Issey, Maison Margiela REPLICA Coffee Break.

6. Розов пипер

Взет от чушковото дърво, обичайно за Бразилия и Перу, розовият пипер често се използва в ароматите, за да добави свежест и елемент на подправка. „Ароматът му е пикантен и флорален и по-фин от черния пипер", казва Гарсия-Жанин. "Когато го помиришете, на нос е леден, сякаш усещате чистия въздух на океана."

Кога да го носите: За да извикате в ума си образа на безкрайното морето и усещането за свобода, което дават обширните поля, напръскайте аромат, напоен с розов пипер, всеки път, когато ви се иска да се свържете с природата или да се впуснете в щуро приключение.

Най-добрите аромати: Escentric Molecule 01, Sillage 316, Estée Lauder Pleasures, Huda Beauty Kayali.

7. Бадем

По-ядлив от ванилията, но със същата тази сладост, бадемът е популярна съставка за парфюмеристите, въпреки че повечето използват синтетични алтернативи. „В парфюмерията използваме кайсиевите ядки, за да пресъздадем аромата на бадем", казва Гарсия-Жанин. „Толкова е млечен и сладък и внася много кремообразност в аромата. Също така се счита за един от типичните аромати на детството, така че е идеално да ви върне назад във времето."

Кога да го носите: Носталгичните и успокояващи бадемови аромати са чудесен начин да повдигнете настроението си, ако се чувствате отпаднали.

Най-добрите бадемови аромати: Dior Hypnotic Poison, Yves Saint Laurent Cinema, Guerlain L'Instant Magic, Lancome Jasmins Marzipanes.

More Body