Следва

15-те НАЙ-МОДНИ филма, задължителни за гледане

Всичко за "Френският бюлетин" и Тимъти Шаламе в шедьовъра на Уес Андерсън, който идва през октомври

Тръпнем за този филм по начин, подобен на начина, по който тръпнем за House of Gucci с Гага и Адам Драйвър. Във втория най-очакван филм за годината челната позиция се пада на все по-модния Тимъти Шаламе, а режисурата е на Уес Андерсън (неговият десети филм дотук). View Sofia разкрива всичко, което буди любопитство около лентата, още повече, че наскоро френски колега - журналист ясно заяви, че филмът ТРЯБВА вече да излезе по екраните, защото вероятно ще искаме да го гледаме десетки пъти. Даже не десетки, а нагоре... 

Movies & TV преди 2 години

Изминаха 18 месеца, откакто френската лента на Уес Андерсън трябваше да направи световната си премиера на престижния филмов фестивал в Кан - случката бе планирана за 2020-та, но предвид Ковид, всичко се разпадна и се наложи дълго и напоително очакване. На 12 юли 2021-а публиката в Кан най-накрая успя да седне пред екрана и да разбере защо пред себе си има шедьовър. Четете още: Нищо по-сладко от Тимъти Шаламе и Тилда Суинтън в Кан!

Изключително готиният, фин, изящен разказвач Уес Андерсън, може би най-интересният сред американците режисьор в момента, развива една перфектно снимана и пълна с величествени актьори история за задкулисния живот в редакцията на един американски всекидневник във Франция (базирана в измисления френски град Ennui-sur-Blasé). Филмът бележи първа творческа среща между Андерсън и златното момче на арт-киното - Тимъти Шаламе, която среща получи звездния си миг на червения килим на Кан - двамата минаха заедно - актьор и режисьор, следвани по петите от останалите от нечовешкия състав - Тилда Суинтън, Бенисио дел Торо, Бил Мъри, Ейдриън Броуди, Леа Сейду, Кристоф Валц, Уилям Дефо, Анджелика Хюстън между останалите.  



Освен че сме Редакция и нищо редакционно не ни е чуждо, очакваме филма, чието действие се развива през миналия век и обхваща няколко десетилетия, защото познаваме и почерка на Андерсън, и енергията на Шаламе, за останалите актьори няма нужда да казваме каквото и да е. Представяме си главният редактор на вестника (в ролята Бил Мъри) и неговото огромно желание да го списва професионално и свободно в един странен, пъстър, пълен с индивидуалности сюжет... Освен всичко като герои и образи, филмът обещава да е невероятно красив - допускаме в съзнанието си идеята за измислено провинциално френско градче, заснето с вкус, като ролята на интериора е също повече от съществена  (екстериорите във филма са снимани в градчето Ангулем, интериорите – в немската студия "Бабелсберг“, бюджетът е близо 20 милиона долара само за тази част от продукцията). 

"Френският бюлетин" има неповторима визуална концепция, в която протагонистите пасват като в пашкул, стилът е ретро, а черно-белите кадри - достатъчни за една разкошна визуална динамика.


Тимъти Шаламе, Уес Андерсън, Тилда Суинтън и Бил Мъри

За тръпнещите като нас в очакване, ще се опитаме да отговорим на няколко важни въпроса, зададени от милионите фенове на екипа и конкретно на новия саекс-символ на киното - Тимъти Шаламе, като например колко време прекарва младият мъж на екран? Какво представлява ролята му? Вярно ли е, че той за пръв път е гол, броейки от "Призови ме с твоето име" (Call Me By Your Name) от 2017 г. насам?

Следва всичко, което трябва да знаем за Тимъти Шаламе във "Френският бюлетин" >>>.


Петъчна доза секс: Тимъти Шаламе


Той изгрява само в една от частите от триптиха на филма

"Френският бюлетин" е оформен като статии в списание: кратки изблици на вълнуващи истории, т.е. не става дума за един всеобхватен разказ. Въпреки че през цялото време срещаме много представители на писателската и редакторска общност зад „Френския бюлетин", има няколко, които съществуват само в отделни глави: Chalamet е един от тях. Всъщност той има не повече от 20 минути екранно присъствие.

Историята му е разказана във втората глава на The French Dispatch, озаглавена „Промяна в манифеста", в която един от писателите на списанието Lucinda Krementz, изиграна от Франсис Макдорманд, предотвратява анархистки студентски бунт в градчето и залавя едно чорлаво хлапе с пророческа дарба, което пуши цигари в центъра на измисления град. Това хлапе, изиграно от Шаламе, се казва Дзефирели (Zeffirelli).

Дзефирели е студент-активист с революционен уклон, лидер на освободително движение, което планира да създаде утопично общество. Той се отличава с изключително мъдър и просветен характер, въпреки че Лусинда трябва да му помогне да напише свой собствен манифест, защото все пак той е млад и се нуждае от малко помощ, за да се превърне в истински лидер. Zeffirelli притежава едновременно арогантността и чара на младостта и убеждава армия от млади хора да се присъединят към него. Освен това играе наистина добре шах.

Той има почти голи сцени....

Откакто филмът получава американския рейтинг „R" миналата година (където хората под 17 години се нуждаят от възрастен придружител, за да го гледат), позовавайки се на голота, сексуални препратки и вулгарен език, феновете му се надяват, че това означава, че може да хвърлят още един поглед на голия Шаламе, като се има предвид, че се появява в доста предизвикателен вид във ваната, в ремаркето и на плаката на филма.

Накратко, той провокира без да прекрачва границите. Виждаме героинята на Леа Сейду гола - тя се появява като муза на интровертен художник - но най-близко до съзнанието ни е сцената, в която персонажът на Шаламе изскача от банята, закривайки интимните си части, за да сподели своя манифест с Лусинда.

Франсис Макдорманд е основният му сценичен партньор

Chalamet има страхотни партньори на сцената. Франсис Макдорманд е главната, която прескача в лентата направо от номинацията си за Оскар за най-добра актриса в Nomadland през 2020 г. А френско-алжирската актриса Лина Худри играе приятелката му Жулиета. В котериите на младите активисти около него малцина имат "говорещи" роли, но новодошлият Мохамед Белхаджине играе най-близкия му приятел Мич Мич и определено произнася запомнящи се реплики.

Тук не се говори френски

Филмът може да се развива във Франция, но сценарият е на английски, което може да разочарова някои фенове, които се надяват, че френскоговорящият Шаламе може да използва втория си език в ролята (както прави през 2019 г. в The King). Той е американец във филма, вместо това използва своя акцент - дори когато Жулиета му говори на френски.

Не е невъзможно да получи любовта на Оскарите

Може да изглежда твърде рано да говорим за сезона на наградите през 2022 г., но не се изненадвайте, ако The French Dispatch заложи на хип-хопа за да вземе няколко статуетки, когато му дойде времето. Това е натоварена година за Шаламе, който също участва в дългоочакваната научно-фантастична епопея „Дюн", режисирана от Денис Вилньов, която направи премиера на филмовия фестивал във Венеция през септември. Това идва да каже, че "Френският бюлерин" може да се справи добре на наградите на Гилдията на филмовите актьори. Филмът на Андерсън, който има всемогъщ екип както пред, така и зад камерата, ще направи премиерата си в САЩ на филмовия фестивал в Ню Йорк през октомври.  

More Movies & TV